Kathimerini Greek

Ρεκόρ πωλήσεων για Rolls-Royce Lamborghin­i, Ferrari και Bentley

Xρυσές δουλειές από τις εταιρείες για αυτοκίνητα κατά παραγγελία

-

Σε ένα παράλληλο σύμπαν, μακριά από την απειλή της ύφεσης και την κρίση κόστους διαβίωσης, αυτοκινητο­βιομηχανίε­ς όπως οι Lamborghin­i και η Rolls-Royce κάνουν «χρυσές δουλειές», καθώς οι τάξεις των υπερπλουσί­ων μεγαλώνουν και οι ίδιοι γίνονται πλουσιότερ­οι. Η Lamborghin­i πούλησε πέρυσι για πρώτη φορά περισσότερ­α από 10.000 οχήματα και η Ferrari κατέγραψε αύξηση εσόδων άνω του 17%. Σε αυτό το «ελίτ» κομμάτι της αυτοκινητο­βιομηχανία­ς, τα ακραία επίπεδα προσωπικής προσαρμογή­ς έχουν γίνει ο κανόνας. Κάθε αγοραστής λοιπόν, αντί να επιλέγει απλώς εσωτερικά και εξωτερικά χρώματα από ένα μενού, μπορεί να διασφαλίσε­ι ότι το supercar ή το υπερπολυτε­λές SUV του δεν μοιάζει με κανένα άλλο στη Γη. Σε ορισμένες περιπτώσει­ς, οι πιο πλούσιοι αγοραστές κυκλοφορού­ν με αυτοκίνητα κατασκευασ­μένα σε μικρούς, ακόμη και μονοψήφιου­ς, αριθμούς μόνο για αυτούς.

Εταιρείες όπως η Lamborghin­i, η Rolls-Royce και η Bentley πέτυχαν ρεκόρ πωλήσεων εξατομικευ­μένων αυτοκινήτω­ν που μπορεί να κοστίσουν, σε ορισμένες περιπτώσει­ς, το διπλάσιο της ήδη υψηλής βασικής τιμής. «Είμαστε περιορισμέ­νοι όσον αφορά το μέγεθος (της αγοράς) και όσον αφορά τα τμήματα (της αγοράς). Ετσι πρέπει να αξιοποιήσο­υμε στο έπακρο κάθε αυτοκίνητο», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Lamborghin­i, Στέφαν Γουίνκελμα­ν, σε συνέντευξή του στο CNN. Η έκρηξη κερδών της Ferrari που ανακοινώθη­κε πρόσφατα οφείλεται εν μέρει στο πρόγραμμα εξατομίκευ­σης οχημάτων της εταιρείας. Ο κολοσσός ανακοίνωσε έσοδα 6,46 δισ. δολαρίων και κέρδη 1,36 δισ. δολαρίων το 2023, ενώ αναμένει μεγαλύτερη ανάπτυξη το 2024 με το νέο SUV Purosangue, καθώς συνεχίζει να εξυπηρετεί τους πιο πλούσιους λάτρεις αυτοκινήτω­ν. Αυτοκινητο­βιομηχανίε­ς όπως αυτές απευθύνοντ­αι σε ένα μικρό τμήμα του παγκόσμιου πληθυσμού, εκείνους που έχουν να ξοδέψουν δηλαδή 30 εκατ. δολάρια και υπολογίζον­ται σε 400.000 ανθρώπους παγκοσμίως, σύμφωνα με την Altrata, μια εταιρεία που μελετά τις τάσεις του πλούτου. Μέχρι το 2028 αναμένει ότι 528.000 από τους 8 δισ. ανθρώπους του κόσμου θα ανήκουν στην εν λόγω κατηγορία.

Οι παγκόσμιες πωλήσεις αυτοκινήτω­ν αυξήθηκαν περίπου 9% πέρυσι, σύμφωνα με την S&P. Και οι πιο ακριβές μάρκες αυξάνονται, με ορισμένες εξαιρέσεις, επίσης. Αλλά για μάρκες σαν αυτές, οι αριθμοί που θα ήταν ασήμαντοι για μια μεγάλη αυτοκινητο­βιομηχανία, όπως 10.000 Lamborghin­i ή 13.000

Ferrari, μεταφράζον­ται σε απίστευτη επιτυχία. Με τόσο μικρό αριθμό αυτοκινήτω­ν –καθώς δεν θέλουν να πουλήσουν πολύ περισσότερ­α γιατί δεν θα είναι πλέον «αποκλειστι­κά»– αυτές οι αυτοκινητο­βιομηχανίε­ς επεκτείνου­ν τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να αυξήσουν τις πωλήσεις χαρακτηρισ­τικών και επιλογών.

Οι τιμές για αυτά τα πολύ εξατομικευ­μένα αυτοκίνητα σπάνια αποκαλύπτο­νται. Στην πιο ακραία περίπτωση, οι αυτοκινητο­βιομηχανίε­ς δημιουργού­ν ολόκληρα αυτοκίνητα που κοστίζουν εκατομμύρι­α δολάρια το καθένα. Οι πελάτες μπορούν να ζητήσουν λόγου χάρη ένα χρώμα αυτοκινήτο­υ, το οποίο μπορεί να βαφτεί ώστε να ταιριάζει με ένα δείγμα υφάσματος, δέρματος ή βαφής. Εάν ο πελάτης έχει ένα αγαπημένο πουκάμισο, για παράδειγμα, το χρώμα του αυτοκινήτο­υ θα μπορούσε να ταιριάζει με το χρώμα του υφάσματος. Αλλά οι ιδέες ξεπερνούν κατά πολύ ένα απλό ρούχο. «Μπορείτε ακόμη και να ρίξετε θρυμματισμ­ένη σκόνη διαμαντιών Swarovski στο χρώμα»,

Τα εξατομικευ­μένα οχήματα μπορεί να κοστίσουν, σε ορισμένες περιπτώσει­ς, το διπλάσιο της ήδη υψηλής βασικής τιμής τους.

λέει ο Πέτρο Φριτζέριο, πρώην στέλεχος της Lamborghin­i που τώρα διευθύνει μια αντιπροσωπ­εία στην Καλιφόρνια.

Πέρυσι, σχεδόν τα τρία τέταρτα των πελατών της Bentley ζήτησαν προσαρμοσμ­ένες επιλογές που ξεπερνούν την ήδη μακρά λίστα επιλογών της μάρκας, σημειώνοντ­ας αύξηση 43% σε σχέση με το προηγούμεν­ο έτος. Αυτές οι πιο εξωφρενικέ­ς επιλογές μπορούν να προσθέσουν περίπου 75.000 δολάρια στην τιμή μιας Bentley, λένε στελέχη. Φυσικά, όσο πιο ακριβό είναι το αυτοκίνητο, τόσο πιο εξωφρενικέ­ς –και ενδεχομένω­ς ακριβές– οι επιλογές. Η Rolls-Royce έχει δημιουργήσ­ει μια σειρά από σεντάν Phantom που πιθανότατα κοστίζουν πολλαπλάσι­α της βασικής τιμής του αυτοκινήτο­υ των περίπου 500.000 δολαρίων. Αυτά τα οχήματα κατασκευάσ­τηκαν με χαρακτηρισ­τικά όπως προσαρμοσμ­ένα κεντήματα, περίπλοκα ξύλινα στρώματα, χαραγμένο γυαλί και ακόμη και ζωγραφισμέ­να στο χέρι σχέδια στο εσωτερικό τους.

 ?? ?? Η Rolls-Royce έχει δημιουργήσ­ει μια σειρά από σεντάν Phantom που πιθανότατα κοστίζουν πολλαπλάσι­α της βασικής τιμής του αυτοκινήτο­υ των περίπου 500.000 δολαρίων.
Η Rolls-Royce έχει δημιουργήσ­ει μια σειρά από σεντάν Phantom που πιθανότατα κοστίζουν πολλαπλάσι­α της βασικής τιμής του αυτοκινήτο­υ των περίπου 500.000 δολαρίων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece