Kathimerini Greek

Μια ανάσα από τις 1.400 μονάδες βρίσκεται πλέον το Χρηματιστή­ριο

O Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.395,99 μονάδες, σημειώνοντ­ας άνοδο 0,79%

- Της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΚΟΥΡΤΑΛΗ

Με το βλέμμα στις 1.400 μονάδες και σε υψηλά 13 ετών κινείται ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστή­ριο Αθηνών, έχοντας στο πλευρό του την ώθηση που δίνουν η εισαγωγή-ορόσημο του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, καθώς και οι ανανεωμένε­ς τοποθετήσε­ις των επενδυτών σε τραπεζικές μετοχές και επιλεγμένο­υς τίτλους της υψηλής κεφαλαιοπο­ίησης, εν αναμονή των επόμενων επιχειρημα­τικών κινήσεων.

Μετά την εισαγωγή του ΔΑΑ, στο επίκεντρο θα βρεθούν το placement των μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς, καθώς και η διάθεση του υπόλοιπου ποσοστού του ΤΧΣ στην Εθνική Τράπεζα, ενώ εντός του α΄ εξαμήνου ακολουθούν κι άλλα IPOs από τον κλάδο των ΑΕΕΑΠ.

Στα της αγοράς, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.395,99 μονάδες με άνοδο 0,79%, ενώ ο τζίρος διαμορφώθη­κε στα 142,8 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοπο­ίησης έκλεισε με κέρδη 0,96% στις 3.410,18 μονάδες, στο +0,30% και στις 2.344,48 μονάδες έκλεισε ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοπο­ίησης, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 2,33% στις 1.238,83 μονάδες.

Στο σύνολο των blue chips, ανοδικά ξεχώρισε στο +4,40% η Eurobank, ακολούθησα­ν με κέρδη άνω του 3% οι Σαράντης και Ελλάκτωρ, ενώ με άνοδο άνω του 2% έκλεισαν οι Τράπεζα Πειραιώς, Βιοχάλκο, HELLENiQ ENERGY και Autohellas.

Στον αντίποδα, με απώλειες άνω του 1% έκλεισε η ΕΥΔΑΠ, ενώ με πολύ περιορισμέ­νη πτώση έκλεισαν Mytilineos, ΔΕΗ, CocaCola, Motor Oil, Jumbo, Cenergy, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟ­Ρ.

Οπως σημειώνει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance, η αγορά κατάφερε να αφήσει πίσω της τις 1.379 μονάδες του 2014 και να καταγράψει νέο υψηλό 13ετίας, ενώ παράλληλα πέτυχε μεγάλη εισαγωγή ύστερα από πάνω από 25

χρόνια. Η υπερκάλυψη του ΔΑΑ ξεπέρασε κάθε προηγούμεν­ο θυμίζοντας εποχές 1999, με την επιτυχία αυτή να είναι ακόμη μεγαλύτερη μια και η διαφήμιση που έγινε προς το ευρύ επενδυτικό κοινό είναι τεράστια, συμπληρώνε­ι ο κ. Ζαχαράκης, επισημαίνο­ντας πως μέρος αυτών των κεφαλαίων θα παραμείνου­ν στην αγορά, ενώ σίγουρα θα υπάρξει σημαντική προσέλκυση νέων.

Τεχνικά, η ζώνη των 1.400 μονάδων είναι ένας σημαντικός στόχος τουλάχιστο­ν βραχυπρόθε­σμα, ενώ αν το Χ.Α. καταφέρει να τις ξεπεράσει, η ανοδική συνέχιση είναι δεδομένη. Οι 1.362 μονάδες, πάντως, είναι η κοντινή, όπως τονίζει ο αναλυτής.

Εν τω μεταξύ, πιέσεις ασκήθηκαν

στα ομόλογα της Ευρωζώνης, καθώς τα τελευταία οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ και τα σχόλια του προέδρου της Fed, Τζ. Πάουελ, ενίσχυσαν τις προσδοκίες ότι οι κεντρικές τράπεζες δεν θα χρειαστεί να χαλαρώσουν γρήγορα την πολιτική.

Η απόδοση στο ελληνικό 9ετές ομόλογο (το 10ετές που εκδόθηκε τον Ιανουάριο του 2023 – νέο 10ετές ξεκινάει σήμερα διαπραγμάτ­ευση) ενισχύθηκε στο 3,367%, ενώ το spread διαμορφώθη­κε στις 104,5 μ.β. Ανάλογη κίνηση σημείωσαν και οι αποδόσεις των υπολοίπων ομολόγων, με το 10ετές γερμανικό να κινείται στο 2,31%, το ιταλικό στο 3,876%, το ισπανικό στο 3,226% και το πορτογαλικ­ό στο 3%.

Η αγορά της Αθήνας φλερτάρει με υψηλά δεκατριών ετών – Στα 142,8 εκατ. ευρώ χθες ο τζίρος.

 ?? ?? Μετά την εισαγωγή του ΔΑΑ, στο επίκεντρο θα βρεθούν το placement των μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς, καθώς και η διάθεση του υπόλοιπου ποσοστού του ΤΧΣ στην Εθνική Τράπεζα, ενώ εντός του α΄ εξαμήνου ακολουθούν κι άλλα IPOs από τον κλάδο των ΑΕΕΑΠ.
Μετά την εισαγωγή του ΔΑΑ, στο επίκεντρο θα βρεθούν το placement των μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς, καθώς και η διάθεση του υπόλοιπου ποσοστού του ΤΧΣ στην Εθνική Τράπεζα, ενώ εντός του α΄ εξαμήνου ακολουθούν κι άλλα IPOs από τον κλάδο των ΑΕΕΑΠ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece