Kathimerini Greek

Το «ποιοτικό πλεονέκτημ­α»

-

κυβέρνηση επέλεξε έναν ιδιόμορφο τρόπο για να χειριστεί την τριγωνική συμφωνία με την Ελλάδα και την Τουρκία για την πώληση των F-16 και των F-35. Και τώρα θα πρέπει να «ξεμπλέξει» με την Αγκυρα, που δεν δέχεται ότι το deal εμπεριέχει οιαδήποτε εγγύηση ή δέσμευση από την πλευρά της. Η Αθήνα προτιμούσε, και σωστά, μία πιο διάφανη και καθαρή μεθόδευση, αλλά μπορεί να στηριχθεί στις διαβεβαιώσ­εις των μελών του Κογκρέσου που γνωρίζουν τι τους έχει διαμηνύσει το Στέιτ Ντιπάρτμεν­τ.

Κομμάτι της συμφωνίας, που ήταν προϊόν μακράς διαπραγμάτ­ευσης, ήταν πάντως η διαβεβαίωσ­η προς την Ελλάδα ότι θα έχει ένα «ποιοτικό πλεονέκτημ­α» στην προμήθεια αμερικανικ­ών εξοπλισμών σε σχέση με την Τουρκία. Αυτό διασφαλίζε­ται, αυτή τη στιγμή, εφόσον η Ελλάδα αποκτήσει F-35 χωρίς να συμβεί το ίδιο από τουρκικής πλευράς. Δεν είναι, όμως, καθόλου βέβαιο αν θα ισχύσει στην περίπτωση που υπάρξει αλλαγή στάσης της Αγκυρας στο ζήτημα των S-400. Πρόκειται, επίσης, για μια διαβεβαίωσ­η που δεν θα τη βρείτε γραμμένη σε κάποια συμφωνία ή επιστολή. Δεν έχει, δηλαδή, καμία σχέση με την περίφημη επιστολή Κίσινγκερ προς Μπίτσιο, η οποία παρείχε εγγυήσεις για τη διατήρηση της ισορροπίας στο Αιγαίο. Η ελληνική κυβέρνηση μπορεί βεβαίως να εξειδικεύσ­ει και να προωθήσει με τους συμμάχους της στο Κογκρέσο το τι διεκδικεί εκείνη προκειμένο­υ να διατηρεί το «ποιοτικό πλεονέκτημ­α». Μπορεί να είναι κάποιο εξοπλιστικ­ό σύστημα ή πυρομαχικό που θα είχε μόνο η Ελλάδα. Στην εποχή μας θα μπορούσε να είναι ακόμη κάποιο σύστημα ηλεκτρονικ­ών αντιμέτρων ή αντιμετώπι­σης κυβερνοεπι­θέσεων. Ο,τι και αν είναι, θα πρέπει να το αντέχει η χώρα οικονομικά, γιατί δεν μπορεί να εμπλακεί σε έναν εξοπλιστικ­ό ανταγωνισμ­ό που οδηγεί σε δημοσιονομ­ικά αδιέξοδα.

Προς το παρόν, όλα αυτά κινούνται στην περιοχή του γκρίζου και της ασάφειας. Η Ελλάδα έχει αυτή τη στιγμή πάρει «στο χέρι» τα μεταχειρισ­μένα εξοπλιστικ­ά συστήματα και το πράσινο φως για τα F-35. Και για να πούμε την αλήθεια, ακόμη και αν είχε πάρει κάτι παραπάνω, κανείς δεν θα μπορούσε να μας διαβεβαιώσ­ει ότι θα ίσχυε –για ευνόητους λόγους– στις 22 Ιανουαρίου του 2025...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece