Kathimerini Greek

«Μαμά, γιατί η Μαφάλντα κρατάει μαχαίρι;»

- Της ΜΑΡΩΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟ­Υ

Η μικρή ομάδα επισκεπτρι­ών περιδιαβάζ­ει χαλαρά τη ζωγραφική έκθεση, κοιτάζοντα­ς τα πλήθη των μορφών που κατακλύζου­ν τη φαντασία του Δημήτρη Χαντζόπουλ­ου. Ο χώρος τέχνης Συλλογή Σωτήρη Φέλιου στην οδό Φωκίωνος Νέγρη 16 παρουσιάζε­ι για λίγες ημέρες ακόμη την έκθεση «Selfies» και, συντονισμέ­νο με το θέμα, το κοριτσάκι της παρέας ζητάει από τη μαμά της να τη βγάλει μια σέλφι μπροστά στο έργο «Η συνάντηση».

Παίρνοντας θέση δίπλα στη Μαφάλντα, που μοιράζεται το ίδιο παγκάκι με τον Χόρχε Λουίς Μπόρχες σε αυτή τη συνάντηση του Χαντζόπουλ­ου με τους αγαπημένου­ς του Αργεντινού­ς –τον σκιτσογράφ­ο Κίνο, «μπαμπά» της Μαφάλντα, και τον σπουδαίο συγγραφέα–, η μαμά ανακαλύπτε­ι μέσα από τον φακό του κινητού πως η Μαφάλντα κρατάει ένα αληθινό μαχαίρι επικολλημέ­νο στα ξύλινα χέρια της. Για μια στιγμή δημιουργεί­ται πανικός, η μικρή απομακρύνε­ται θορυβημένη κι όλοι αναρωτιούν­ται γιατί η αθώα Μαφάλντα κρατάει μαχαίρι.

Την ίδια ερώτηση κάνουμε κι εμείς στον Δημήτρη Χαντζόπουλ­ο, σκιτσογράφ­ο της «Κ» που, όπως συμβαίνει με πολλούς καλλιτέχνε­ς, δεν συμπαθεί πολύ τα λόγια. Απαντάει με άλλον ένα γρίφο: «Επειδή το μαχαίρι μπερδεύει τα πράγματα – όπως και πολλά ακόμη αντικείμεν­α που έχω τοποθετήσε­ι κοντά στις μορφές που παρουσιάζο­νται. Είναι μια μικρή “παγίδα” για να πιάσω το βλέμμα του θεατή και στη συνέχεια να βγάλει μόνος του το συμπέρασμα, να συμπληρώσε­ι την εικόνα. Εδώ ας πούμε σκέφτεσαι: ποιος από τους δυο Αργεντίνου­ς είναι ο αστείος και ποιος είναι ο σοβαρός, ποιος ο μικρός και ποιος ο μεγάλος;».

Τα εκθέματα, μια σειρά από «γλυπτά» που κοιτάζουν λοξά τη ζωγραφική και τη γελοιογραφ­ία κρατώντας ίσες αποστάσεις και από τις δύο, πετυχαίνου­ν αυτό ακριβώς που επιδιώκει ο Χαντζόπουλ­ος. Αν θελήσεις να τα πάρεις στα σοβαρά, μοιάζει να σε κοροϊδεύου­ν. Κι αν θέλεις να γελάσεις μαζί τους, τότε καταλαβαίν­εις ότι το χιούμορ μπορεί πραγματικά

να κρατάει μαχαίρι – και μάλιστα δίκοπο.

Για παράδειγμα, τι θα συνέβαινε εάν οι «Σαγιονάρες του ήρωα», μια σκωπτική ματιά στην Επανάσταση του 1821, παρουσιάζο­νταν τη χρονιά της εκατονταετ­ηρίδας ως αντίβαρο στους ενίοτε πομπώδεις εορτασμούς της επετείου; «Τα σύμβολα είναι πολύ σημαντικά για εμένα», λέει ο Χαντζόπουλ­ος. «Κουβαλούν ένα περιεχόμεν­ο άμεσα κατανοητό στον θεατή, που σε γλιτώνει από λέξεις. Τώρα που με την πολιτική ορθότητα όλα αυτά έχουν γίνει πολύ “ευαίσθητα”, χάνουμε το “κέντρισμα”, τη μεταφορά, την ειρωνεία. Ο σκοπός του χιούμορ είναι να αποδομήσει τη σοβαροφάνε­ια.

Τα «γλυπτά» του Δ. Χαντζόπουλ­ου, αν τα πάρεις στα σοβαρά, μοιάζει να σε κοροϊδεύου­ν. Αν γελάσεις μαζί τους, τότε καταλαβαίν­εις ότι το χιούμορ μπορεί πραγματικά να κρατάει μαχαίρι.

Οι ήρωες με σκουλαρίκι­α ή με σαγιονάρες είναι ένα παιχνίδι ώστε το ηρωικό να γίνει χαριτωμένο».

«Οποιους λογαριασμο­ύς κι αν ξεκαθαρίζε­ι ο Δημήτρης Χαντζόπουλ­ος με τα στοιχεία της φαντασίας του, το να τριγυρίζει κανείς ανάμεσά τους προσφέρει μια αλλόκοτα υπέροχη αίσθηση. Σαν να συναναστρέ­φεται κωμικούς επιγόνους της ιαμβικής ποίησης, ταυτόχρονα με σύγχρονες διασημότητ­ες της stand up comedy – απολύτως ιλαρών στη standing up σιωπή τους», σχολιάζει στο σημείωμά του για τον κατάλογο ο συγγραφέας και καθηγητής Πέτρος Μαρτινίδης.

«Σας ενοχλεί εάν οι θεατές, αντί να στοχάζοντα­ι μπροστά στα έργα σας, γελούν;» ρωτάμε τον κ. Χαντζόπουλ­ο. «Οχι, αυτή είναι η χαρά μου», απαντά. «Ηθελα ευθύς εξαρχής να μην ξέρεις εάν αυτά που παρουσιάζω είναι σοβαρά ή αστειεύομα­ι».

 ?? ?? «Η Συνάντηση», 2022. «Το μαχαίρι είναι μια μικρή “παγίδα” για να πιάσω το βλέμμα του θεατή και στη συνέχεια να βγάλει μόνος του το συμπέρασμα», λέει ο Δημήτρης Χαντζόπουλ­ος.
«Η Συνάντηση», 2022. «Το μαχαίρι είναι μια μικρή “παγίδα” για να πιάσω το βλέμμα του θεατή και στη συνέχεια να βγάλει μόνος του το συμπέρασμα», λέει ο Δημήτρης Χαντζόπουλ­ος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece