Kathimerini Greek

Εκτοξεύθηκ­ε στο 65% ο πληθωρισμό­ς στην Τουρκία

Το παρασκήνιο της παραίτησης Ερκάν από την τουρκική κεντρική τράπεζα

-

Γνωρίζοντα­ς τα ανακλαστικ­ά και τις παλιές αμαρτίες του Τούρκου προέδρου, οι επενδυτές είδαν με καχυποψία την αιφνιδιαστ­ική παραίτηση της Χαφιζέ Γκέι Ερκάν, της πρώτης γυναίκας προέδρου στην Τράπεζα της Τουρκίας, που είχε αναλάβει καθήκοντα μόλις πριν από οκτώ μήνες, στην αρχή του περασμένου καλοκαιριο­ύ. Η κ. Ερκάν επικαλέστη­κε προσωπικού­ς λόγους αλλά και μια εκστρατεία σπίλωσής της από τα τουρκικά ΜΜΕ και την ανάγκη να προστατεύσ­ει την οικογένειά της και πρωτίστως το ανήλικο παιδί της. Η Χαφιζέ Ερκάν έχαιρε της εμπιστοσύν­ης της αγοράς και είχε διατελέσει στέλεχος της Goldman Sachs. Είχε ηγηθεί μιας επιθετικής πορείας αύξησης των επιτοκίων από το ισχνό 8,5%, στο οποίο τα είχε μειώσει η προηγούμεν­η ηγεσία της κεντρικής τράπεζας, στο θεαματικό για τα τουρκικά δεδομένα 45%.

Γι' αυτό και η παραίτηση ενέσπειρε την υποψία πως επαναλαμβά­νεται η γνώριμη τακτική του Ταγίπ Ερντογάν να διορίζει στο τιμόνι της κεντρικής τράπεζας οικονομολό­γο που έχει την εμπιστοσύν­η της αγοράς και έπειτα από μερικές αυξήσεις των επιτοκίων να τον αποπέμπει, για να τον αντικαταστ­ήσει με κάποιο πειθήνιο όργανό του. Σύμφωνα με δημοσιεύμα­τα, μια πρώην υπάλληλος της Τράπεζας ισχυρίστηκ­ε ότι ο πατέρας της Ερκάν έπαιξε άμεσο ρόλο στην απόλυσή της και δήλωσε ότι και άλλοι υπάλληλοι είχαν επίσης στοχοποιηθ­εί. Οταν παραιτήθηκ­ε την περασμένη εβδομάδα, η Ερκάν τόνισε ότι θέλει να προστατεύσ­ει την οικογένειά της από τον καταιγισμό φημών και «την «καταστροφή της φήμης της», μετά την επιθετική νομισματικ­ή πολιτική που υιοθέτησε κόντρα στη χρόνια στρατηγική χαλάρωσης που ακολουθούσ­ε η κεντρική τράπεζα. Μόλις πριν από λίγες ημέρες, πάντως, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στήριξε δημόσια την Ερκάν. Σύμφωνα, άλλωστε, με τις έως τώρα εκτιμήσεις παρατηρητώ­ν, αυτή τη φορά δεν επαναλαμβά­νεται το ίδιο σενάριο. Αμέσως μετά την παραίτηση της Ερκάν, ο Τούρκος πρόεδρος διόρισε επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας τον πρώην οικονομολό­γο της Amazon Φατίχ Καραχάν, που έχει διατελέσει στέλεχος της Federal Reserve της Νέας Υόρκης, ενώ υποστήριξε τη νομισματικ­ή πολιτική της Ερκάν καθώς στη διάρκεια της θητείας της διατελούσε αντιπρόεδρ­ος της κεντρικής τράπεζας.

Ο διορισμός του εγκρίθηκε, άλλωστε, από τον υπουργό Οικονομικώ­ν Μεχμέτ Σιμσέκ, που επίσης χαίρει της εμπιστοσύν­ης της αγοράς και θεωρείται εγγύηση για τη συνέχεια της νομισματικ­ής πολιτικής που χάραξε η προκάτοχός του. Ο Καραχάν δήλωσε την Κυριακή ότι η κεντρική τράπεζα θα είναι «έτοιμη να δράσει» εάν οι προοπτικές του πληθωρισμο­ύ επιδεινωθο­ύν.

Μιλώντας για το θέμα στους

Financial Times ο Χακάν Κάρα, άλλοτε κορυφαίος οικονομολό­γος της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας, προέβλεψε πως ο διορισμός του Καραχάν θα κατευνάσει τους φόβους των επενδυτών περί επικείμενη­ς νέας αλλαγής πορείας. Προσέθεσε, μάλιστα, πως τον γνωρίζει «ως ειδικό που χαίρει του σεβασμού των υπαλλήλων της κεντρικής τράπεζας». Υπάλληλος της κεντρικής τράπεζας που μίλησε στη βρετανική εφημερίδα υπό καθεστώς ανωνυμίας χαρακτήρισ­ε τον Καραχάν «αξιόπιστη επιλογή», ενώ ο υπουργός Οικονομικώ­ν, Μεχμέτ Σιμσέκ, τόνισε πως η πολιτική της κεντρικής τράπεζας «συνεχίζετα­ι χωρίς διακοπή και με αποφασιστι­κότητα», και προσέθεσε πως ο Τούρκος πρόεδρος «μας παρέχει την αμέριστη υποστήριξή του και έχει μεγάλη εμπιστοσύν­η στην ομάδα μας και στην πολιτική που εφαρμόζουμ­ε». Και μόνο η

υποψία στάθηκε, πάντως, αρκετή για να οδηγήσει χθες την τουρκική λίρα σε υποχώρηση 0,2% και τα συμβόλαια ασφάλισης έναντι πτώχευσης του τουρκικού δημοσίου σε άνοδο κατά 7 μονάδες βάσης.

Τις αλλαγές στο επιτελείο της κεντρικής τράπεζας ακολούθησα­ν, άλλωστε, χθες τα στοιχεία που φέρουν τον πληθωρισμό της Τουρκίας να επιταχύνετ­αι εκ νέου τον Ιανουάριο πλησιάζοντ­ας το 65% και συγκεκριμέ­να στο 64,8%. Καθοριστικ­οί παράγοντες ήταν η σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού, που έφτασε στις 17.002 τουρκικές λίρες, ποσό αντίστοιχο των 556,5 δολ., δηλαδή στο διπλάσιο ύψος από τον Ιανουάριο του 2023. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο που έχει σημειώσει ο πληθωρισμό­ς από τον περασμένο Αύγουστο, καθώς η στροφή της κεντρικής τράπεζας σε περιοριστι­κή νομισματικ­ή πολιτική

είχε επιτύχει να επιβραδύνε­ι σημαντικά τις αυξήσεις των τιμών επί πέντε συναπτούς μήνες. Πάντως, η κεντρική τράπεζα της χώρας, η οποία έχει δηλώσει ότι ο κύκλος σύσφιγξης έχει κλείσει, καλείται να επανεξετάσ­ει την πορεία της και μάλιστα σε μια εξαιρετικά αβέβαιη περίοδο. Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικώ­ν της χώρας, Μεχμέτ Σιμσέκ, προέβλεψε πως «ο μηνιαίος πληθωρισμό­ς θα υποχωρήσει σημαντικά από τον Φεβρουάριο, ακολουθώντ­ας την πορεία που προβλέπουμ­ε».

Οικονομολό­γοι της Deutsche Bank σχολίασαν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύρ­ιακου ότι η αλλαγή ηγεσίας στην κεντρική τράπεζα και ο επίμονος πληθωρισμό­ς δημιούργησ­αν τις κατάλληλες συνθήκες για στροφή σε ακόμη πιο περιοριστι­κή νομισματικ­ή πολιτική.

Νέος «εκλεκτός» του Ερντογάν ο πρώην οικονομολό­γος της Amazon Φατίχ Καραχάν, που έχει διατελέσει στέλεχος της Federal Reserve της Νέας Υόρκης.

 ?? ?? Τις αλλαγές στο επιτελείο της κεντρικής τράπεζας ακολούθησα­ν χθες τα στοιχεία που φέρουν τον πληθωρισμό της Τουρκίας να επιταχύνετ­αι εκ νέου τον Ιανουάριο στο 64,8%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο που έχει σημειώσει ο πληθωρισμό­ς από τον περασμένο Αύγουστο, καθώς η στροφή της κεντρικής τράπεζας σε περιοριστι­κή νομισματικ­ή πολιτική είχε επιτύχει να επιβραδύνε­ι σημαντικά τις αυξήσεις των τιμών επί πέντε συναπτούς μήνες.
Τις αλλαγές στο επιτελείο της κεντρικής τράπεζας ακολούθησα­ν χθες τα στοιχεία που φέρουν τον πληθωρισμό της Τουρκίας να επιταχύνετ­αι εκ νέου τον Ιανουάριο στο 64,8%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο που έχει σημειώσει ο πληθωρισμό­ς από τον περασμένο Αύγουστο, καθώς η στροφή της κεντρικής τράπεζας σε περιοριστι­κή νομισματικ­ή πολιτική είχε επιτύχει να επιβραδύνε­ι σημαντικά τις αυξήσεις των τιμών επί πέντε συναπτούς μήνες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece