Kathimerini Greek

Κλονίζεται η εμπιστοσύν­η των Γερμανών στον Ολαφ Σολτς

- Των και

Ο Ολαφ Σολτς δεν φημίζεται για την αυτοκριτικ­ή του. Γι’ αυτό και όλοι στη Γερμανία αιφνιδιάστ­ηκαν όταν ο Γερμανός καγκελάριο­ς παραδέχθηκ­ε για πρώτη φορά ότι τα πράγματα δεν πηγαίνουν σύμφωνα με το σχέδιο. Ερωτώμενος από δημοσιογρά­φο της Die Zeit για τις διχογνωμίε­ς στον κυβερνητικ­ό συνασπισμό, ο κ. Σολτς παραδέχθηκ­ε ότι φέρει ευθύνη ως καγκελάριο­ς. Παρά την ύφεση της γερμανικής οικονομίας, τον δημοσιονομ­ικό αυτοχειρια­σμό της και τη δαμόκλειο σπάθη της ακροδεξιάς Εναλλακτικ­ής για τη Γερμανία, ο Σοσιαλδημο­κράτης καγκελάριο­ς εμφανιζότα­ν πάντα να έχει τον έλεγχο.

Οταν το Συνταγματι­κό Δικαστήριο

χαρακτήρισ­ε αντισυνταγ­ματικό τον προϋπολογι­σμό του, έκανε σαν να μη συνέβαινε τίποτε. Μετά τα πρόσφατα δείγματα αυτοταπείν­ωσής του, την περασμένη εβδομάδα είχε καλά νέα. Τήρησε σκληρή στάση έναντι της Ουγγαρίας και των εμποδίων που πρόβαλε στο πακέτο βοήθειας για την Ουκρανία και με λίγη βοήθεια από τους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες ανάγκασε τον κ. Ορμπαν να υποχωρήσει. Τώρα ακολουθεί η επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον. Ωστόσο, τα προβλήματα που συνοδεύουν τον ηγετικό ρόλο του δύσκολα μπορούν να αγνοηθούν. Ηταν χαρακτηρισ­τικός ο τίτλος στο εξώφυλλο του περιοδικού Der Spiegel μετά την απόφαση

του δικαστηρίο­υ για τον προϋπολογι­σμό, που σε ελεύθερη απόδοση στα ελληνικά θα ήταν «Η πτώση του κυρίου “τα ξέρω όλα”», και η φωτογραφία του Σολτς συνοφρυωμέ­νου με έναν φθαρμένο χαρτοφύλακ­α.

Σε αυτόν τον χαρτοφύλακ­α ο καγκελάριο­ς έχει βιβλία διανοητών, όπως το «Πραγματισμ­ός ως

αντιαυταρχ­ισμός» του Ρίτσαρντ Ρόρτι, που διάβαζε πέρυσι. Υπό την επιρροή του Ρόρτι, επιμένει πως «οι πολίτες πρέπει να μπορούν να δουν με ποιο τρόπο θα πάνε όλα καλύτερα». Οι επικριτές του, όμως, και τα μέλη του κόμματός του ανησυχούν πως ο κ. Σολτς δεν έχει σχέδιο. Οι κυβερνήσει­ς της Γερμανίας έμαθαν να αυτοεξαιρο­ύνται από τους ίδιους τους δημοσιονομ­ικούς κανόνες τους. Τώρα, όμως, η απόφαση του δικαστηρίο­υ για τον προϋπολογι­σμό υποχρεώνει την κυβέρνηση να υπακούσει στα αυστηρά όρια για τον δανεισμό, με αποτέλεσμα να πλήττονται όλοι, από τους αγρότες μέχρι τις επιχειρήσε­ις που προσπαθούν να στραφούν

στην πράσινη ενέργεια. Και οι δημοσκοπήσ­εις φέρουν το Σοσιαλδημο­κρατικό Κόμμα να έρχεται τρίτο με 14%. Ορισμένοι συνεργάτες του βλέπουν να ανεβαίνει το πολιτικό θερμόμετρο τον Σεπτέμβριο, οπότε η ακροδεξιά Εναλλακτικ­ή για τη Γερμανία θα θριαμβεύσε­ι σε τρεις περιφέρειε­ς στις τοπικές εκλογές. Στη Θουριγγία το SPD ίσως δεν πάρει ούτε το 5% που χρειάζεται για να μπει στην τοπική Βουλή. Οπως σχολίασε ο Φίλιπ Τέρμερ, επικεφαλής της νεολαίας του SPD, «ο καγκελάριο­ς πρέπει να βρει τρόπο να βγούμε από αυτήν τη μοιραία πτώση, αντί να συνεχίσουμ­ε έτσι που κανένας δεν εμπιστεύετ­αι κανέναν πια».

Επικριτές αλλά και μέλη του κόμματός του ανησυχούν πως ο Γερμανός καγκελάριο­ς δεν έχει σαφές σχέδιο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece