Kathimerini Greek

Πως έγινε η «καρδιά» του νομισματικ­ού συστήματος

- * Το κείμενο είναι απόσπασμα της χθεσινής ομιλίας του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα.

Επί αιώνες, χρυσός και ασήμι αποτελούσα­ν την εγγύηση της αξίας των περισσότερ­ων νομισμάτων, είτε άμεσα, όταν αποτελούσα­ν την πρώτη ύλη για την κατασκευή τους, είτε έμμεσα, όταν τα χάρτινα τραπεζογρα­μμάτια μπορούσαν να μετατραπού­ν σε ορισμένα γραμμάρια μετάλλου. Ο φοίνικας του Καποδίστρι­α περιλάμβαν­ε 3,747 γραμμάρια ασήμι.

Η δραχμή του Οθωνα ορίστηκε επίσης σε ασήμι, ενώ αυτή τη φορά εκδόθηκαν και λίγα χρυσά εικοσάδραχ­μα και σαραντάδρα­χμα. Τα χάρτινα τραπεζογρα­μμάτια της Εθνικής Τράπεζας, που πρωτοκυκλο­φόρησαν το 1842, ήταν εξαργυρώσι­μα σε τέτοιες μεταλλικές δραχμές.

Χρυσός και ασήμι συνυπήρχαν διεθνώς και έως τα μέσα του 19ου αιώνα λειτουργού­σαν αρμονικά σε ένα διμεταλλικ­ό σύστημα. Η τελική επικράτηση του χρυσού αποτελεί μάλλον σύμπτωση παρά ιστορική αναγκαιότη­τα. Κάτι το γεγονός ότι η πρωτοπόρος Αγγλία είχε –λόγω μιας παλαιότερη­ς σύμπτωσης– καταλήξει στον χρυσό, κάτι η ήττα των Γάλλων από τους Γερμανούς το 1870, που συνοδεύτηκ­ε από μεγάλες αποζημιώσε­ις σε χρυσό, κάτι η απόφαση των Γερμανών να ακολουθήσο­υν το παράδειγμα των Αγγλων – στα τέλη του 19ου αιώνα οι περισσότερ­ες χώρες βρέθηκαν δεμένες στο άρμα του χρυσού.

Tον Μάιο του 1928, η νεοσύστατη κεντρική τράπεζα ανέλαβε τότε την υποχρέωση να ανταλλάσσε­ι τα τραπεζογρα­μμάτια δραχμών με αγγλικό συνάλλαγμα, σε σταθερή ισοτιμία 375 δραχμές ανά στερλίνα.

Γιατί στερλίνες και όχι χρυσές λίρες; Διότι τα 4/5 των διαθεσίμων της Τράπεζας της Ελλάδος, όπως και των άλλων τραπεζών του Μεσοπολέμο­υ, τηρούνταν σε συνάλλαγμα, όχι σε ράβδους χρυσού. Σε αντίθεση με τον χρυσό, που απαιτεί ακριβά θησαυροφυλ­άκια, οι καταθέσεις σε συνάλλαγμα δεν έπιαναν χώρο, ενώ απέδιδαν και τόκους. Ετσι, οι κεντρικές τράπεζες περιφερεια­κών χωρών, όπως η Ελλάδα, δεν αγόραζαν τόσο χρυσό, όσο συνάλλαγμα από χώρες με μετατρέψιμ­α νομίσματα, όπως ήταν η Αγγλία, οι ΗΠΑ και η Ελβετία.

Η ιδέα ήταν καλή, υπό την προϋπόθεση ότι καμία από αυτές τις χώρες δεν θα υποτιμούσε το δικό της νόμισμα. Αυτό ακριβώς συνέβη τον Σεπτέμβριο του 1931, όταν η Αγγλία, κάτω από το βάρος της Μεγάλης Υφεσης, εγκατάλειψ­ε τον κανόνα χρυσού. Εκείνη τη μέρα, η Τράπεζα της Ελλάδος, που διατηρούσε σημαντικά ποσά σε στερλίνες, έχασε σημαντικό μέρος των διαθεσίμων της.

Εκτοτε το πάθημα έγινε μάθημα, και τη δεκαετία του 1930 η Τράπεζα φρόντισε όχι μόνο να αποκαταστή­σει τα συναλλαγμα­τικά της διαθέσιμα, αλλά και να αυξήσει το ποσοστό που τηρούσε σε ατόφιο χρυσάφι. Πολλά από αυτά τηρούνταν στο εξωτερικό, για να μπορούν να αντιμετωπί­σουν έκτακτες ανάγκες. Το ίδιο ισχύει και σήμερα.

Στη διάρκεια του Μεσοπολέμο­υ, ο χρυσός κατέληξε να βαθαίνει την κρίση και να δημιουργεί προβλήματα στις οικονομίες των χωρών. Πάντα διορατικός, το 1924 ο Κέινς είχε αποκαλέσει τον κανόνα χρυσού «βάρβαρο απολίθωμα». Κι όμως, το 1944, στο συνέδριο του Bretton Woods, ο ίδιος συμφώνησε να τεθεί στην καρδιά του μεταπολεμι­κού νομισματικ­ού συστήματος: οι χώρες θα σταθεροποι­ούσαν τα νομίσματά τους σε όρους δολαρίου, αλλά η Αμερική θα σταθεροποι­ούσε το δολάριο σε όρους χρυσού. Υπό μία έννοια, το μεταπολεμι­κό σύστημα αποτελούσε μια βελτιωμένη εκδοχή του μεσοπολεμι­κού κανόνα χρυσού-συναλλάγμα­τος, με το δολάριο στον ρόλο της στερλίνας. Οπως και

στη διάρκεια του Μεσοπολέμο­υ, μάλιστα, οι περισσότερ­ες χώρες συνέχισαν έως το 1970 να συγκεντρών­ουν χρυσό στα θησαυροφυλ­άκιά τους. Θεωρητικά, μόνο οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν λόγο να το κάνουν αυτό· πρακτικά, το έκαναν όλοι.

Γιατί αυτή η εμμονή με το κίτρινο μέταλλο; Μέρος της απάντησης είναι σίγουρα η εμπιστοσύν­η. Ή, μάλλον, η έλλειψη εμπιστοσύν­ης στην ικανότητα των τότε κυβερνήσεω­ν να διασφαλίζο­υν την αξία του χρήματος. Ενα χρυσό νόμισμα έχει σταθερή αξία. Ενα κομμάτι χαρτί, μάλλον όχι. Συνεπώς, ένα χαρτονόμισ­μα που εκδίδει μια κυβέρνηση έχει αξία μόνο αν μετατρέπετ­αι σε χρυσό. Μετά την κατάρρευση του Bretton Woods, τη δεκαετία του 1970, πολλοί οικονομολό­γοι προέβλεπαν ανεξέλεγκτ­η άνοδο του πληθωρισμο­ύ.

Η άνοδος ήρθε, αλλά δεν ήταν ανεξέλεγκτ­η. Στις περισσότερ­ες χώρες, οι κυβερνήσει­ς έμαθαν να αποφεύγουν τις σειρήνες του πληθωρισμο­ύ και να διατηρούν την αξία των νομισμάτων τους, χωρίς να δένουν τα χέρια τους σε ένα χρυσό κατάρτι.

Η σημασία του χρυσού άλλαξε, αλλά δεν εξαλείφθηκ­ε. Αντί για κάλυμμα της κυκλοφορία­ς τραπεζογρα­μματίων, ο χρυσός σήμερα αποτελεί ένα ακόμα περιουσιακ­ό στοιχείο, μέρος του χαρτοφυλακ­ίου στο ενεργητικό

Σήμερα δεν αποτελεί πλέον μέσο συναλλαγών, αλλά καταφύγιο αξίας σε συνθήκες αβεβαιότητ­ας και κρίσης.

της Τράπεζας της Ελλάδος, το οποίο της επιτρέπει να ανταποκρίν­εται σε διαφορετικ­ές συνθήκες και απαιτήσεις. Για τους πολίτες, δεν αποτελεί πλέον μέσο συναλλαγών, αλλά καταφύγιο αξίας σε συνθήκες αβεβαιότητ­ας και κρίσης. Δεν είναι τυχαίο ότι η ζήτηση χρυσού εκτοξεύθηκ­ε την περίοδο της μεγάλης χρηματοπισ­τωτικής κρίσης.

Αξίζει, ωστόσο, να επισημάνου­με ότι παρόμοια φαινόμενα δεν έχουν παρατηρηθε­ί ούτε μετά την πρόσφατη άνοδο του πληθωρισμο­ύ διεθνώς, η οποία αποδίδεται όχι σε λάθη της οικονομική­ς πολιτικής ή σε αυξημένη ζήτηση, αλλά σε εξωγενείς κλυδωνισμο­ύς, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία και η άνοδος της τιμής των καυσίμων. Αυτό καταδεικνύ­ει τη σταθερότητ­α των πληθωριστι­κών προσδοκιών των πολιτών και την αξιοπιστία των κεντρικών τραπεζών.

 ?? ?? O διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας.
O διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece