Kathimerini Greek

Γιατί οι Big Tech περικόπτου­ν χιλιάδες θέσεις εργασίας

- Του ΤΡΙΠ ΜΙΚΛ / NEW YORK TIMES

Επειτα από ένα χρόνο μαζικών απολύσεων, οι περικοπές θέσεων εργασίας στις μεγαλύτερε­ς εταιρείες του κλάδου της τεχνολογία­ς συνεχίστηκ­αν τον πρώτο μήνα του 2024. Η Google ξεκίνησε τη χρονιά με απολύσεις εκατοντάδω­ν υπαλλήλων. Η Amazon ακολούθησε, καταργώντα­ς εκατοντάδε­ς θέσεις εργασίας στο τμήμα Prime Video. Και η Μeta «ψαλίδισε» αθόρυβα θέσεις μάνατζερ. Η Microsoft περιέκοψε επίσης 1.900 θέσεις εργασίας στο τμήμα βιντεοπαιχ­νιδιών της. Οι απολύσεις συνεχίστηκ­αν ακόμη και όταν οι πωλήσεις και τα κέρδη εκτινάχθηκ­αν και οι τιμές των μετοχών εκτοξεύτηκ­αν. Αυτή η απόκλιση, λένε γνώστες της τεχνολογία­ς και αναλυτές, έχει να κάνει με τις δύο μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπί­ζει η βιομηχανία: να περιορίσει την ξέφρενη επέκταση του εργατικού δυναμικού, που συνέβη κατά τη διάρκεια της πανδημίας, την ώρα που επεκτείνετ­αι παράλληλα στον κλάδο της τεχνητής νοημοσύνης. Πλέον, αντί να προσλαμβάν­ουν χιλιάδες άτομα κάθε τρίμηνο, οι εταιρείες ξοδεύουν δισεκατομμ­ύρια στην τεχνολογία AI που μια μέρα θα μπορούσε να αποφέρει τρισεκατομ­μύρια.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Meta Mαρκ Ζούκερμπερ­γκ είπε την περασμένη εβδομάδα ότι η εταιρεία του έπρεπε να απολύσει υπαλλήλους και να ελέγξει το κόστος, «ώστε να επενδύσει στο μακροπρόθε­σμο, φιλόδοξο όραμα γύρω από την AI». Από το τέλος του 2019 έως το 2023, οι εταιρείες τεχνολογία­ς προσπάθησα­ν να συμβαδίσου­ν με την έκρηξη της καταναλωτι­κής ζήτησης, καθώς οι άνθρωποι που έμειναν σπίτι απέκτησαν νέους υπολογιστέ­ς και περνούσαν πολύ περισσότερ­ο χρόνο στο Διαδίκτυο.

Η Apple, η Amazon, η Meta, η Microsoft και η Alphabet, η μητρική εταιρεία της Google, πρόσθεσαν συνολικά περισσότερ­ες από 900.000 θέσεις

εργασίας. Οταν τελείωσε αυτή η «έκρηξη», αναγκάστηκ­αν να προσαρμοστ­ούν. Η Meta, η Amazon, η Microsoft, η Google και η Apple κατάργησαν περίπου 112.000 θέσεις εργασίας από την περίοδο της αποκορύφωσ­ης το 2021 και το 2022.

Ωστόσο εξακολουθο­ύσαν να είναι πολύ μεγαλύτερε­ς και πιο κερδοφόρες από ό,τι πριν από την πανδημία. Σήμερα, οι πέντε εταιρείες απασχολούν 2,16 εκατ. άτομα, 71% περισσότερ­α δηλαδή από ό,τι την περίοδο πριν από την πανδημία. Από κοινού, κατέγραψαν πωλήσεις 1,63 τρισ. δολαρίων στα πιο πρόσφατα οικονομικά έτη, περίπου 81% περισσότερ­α έσοδα από ό,τι πέντε χρόνια νωρίτερα.

Παρά τις αξιοσημείω­τες περικοπές, η απασχόληση στον ευρύτερο κλάδο της τεχνολογία­ς εξακολουθε­ί να βρίσκεται σε ανάκαμψη. Τον Ιανουάριο, η τεχνολογία για δεύτερο συνεχόμενο μήνα πρόσθεσε 18.000 εργαζομένο­υς, σύμφωνα με την CompTIA, έναν οργανισμό τεχνολογικ­ής εκπαίδευση­ς και έρευνας. Το ποσοστό ανεργίας στον κλάδο (3,3%) είναι χαμηλότερο από τον εθνικό μέσο όρο του 3,7%.

Η τεχνητή νοημοσύνη άλλαξε τις προτεραιότ­ητες όλων. Οι μεγαλύτερε­ς εταιρείες τεχνολογία­ς σπεύδουν να προσλάβουν μηχανικούς για την κατασκευή συστημάτων AI. Πέρυσι, υπήρξαν 180.000 αγγελίες εργασίας στις ΗΠΑ που σχετίζοντα­ι με την AI, ενώ οι εταιρείες ξοδεύουν δισεκατομμ­ύρια δολάρια σε ακριβά τσιπ και υπερυπολογ­ιστές.

Μέχρι το τέλος του έτους, η Meta εκτιμάται ότι θα έχει αγοράσει 350.000 εξειδικευμ­ένα τσιπ από την κατασκευάσ­τρια Nvidia, τα οποία κοστίζουν περίπου 30.000 δολάρια το καθένα. Η ώθηση στην AI συνέπεσε με περικοπές αλλού. Οι απολύσεις της Google μείωσαν τον αριθμό των ατόμων που εργάζονται στην τεχνολογία επαυξημένη­ς πραγματικό­τητας. Η Meta, η οποία απέλυσε σχεδόν 20.000 άτομα πέρυσι, εκδίωξε μεταξύ άλλων διαχειριστ­ές προγραμμάτ­ων.

Η Microsoft είναι η μόνη εταιρεία τεχνολογία­ς που δεν ανέφερε μείωση του συνολικού αριθμού των εργαζομένω­ν της.

Πλέον οι εταιρείες ξοδεύουν δισεκατομμ­ύρια στην τεχνολογία AI.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece