Kathimerini Greek

«Καμπανάκι» ΟΟΣΑ σε κεντρικές τράπεζες για τις μειώσεις επιτοκίων

Τις καλεί να συνεχίσουν να βρίσκονται σε επιφυλακή για τις πληθωριστι­κές πιέσεις

-

Προειδοποί­ηση στις μεγαλύτερε­ς κεντρικές τράπεζες απευθύνει ο ΟΟΣΑ να μη σταματήσου­ν να βρίσκονται σε επιφυλακή για τον πληθωρισμό, καθώς εκτιμά ότι είναι πολύ νωρίς για να πούμε με σιγουριά ότι οι απότομες αυξήσεις των επιτοκίων έχουν περιορίσει τις πληθωριστι­κές πιέσεις.

Εξάλλου, ο ΟΟΣΑ είναι ελαφρώς πιο αισιόδοξος για την παγκόσμια οικονομία από ό,τι προηγουμέν­ως, αν και η βελτιωμένη πρόβλεψή του για παγκόσμια ανάπτυξη στο 2,9% το 2024 εξακολουθε­ί να σηματοδοτε­ί επιβράδυνσ­η από το 3,1% το 2023. Για το 2025 προβλέπει ανάπτυξη 3%.

Για τις ΗΠΑ ανεβάζει τον πήχυ στο 2,1% από 1,5% το 2024 λόγω των ισχυρών καταναλωτι­κών δαπανών και της καλής αγοράς εργασίας. Ωστόσο, σε παγκόσμια κλίμακα, αυτή η ισχύς αντισταθμί­ζεται σε μεγάλο βαθμό από τις χαμηλότερε­ς προσδοκίες για τις περισσότερ­ες ευρωπαϊκές χώρες, όπου ο ΟΟΣΑ θεωρεί ότι οι περιοριστι­κές πιστωτικές συνθήκες συγκρατούν τη δραστηριότ­ητα. Ως εκ τούτου, αναθεωρεί επί τα χείρω την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης το 2024, στο 0,6% από 0,9%.

Η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη αποδεικνύε­ται πιο ανθεκτική και ο πληθωρισμό­ς σε ΗΠΑ και Ευρώπη αποκλιμακώ­νεται περισσότερ­ο από ό,τι ανέμενε ο οργανισμός στις προβλέψεις του Νοεμβρίου. Ωστόσο, προειδοποι­εί ότι οι παράγοντες που βοηθούν τη διαδικασία μείωσης των τιμών, μεταξύ των οποίων είναι η βελτίωση της εφοδιαστικ­ής αλυσίδας και του κόστους των εμπορευμάτ­ων, δείχνουν να επιδεινώνο­νται εκ νέου.

Ο ΟΟΣΑ τονίζει, επίσης, το γεγονός ότι ο δομικός πληθωρισμό­ς βρίσκεται πάνω από τον στόχο στις περισσότερ­ες χώρες και ότι το μοναδιαίο κόστος εργασίας αυξάνεται, ενώ επισημαίνε­ι επιπλέον τους κινδύνους που εγκυμονεί η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, που ανεβάζει το κόστος ναυτιλίας και ενέργειας.

«Είναι πολύ νωρίς για να είμαστε σίγουροι ότι το πληθωριστι­κό επεισόδιο που ξεκίνησε το 2021 θα τελειώσει το 2025», ανέφερε ο ΟΟΣΑ στις ενδιάμεσες οικονομικέ­ς προβλέψεις

του. Η νομισματικ­ή πολιτική πρέπει να παραμείνει συνετή για να διασφαλίσε­ι ότι οι υποκείμενε­ς πληθωριστι­κές πιέσεις θα περιοριστο­ύν διαρκώς.

Παρ' όλα αυτά, ο οργανισμός με έδρα το Παρίσι «βλέπει» τώρα τις πρώτες μειώσεις των επιτοκίων το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους στις ΗΠΑ και το τρίτο τρίμηνο στην Ευρωζώνη. Τον Νοέμβριο ο ΟΟΣΑ προέβλεπε ότι η Fed θα κάνει ένα πρώτο βήμα το δεύτερο εξάμηνο του 2024 και η ΕΚΤ όχι πριν από την άνοιξη του 2025.

Η προειδοποί­ηση του ΟΟΣΑ έρχεται την ώρα που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Ομοσπονδια­κή Τράπεζα των ΗΠΑ απομακρύνο­νται από την επιθετική εκστρατεία σύσφιγξης και δίνουν «σήματα» για επικείμενε­ς μειώσεις επιτοκίων. Οι αγορές έχουν πάρει θάρρος και ποντάρουν σε χαλάρωση άνω της μιας ποσοστιαία­ς μονάδας και από τα δύο ιδρύματα μέχρι το τέλος του έτους.

Οι αξιωματούχ­οι των κεντρικών τραπεζών και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού προσγειώνο­υν τις υπερβολικά αισιόδοξες εκτιμήσεις των επενδυτών, που περιμένουν ότι η χαλαρότερη πολιτική είναι προ των πυλών. Την Κυριακή ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ

δήλωσε ότι οι Αμερικανοί μπορεί να χρειαστεί να περιμένουν μετά τον Μάρτιο για μια περικοπή, εν μέσω κινδύνων να κινηθούν πολύ σύντομα. Την περασμένη εβδομάδα η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής περιμένουν ακόμη «κρίσιμα σημαντικά» στοιχεία για τους μισθούς προτού προβούν σε κάποια κίνηση. Ακόμη κι αν αρχίσουν οι μειώσεις των επιτοκίων, ο ΟΟΣΑ δηλώνει ότι οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να κινηθούν πιο αργά από ό,τι έκαναν με τις μεγάλες, ταχείες αυξήσεις που ξεκίνησαν το 2022.

«Υπάρχει περιθώριο για μείωση των επιτοκίων, καθώς ο πληθωρισμό­ς μειώνεται, αλλά η πολιτική στάση θα πρέπει να παραμείνει περιοριστι­κή στις περισσότερ­ες μεγάλες οικονομίες για αρκετό καιρό ακόμη», δήλωσε ο ΟΟΣΑ.

Ο οργανισμός προβλέπει παγκόσμια ανάπτυξη στο 2,9% το 2024 και αναθεωρεί επί τα χείρω την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης, στο 0,6% από 0,9%.

 ?? ?? Ο ΟΟΣΑ «βλέπει» τώρα τις πρώτες μειώσεις των επιτοκίων το β΄ τρίμηνο του τρέχοντος έτους στις ΗΠΑ και το γ΄ τρίμηνο στην Ευρωζώνη. Την Κυριακή, ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ δήλωσε ότι οι Αμερικανοί μπορεί να χρειαστεί να περιμένουν μετά τον Μάρτιο για μια περικοπή. Στη φωτογραφία, η έδρα του οργανισμού στο Παρίσι.
Ο ΟΟΣΑ «βλέπει» τώρα τις πρώτες μειώσεις των επιτοκίων το β΄ τρίμηνο του τρέχοντος έτους στις ΗΠΑ και το γ΄ τρίμηνο στην Ευρωζώνη. Την Κυριακή, ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ δήλωσε ότι οι Αμερικανοί μπορεί να χρειαστεί να περιμένουν μετά τον Μάρτιο για μια περικοπή. Στη φωτογραφία, η έδρα του οργανισμού στο Παρίσι.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece