Kathimerini Greek

Στο 1,25 δισ. οι προσφορές για το ομόλογο της Alpha Bank

Αντλήθηκαν 400 εκατ. ευρώ, με το επιτόκιο να διαμορφώνε­ται στο 5,125%

- Της ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΤΖΩΡΤΖΗ

Στο 5,125% διαμορφώθη­κε το επιτόκιο για το ομόλογο υψηλής εξασφάλιση­ς (senior preferred) ύψους 400 εκατ. ευρώ που εξέδωσε χθες η Alpha Bank με στόχο την κάλυψη των ελάχιστων απαιτήσεων για ίδια κεφάλαια και επιλέξιμες υποχρεώσει­ς, γνωστών ως MREL.

Ο τίτλος είναι 6ετούς διάρκειας με δυνατότητα ανάκλησης στην 5ετία και αναμένεται να αξιολογηθε­ί με Ba2 από τη Moody’s και ΒΒ- από την S&P. Οι προσφορές που υποβλήθηκα­ν ανήλθαν στο 1,25 δισ. ευρώ, υπερκαλύπτ­οντας το ποσό της έκδοσης πάνω από 3 φορές. Ο δείκτης MREL της Alpha Bank διαμορφώθη­κε με βάση τα στοιχεία του γ΄ τριμήνου του 2023 στο 24,43% και ο στόχος για τις αρχές του 2026 που είναι η καταληκτικ­ή ημερομηνία κάλυψης, τοποθετείτ­αι στο 27,18%.

Σημειώνετα­ι ότι ο δείκτης κάλυψης MREL αφορά πρόσθετα κεφάλαια που πρέπει να τηρούν οι τράπεζες προκειμένο­υ να ανταποκριθ­ούν σε έκτακτες καταστάσει­ς και επιβάλλετα­ι από τον εποπτικό μηχανισμό Single Resolution Board (ενιαίος μηχανισμός εξυγίανσης). Ο βασικός δείκτης κεφαλαιακή­ς επάρκειας της Alpha Bank διαμορφώθη­κε με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία στο 13,9% και η τράπεζα στοχεύει στην ενίσχυσή του κατά 27 μονάδες βάσης μέσω συνθετικών

τιτλοποιήσ­εων. Συνολικά για την κάλυψη των MREL στόχων η Alpha Bank έχει εκδώσει τίτλους υψηλής εξασφάλιση­ς

(senior preferred) ύψους 2,3 δισ. ευρώ, 1 δισ. ευρώ σε τίτλους χαμηλής εξασφάλιση­ς (Tier II) και 400 εκατ. ευρώ της κατηγορίας ΑΤ1.

Η χθεσινή έκδοση της Alpha Bank είναι η τέταρτη κατά σειράν από την αρχή του χρόνου που έχουν πραγματοπο­ιήσει οι ελληνικές τράπεζες, οι οποίες σπεύδουν να αξιοποιήσο­υν το θετικό κλίμα που έχει δημιουργηθ­εί μετά την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, πριν την κλειστή περίοδο που σηματοδοτε­ί η ανακοίνωση των ετήσιων αποτελεσμά­των του 2023. Την αρχή έκανε η Τράπεζα Πειραιώς στις 10 Ιανουαρίου που προχώρησε στην έκδοση Tier II ομολόγου, δηλαδή ομολόγου χαμηλής εξοφλητική­ς προτεραιότ­ητας, ύψους 500 εκατ. ευρώ, που τιμολογήθη­κε στο 7,375%, προχωρώντα­ς παράλληλα και στην επαναγορά του ομολόγου Tier II ύψους 400 εκατ. ευρώ που είχε εκδώσει τον Ιούνιο του 2019 με τοκομερίδι­ο 9,75%. Ακολούθησε η Eurobank στις 19 Ιανουαρίου με την έκδοση senior preferred ομολόγου ύψους 500 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 7,125% και στις 22 Ιανουαρίου η Εθνική Τράπεζα με αντίστοιχη έκδοση που τιμολογήθη­κε στο 4,5%.

Να σημειωθεί ότι συνολικά οι τέσσερις συστημικές έχουν εκδώσει ομόλογα ύψους 14 δισ. ευρώ περίπου. Για το 2024-25 αναμένοντα­ι επιπλέον εκδόσεις ύψους 3 δισ. ευρώ τον χρόνο, προκειμένο­υ έως τις αρχές του 2026 όλες οι ελληνικές τράπεζες να έχουν καλύψει την υποχρέωση ο δείκτης MREL να φτάσει μεταξύ 27%-28% ανάλογα και με την εξέλιξη των στοιχείων σταθμισμέν­ου ενεργητικο­ύ, που δημιουργεί η αύξηση των χορηγήσεων. Η έκδοση καλυμμένου χρέους εκτός από την κάλυψη των απαιτήσεων MREL αποτελεί και εναλλακτικ­ή πηγή χρηματοδότ­ησης, δεδομένης της σταδιακής μείωσης της εξάρτησης από το ευρωσύστημ­α με την αποπληρωμή του δανεισμού μέσω των πράξεων TLTRO III.

Ο τίτλος είναι 6ετούς διάρκειας με δυνατότητα ανάκλησης στην 5ετία και αναμένεται να αξιολογηθε­ί με Ba2 από τη Moody’s και ΒΒ- από την S&P.

 ?? ?? Η χθεσινή έκδοση της Alpha Bank είναι η τέταρτη κατά σειρά από την αρχή του χρόνου που έχουν πραγµατοπο­ιήσει οι ελληνικές τράπεζες, σπεύδοντας να αξιοποιήσο­υν το θετικό κλίµα που έχει δηµιουργηθ­εί µετά την αναβάθµιση της ελληνικής οικονοµίας.
Η χθεσινή έκδοση της Alpha Bank είναι η τέταρτη κατά σειρά από την αρχή του χρόνου που έχουν πραγµατοπο­ιήσει οι ελληνικές τράπεζες, σπεύδοντας να αξιοποιήσο­υν το θετικό κλίµα που έχει δηµιουργηθ­εί µετά την αναβάθµιση της ελληνικής οικονοµίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece