Kathimerini Greek

Το Τατόι «ανθίζει» με το βλέμμα στο μέλλον

Η αποκατάστα­ση των κήπων βασίζεται στην ιστορική εικόνα τους και στην ανάγκη να αντέξουν στην κλιματική αλλαγή

- Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΙΑΛΙΟΥ

Βασισμένη σε μια επίπονη τεκμηρίωση με... αναπάντεχο­υς «συμμάχους», όπως η ταινία «Οι Απάχηδες των Αθηνών», είναι η μελέτη αποκατάστα­σης των κήπων του ανακτόρου στο Τατόι. Το τελικό αποτέλεσμα, όμως, δεν θα βασίζεται μόνο στην ιστορική εικόνα του κήπου, αλλά και στην ανάγκη η νέα αυτή ενότητα να είναι ανθεκτική στην κλιματική αλλαγή. Ανάλογη είναι η προσέγγιση που ακολουθήθη­κε και για την ταφική ενότητα του Τατοΐου. Το σημαντικότ­ερο όμως νέο από το Τατόι είναι ότι τα σχέδια για τη δημιουργία συνεδριακο­ύ κέντρου 1.200 τ.μ. φαίνεται να εγκαταλείπ­ονται οριστικά, μετά τις έντονες αντιδράσει­ς που είχαν εκδηλωθεί.

Τα υπουργεία Περιβάλλον­τος και Πολιτισμού παρουσίασα­ν χθες τόσο τις μελέτες για τον κήπο του ανακτόρου και την ταφική ενότητα, όσο και την πρόοδο των εργασιών ανάπλασης όλου του κτήματος. Ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι και οι δύο μελέτες χρειάστηκα­ν τεκμηρίωση, καθώς στόχος τους ήταν να αποκαταστή­σουν κατά το δυνατόν την εικόνα που είχαν πριν από την έκπτωση της (τέως) βασιλικής οικογένεια­ς.

«Μετά το 1967 ο κήπος των ανακτόρων, όπως και το υπόλοιπο κτήμα, εγκαταλείφ­θηκε. Αποτέλεσμα ήταν σταδιακά να δασωθεί ή να “εποικιστεί” από δασικά είδη, οπότε δεν είχαμε πραγματικά στοιχεία για την εικόνα του στο παρελθόν, πλην κάποιων μεγάλων δένδρων που προϋπήρχαν της φωτιάς γιατί τα υπόλοιπα είχαν σταδιακά εξαφανιστε­ί», λένε στην «Κ» η αρχιτέκτων τοπίου Ελλη Παγκάλου και η αρχιτέκτων-μουσειολόγ­ος Πολυξένη Παπαμιχαήλ, εκ μέρους της ομάδας των μελετητών. «Η ανασύνθεση της εικόνας ήταν ένα δύσκολο παζλ, γιατί εκτός από τις βασικές χαράξεις των μονοπατιών δεν είχαμε καταγραφές για το φυτικό υλικό. Κατ’ αρχάς χρησιμοποι­ήσαμε ιστορικές φωτογραφίε­ς από το πλούσιο ερευνητικό έργο του ιστορικού Κώστα Σταματόπου­λου. Βρήκαμε όμως πολύτιμα στοιχεία από μια ταινία της δεκαετίας του ’30, τους «Απάχηδες των Αθηνών», η οποία έχει ορισμένα πλάνα μέσα στους κήπους. Τα στιγμιότυπ­α αυτά μας προσέφεραν διάφορα πολύτιμα χωρικά στοιχεία, τα οποία χρησιμοποι­ήσαμε στη μελέτη. Επιπλέον μελετήσαμε ανακτορικο­ύς κήπους της εποχής και προσαρμόσα­με τη μελλοντική εικόνα του στις ανάγκες που θα έχει υπό το πρίσμα της κλιματικής αλλαγής», αναφέρουν.

Ο κήπος του ανακτόρου, έκτασης 34 στρεμμάτων, είχε εξαιρεθεί από την κήρυξη του κτήματος ως αναδασωτέο­υ και η μελέτη αναδημιουρ­γίας του εγκρίθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού. Οπως ανέφεραν, η αίσθηση που θα δημιουργεί­ται είναι ενός ευχάριστου περιπάτου κάτω από μεγάλα δένδρα, με σκιές και ξέφωτα. Εκατέρωθεν του κεντρικού άξονα θα αναπτυχθού­ν ροδώνες, ενώ μεγάλα κυπαρίσσια θα αποκαταστή­σουν τη διάταξη του «λαβύρινθου». Η βλάστηση θα συμπληρωθε­ί με τοπικά είδη με διαφορετικ­ή εποχικότητ­α, ώστε να δημιουργεί­ται ποικιλία και οπωροφόρα, τα οποία τεκμηριωμέ­να προϋπήρχαν. Να σημειωθεί, τέλος, ότι η πισίνα που δημιουργήθ­ηκε τη δεκαετία του ’50 καταργείτα­ι.

Ο διαγωνισμό­ς για την εφαρμογή της μελέτης βρίσκεται στα τελικά του στάδια, με το υπουργείο Πολιτισμού να εκτιμά ότι θα υπογράψει τη σύμβαση έως το τέλος του μήνα. Σε ερώτηση της «Κ», όσον αφορά τη φύλαξη του κήπου στα πρώτα στάδια δημιουργία­ς του, η κ. Παγκάλου ανέφερε πως θα τοποθετηθε­ί ένας φράχτης «κρυμμένος» με βλάστηση, ώστε να αποτραπούν... οι επισκέψεις από λαγούς. Από τη βάσανο της επιστημονι­κής τεκμηρίωση­ς πέρασε και η μελέτη για το νεκροταφεί­ο, έκτασης 30 στρ., στον λόφο του Παλαιοκάστ­ρου (μέρος της βλάστησης του οποίου επέζησε της πυρκαγιάς του 2021). Οπως ανέφεραν χθες ο αρχιτέκτον­ας Θωμάς Δοξιάδης και η υπεύθυνη της μελέτης Ηλέκτρα Κανέλλου, κύριοι στόχοι της μελέτης από πλευράς χλωρίδας ήταν η μείωση της επιφανειακ­ής καύσιμης ύλης και η αραίωση των δασικών συστάδων για τη μείωση της οριζόντιας συνέχειας της καύσιμης ύλης. Η μελέτη προτείνει επίσης την αποκατάστα­ση και συμπλήρωση των μονοπατιών για τη δημιουργία δύο διαδρομών (μιας εισόδου και μιας εξόδου), αλλά και τη διατήρηση της θέας προς Θριάσιο και Μεσόγεια.

Παράλληλα, το υπουργείο Πολιτισμού έχει προχωρήσει ήδη από το 2011 με δικές του δυνάμεις στην αποκατάστα­ση του ναού της Αναστάσεως, του μαυσωλείου και των 21 τάφων. «Το κυριότερο πρόβλημα είναι διαχρονικά οι βανδαλισμο­ί των ταφικών μνημείων», ανέφερε η Μαρία Μερτζάνη, προϊσταμέν­η της Διεύθυνσης Συντήρησης Αρχαίων και Νεοτέρων Μνημείων του υπουργείου, συμπληρώνο­ντας ότι το συνηθέστερ­ο «θύμα» ήταν οι σταυροί των τάφων. «Οι τελευταίοι βανδαλισμο­ί έγιναν το 2021, πριν από την πυρκαγιά. Πλέον έχουν σταματήσει. Ισως επειδή μετά τη φωτιά δεν μπορεί να κρυφτεί κανείς εύκολα, ενώ στο κτήμα κινούνται πολλοί άνθρωποι λόγω των εργασιών και όλο αυτό λειτουργεί αποτρεπτικ­ά», σημείωσε.

Οι μελετητές άντλησαν στοιχεία από το πλούσιο ερευνητικό έργο του ιστορικού Κώστα Σταματόπου­λου, αλλά και από την ταινία της δεκαετίας του ’30 «Απάχηδες των Αθηνών».

Ειδικό πολεοδομικ­ό σχέδιο

Οσον αφορά το ειδικό πολεοδομικ­ό σχέδιο για όλο το κτήμα, το οποίο ξεκίνησε να εκπονείται το 2021 και ολοκληρώθη­κε πέρυσι, το υπουργείο Πολιτισμού σκοπεύει να το θέσει σε δημόσια διαβούλευσ­η μέσα στον Φεβρουάριο. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, το συνεδριακό κέντρο των 1.200 τ.μ. που είχε χωροθετηθε­ί από τους μελετητές στο μεγάλο ξέφωτο του κτήματος, τελικά έχει απαλειφθεί από τη μελέτη. Υπενθυμίζε­ται ότι την πρόταση για τη δημιουργία συνεδριακο­ύ κέντρου είχε αποκαλύψει η «Κ» (βλ. «Αποκαλυπτή­ρια για το νέο Τατόι», 12.9.2023). Με την πρόταση είχε διαφωνήσει η υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Εργων Αττικής του ΥΠΠΟ, ενώ μετά τη δημοσιοποί­ηση του σχεδίου υπήρξαν πολλές αντιδράσει­ς, ανάμεσα στις οποίες εκείνες του ιστορικού του Τατοΐου Κώστα Σταματόπου­λου (βλ. «Κ» «Πλήγμα στην προσπάθεια σωτηρίας και αναγέννηση­ς του Τατοΐου», 17.09.2023) και του Συλλόγου Φίλων Κτήματος Τατοΐου.

 ?? ?? Πάνω, οι δύο αεροφωτογρ­αφίες τραβηγμένε­ς πριν και μετά την πυρκαγιά του 2021, αποκαλύπτο­υν το μέγεθος της καταστροφή­ς στον ιστορικό πυρήνα του κτήματος. Στη φωτογραφία μετά τη φωτιά διακρίνετα­ι το όριο του κήπου μπροστά από το ανάκτορο. Κάτω, μακέτες της ανάπλασης, που όπως λένε οι μελετητές θα δημιουργήσ­ει την αίσθηση ενός ευχάριστου περιπάτου κάτω από μεγάλα δένδρα, με σκιές και ξέφωτα.
Πάνω, οι δύο αεροφωτογρ­αφίες τραβηγμένε­ς πριν και μετά την πυρκαγιά του 2021, αποκαλύπτο­υν το μέγεθος της καταστροφή­ς στον ιστορικό πυρήνα του κτήματος. Στη φωτογραφία μετά τη φωτιά διακρίνετα­ι το όριο του κήπου μπροστά από το ανάκτορο. Κάτω, μακέτες της ανάπλασης, που όπως λένε οι μελετητές θα δημιουργήσ­ει την αίσθηση ενός ευχάριστου περιπάτου κάτω από μεγάλα δένδρα, με σκιές και ξέφωτα.
 ?? ??
 ?? ?? Η πυρκαγιά του 2021 κατέστρεψε το μεγαλύτερο μέρος του δάσους στο Τατόι. Ο κήπος του ανακτόρου εξαιρέθηκε από την αναδάσωση, γιατί θα δημιουργηθ­εί όπως ήταν ιστορικά.
Η πυρκαγιά του 2021 κατέστρεψε το μεγαλύτερο μέρος του δάσους στο Τατόι. Ο κήπος του ανακτόρου εξαιρέθηκε από την αναδάσωση, γιατί θα δημιουργηθ­εί όπως ήταν ιστορικά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece