Kathimerini Greek

Απώλειες κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές αγορές

-

Πτωτικά κινήθηκαν χθες τα ευρωπαϊκά χρηματιστή­ρια, ενώ οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Ευρώπης σημείωσαν άνοδο, καθώς υποχωρούν οι προσδοκίες της αγοράς για επικείμενε­ς μειώσεις των επιτοκίων από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες. Η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου του γερμανικού δημοσίου εξακολούθη­σε να σημειώνει άνοδο, φθάνοντας χθες στο 2,318%. Καθοριστικ­ός παράγοντας στάθηκαν τα στοιχεία για την αμερικανικ­ή αγορά εργασίας, που εμφανίζουν τις προσλήψεις να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα και «πάγωσαν» έτσι τις προσδοκίες για εσπευσμένη μείωση των επιτοκίων από τη Federal Reserve.

Είχε άλλωστε προηγηθεί την Κυριακή συνέντευξη του επικεφαλής της Fed, στο πλαίσιο της οποίας ο Τζερόμ Πάουελ δήλωσε πως η ομοσπονδια­κή τράπεζα των ΗΠΑ θα κινηθεί με σύνεση σε ό,τι αφορά τις μειώσεις των επιτοκίων. «Αν και θα υπάρξουν μειώσεις των επιτοκίων, μάλλον θα γίνουν με πολύ πιο αργό ρυθμό από αυτόν που περιμένει η αγορά», σχολίασε η Σουζάνα Στρίτερ, στέλεχος της Hargreaves Lansdown. Παράλληλα, στην αλλαγή κλίματος στην αγορά ως προς τις προσδοκίες για μειώσεις επιτοκίων συνέδραμαν και τα στοιχεία που κατατείνου­ν σε μια βελτίωση της οικονομίας της Ευρωζώνης. Οι μετοχές των ευρωπαϊκών ορυχείων υποχώρησαν, με τον δείκτη που παρακολουθ­εί τον κλάδο να χάνει 1,7%, καθώς οι τιμές των περισσοτέρ­ων μετάλλων σημείωσαν πτώση εξαιτίας της ενίσχυσης του δολαρίου. Οι μετοχές των εταιρειών λιανικών πωλήσεων σημείωσαν επίσης πτώση 2,2%. Στο μεταξύ, οι μετοχές της Santander και της Lloyds κατέγραψαν πτώση 5% και 1% αντιστοίχω­ς

Σε άνοδο οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων, καθώς υποχωρούν οι προσδοκίες για επικείμενε­ς μειώσεις των επιτοκίων.

μετά το δημοσίευμα των Financial Times που απεκάλυπτε πως το Ιράν χρησιμοποί­ησε λογαριασμο­ύς των δύο τραπεζών για να παρακάμψει τις εναντίον του κυρώσεις.

Τη μεγαλύτερη πτώση ανάμεσα στα ευρωπαϊκά χρηματιστή­ρια σημείωσε ο δείκτης ΙΒΕΧ της Ισπανίας, που έκλεισε με απώλειες 1,2%. Με οριακές απώλειες μόλις 0,04% έκλεισε, άλλωστε, ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου, όπως και ο Xetra DAX της Φρανκφούρτ­ης, που έκλεισε με οριακές απώλειες 0,08%. Οριακή ήταν η υποχώρηση και του δείκτη CAC 40 του Παρισιού, που έκλεισε με απώλειες 0,030% και ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης Eurostoxx 600 έκλεισε επίσης οριακά στο κόκκινο με απώλειες 0,050%. Αντιθέτως, ο δείκτης FTSE MIB του Μιλάνου έκλεισε με άνοδο 0,76%.

 ?? ?? Ο Xetra DAX της Φρανκφούρτ­ης έκλεισε με απώλειες 0,08%.
Ο Xetra DAX της Φρανκφούρτ­ης έκλεισε με απώλειες 0,08%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece