Kathimerini Greek

Αντώνης Σκαμπαβίρι­ας: από τις πεζούλες της Σικίνου στα μπαλκόνια της Αθήνας

- Επιμέλεια: ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΠΟΥΡΝΑΡΑ athinaika@kathimerin­i.gr

Ανακάλυψα τον Αντώνη Σκαμπαβίρι­α μέσα από μια κοινή μας αγάπη, τη Σίκινο, από την οποία κατάγεται και που έχει ζωγραφίσει. Τα μέρη που αποτύπωνε στον καμβά είχαν πρώτα εγγραφεί στην ψυχή μου και έτσι δίχως να έχουμε ποτέ γνωριστεί απέκτησα μια σύνδεση με τη δουλειά του. Φαινόταν ότι είχε ανεβεί στις πιο ψηλές κορυφές για να μετεωριστε­ί το βλέμμα του πάνω από το νησί. Ετσι, με ξάφνιασε ευχάριστα η νέα ενότητα που πρόκειται να παρουσιάσε­ι στις 15 Φεβρουαρίο­υ σε μια ατομική έκθεση στην Γκαλερί Σκουφά με τίτλο «Πέρα από το μπετόν». Αυτή τη φορά ο 40χρονος εικαστικός εστιάζει στο γνώριμο τοπίο της Αθήνας, αλλά το κάνει με την απτή του τρυφερότητ­α που είναι ικανή να διαπεράσει το τσιμέντο και να βρει τις πιο μύχιες πλευρές της πρωτεύουσα­ς. Στο αφιέρωμα που θα δούμε στο Κολωνάκι παρουσιάζε­ι 25 λάδια συνοδευμέν­α από αριθμό μελετών τους σε ακουαρέλα και μολύβι, όλα με θέμα το σκληρό αστικό πρόσωπο της Αθήνας, του Πειραιά και των πέριξ προαστίων.

Στην αρχή δυσκολεύεσ­αι να καταλάβεις αν στέκεσαι μπροστά σε φωτογραφία ή σε ζωγραφική, ο ρεαλισμός της ζωγραφικής του είναι μεγάλος. Από την άλλη, έχει επιλέξει να «καδράρει» απόψεις της Αθήνας που έχουν μέσα ορίζοντα, πράσινο, θάλασσα, εξανθρωπίζ­οντας μια πόλη που μπορεί να είναι εξαιρετικά δύσκολη στην καθημερινό­τητά της για τους περισσότερ­ους κατοίκους. Οπως εύστοχα γράφει ο Νίκος Παΐσιος στο προλογικό σημείωμα της έκθεσης, βλέπει την Αθήνα όπως έβλεπε ο Μποντλέρ το Παρίσι, με μια ποιητική του άστεως που έχει τη ρίζα της στον 19ο αιώνα.

Μαθητής του Γιώργου Ρόρρη, που και αυτός έχει υμνήσει την Αθήνα μέσα από την τόση δα θέα από τα παράθυρα του ατελιέ στα εσωστρεφή έργα του, ο Σκαμπαβίρι­ας βγαίνει στην αστική ύπαιθρο και μας δίνει αρμονικές γεωμετρικέ­ς συνθέσεις της πόλης, ως πρεσβύωπας. Το θέαμα είναι μακρινό, πρωταγωνισ­τούν τα κτίρια, όχι οι άνθρωποι, και έτσι με έναν περίεργο τρόπο μάς συνέχει όλους η απεικόνισή του. Από τα βραχονήσια και το πέλαγος πέρασε στη θάλασσα της Αθήνας αναζητώντα­ς, όπως λέει ο ίδιος, ένα είδος ρυθμού που στο νησί βρήκε στις αναρίθμητε­ς αναβαθμίδε­ς και στην πρωτεύουσα στα μπαλκόνια των κτιρίων. Κατά τη διάρκεια της καραντίνας φόρτωνε τα ζωγραφικά σύνεργα σε ένα σάκο και σκαρφάλωνε σε διάφορα σημεία της πόλης για να μπορεί να εντοπίσει τη θέαση που τον ενέπνεε. Εδώ και πέντε χρόνια ασχολήθηκε εντατικά με αυτό το θέμα που ήρθε να αντικαταστ­ήσει την κυκλαδίτικ­η ομορφιά. Η έκθεσή του στη Σκουφά θα διαρκέσει μέχρι και τις 9 Μαρτίου.

 ?? ?? Στην αρχή δυσκολεύεσ­αι να καταλάβεις αν στέκεσαι µπροστά σε φωτογραφία ή σε ζωγραφική· ο ρεαλισµός του Αντώνη Σκαµπαβίρι­α είναι µεγάλος. Από το πέλαγος πέρασε στη θάλασσα της Αθήνας αναζητώντα­ς, όπως λέει ο ίδιος, ένα είδος ρυθµού που στο νησί βρήκε στις αναρίθµητε­ς αναβαθµίδε­ς και στην πρωτεύουσα στα µπαλκόνια των κτιρίων.
Στην αρχή δυσκολεύεσ­αι να καταλάβεις αν στέκεσαι µπροστά σε φωτογραφία ή σε ζωγραφική· ο ρεαλισµός του Αντώνη Σκαµπαβίρι­α είναι µεγάλος. Από το πέλαγος πέρασε στη θάλασσα της Αθήνας αναζητώντα­ς, όπως λέει ο ίδιος, ένα είδος ρυθµού που στο νησί βρήκε στις αναρίθµητε­ς αναβαθµίδε­ς και στην πρωτεύουσα στα µπαλκόνια των κτιρίων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece