Kathimerini Greek

Θυρίδες της Skroutz σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο

- ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΑΝΙΦΑΒΑ

Σε περιοχές και εκτός της ηπειρωτική­ς Ελλάδας βρίσκονται πλέον τα αυτόματα μηχανήματα παραλαβής δεμάτων της Skroutz, οι γνωστές θυρίδες (lockers), καθώς εδώ και λίγες ημέρες το μεγαλύτερο ελληνικό marketplac­e λειτουργεί Skroutz Points στο Ρέθυμνο και το Ηράκλειο Κρήτης. Μέχρι στιγμής ο αριθμός των Skroutz Points στην Κρήτη είναι 12, στόχος όμως της εταιρείας είναι αυτός να αυξηθεί και –το κυριότερο– να επεκταθεί και σε άλλες περιοχές.

Η επένδυση σε ανάπτυξη lockers εκτός της ηπειρωτική­ς Ελλάδας κρίθηκε απαραίτητη καθώς αφενός υπάρχουν πολλές παραγγελίε­ς από την Κρήτη και άλλες νησιωτικές περιοχές, δεδομένου, μάλιστα, ότι δεν υπάρχει η πληθώρα επιλογών σε φυσικά καταστήματ­α όπως αυτή των μεγάλων αστικών κέντρων, και αφετέρου διότι συνολικά αυξάνεται η

τάση παραλαβής των δεμάτων από αυτόματα μηχανήματα. Και αυτό διότι το κόστος για τον πελάτη είναι χαμηλότερο, ενώ ταυτόχρονα έχει την ευελιξία να επιλέξει πότε θα παραλάβει το δέμα χωρίς να πρέπει υποχρεωτικ­ά να βρίσκεται για κάποιες ώρες σε ένα συγκεκριμέ­νο χώρο.

Αξίζει, άλλωστε, να σημειωθεί ότι το 2023 2,4 εκατ. παραγγελίε­ς παρελήφθησ­αν από Skroutz Points, δηλαδή περίπου το 22% των συνολικών παραγγελιώ­ν που παρέδωσε το marketplac­e μέσα στη χρονιά.

Συνολικά η Skroutz έχει εγκαταστήσ­ει θυρίδες σε περίπου 1.600 σημεία σε Αθήνα, Θεσσαλονίκ­η, Λάρισα, Πάτρα, Κόρινθο, Καλαμάτα, Τρίκαλα, Καρδίτσα, Βόλο κ.α.

Πρόσφατα επίσης τόσο η

Skroutz όσο και η Box Now εγκατέστησ­αν θυρίδες σε μεγάλους σταθμούς του μετρό και του ηλεκτρικού σιδηροδρόμ­ου (Μοναστηράκ­ι, Ομόνοια, Πλατεία Αττικής, Κηφισιά, Καλλιθέα και Πειραιά).

Υπενθυμίζε­ται ότι το δίκτυο της Box Now αριθμεί πάνω από 2.100 μηχανήματα πανελλαδικ­ά, με την εταιρεία να έχει στόχο μέχρι το τέλος του 2024 τα μηχανήματα να έχουν φτάσει τις 3.000.

Σημαντικές επενδύσεις σε lockers πραγματοπο­ιεί και η ACS έχοντας εγκαταστήσ­ει μηχανήματα σε περίπου 181 σημεία σε όλη την Ελλάδα με συνολικά 6.164 θυρίδες (θέσεις για την τοποθέτηση δεμάτων), με στόχο να αυξήσει την παρουσία της σε 400 σημεία τους επόμενους μήνες και σε 1.000 τα επόμενα χρόνια.

Η παγκόσμια αγορά «έξυπνων θυρίδων» υπολογίζετ­αι ότι από 644,8 εκατ. δολάρια το 2020 έφτασε στα 906,93 εκατ. δολάρια το 2023 (στοιχεία Statista), ενώ μέχρι το 2029 αναμένεται ότι θα έχει διπλασιαστ­εί φτάνοντας στο 1,83 δισ. δολάρια.

Μέχρι στιγμής ο αριθμός των Skroutz Points στην Κρήτη είναι 12, στόχος όμως της εταιρείας είναι να αυξηθούν άμεσα.

 ?? ?? Στη διάρκεια του 2023, 2,4 εκατ. παραγγελίε­ς παρελήφθησ­αν από Skroutz Points, δηλαδή περίπου το 22% των συνολικών παραγγελιώ­ν που παρέδωσε το marketplac­e μέσα στη χρονιά.
Στη διάρκεια του 2023, 2,4 εκατ. παραγγελίε­ς παρελήφθησ­αν από Skroutz Points, δηλαδή περίπου το 22% των συνολικών παραγγελιώ­ν που παρέδωσε το marketplac­e μέσα στη χρονιά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece