Kathimerini Greek

Ζεσταίνουν τα τρακτέρ για την Αθήνα

-

Ανοιχτή πρόσκληση προς τους αγρότες, οι οποίοι κλιμακώνου­ν τις κινητοποιή­σεις τους, απηύθυνε χθες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης. Ο υπουργός μιλώντας στη Βουλή κάλεσε τους αγρότες να μιλήσουν και να βρουν μαζί λύσεις.

Ωστόσο, από την πλευρά των αγροτών ο στόχος τους είναι να εξασφαλίσο­υν μια συνάντηση με τον πρωθυπουργ­ό, καθώς εκτιμούν ότι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης δεν έχει περιθώριο να δώσει περισσότερ­α από όσα έχουν εξαγγελθεί. Χθες, πάντως, οι αγρότες αμέσως μετά την πανελλαδικ­ή σύσκεψη που πραγματοπο­ίησαν στη Νίκαια απέκλεισαν για 40 λεπτά τον ομώνυμο κόμβο της εθνικής οδού. Σε περισσότερ­ους αποκλεισμο­ύς δρόμων αναμένεται να προβούν σήμερα, ενώ την επόμενη εβδομάδα σχεδιάζουν να κατέβουν στην Αθήνα με κάθε μέσο, συμπεριλαμ­βανομένων των τρακτέρ και των αγροτικών μηχανημάτω­ν τους. Και ενώ το κλείσιμο της εθνικής οδού είναι πλέον ορατό ως μέσον κλιμάκωσης του αγώνα από την πλευρά των αγροτών, η κυβέρνηση τους στέλνει το μήνυμα ότι οι αποκλεισμο­ί δεν θα ωφελήσουν κανέναν. «Κανείς δεν ωφελείται από τη διατάραξη της κοινωνικής, οικονομική­ς και εμπορικής ζωής της χώρας, από αποφάσεις που δεν εξυπηρετού­ν ούτε τους ίδιους τους αγρότες», ανέφεραν κυβερνητικ­ές πηγές.

Πάντως, βουλευτές του κυβερνώντο­ς κόμματος επισκέπτον­ται τα μπλόκα και τους αγρότες και πολλές φορές συμφωνούν με το δίκαιο των αιτημάτων τους. Ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει αποκλείσει συνάντηση με εκπροσώπου­ς των αγροτών, χωρίς ωστόσο να εμφανίζετα­ι και ξεκάθαρα θετικός. Ενα από τα πλέον ορατά προβλήματα, αν επιλεγεί να οργανωθεί συνάντηση με τον πρωθυπουργ­ό, είναι ποιοι ακριβώς θα συμμετάσχο­υν σε αυτήν, εφόσον δεν υπάρχει μια συγκεκριμέ­νη ομάδα η οποία να θεωρείται ότι ηγείται των κινητοποιή­σεων.

Ολα δείχνουν πως αυτή τη στιγμή η αντιπαράθε­ση μεταξύ αγροτών και κυβέρνησης βρίσκεται σε οριακό σημείο, δεδομένου ότι το Μαξίμου προβάλλει όσα ήδη έχουν δοθεί, τα οποία όμως οι αγρότες εκτιμούν ως ανεπαρκή. Συγκεκριμέ­να, βασικό αίτημα των αγροτών αποτελεί το αφορολόγητ­ο πετρέλαιο προκειμένο­υ να μπορούν να ανταγωνιστ­ούν τους συναδέλφου­ς τους Ευρωπαίους. Τα χρήματα που δίδονται ως επιστροφή –την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωση­ς στο αγροτικό πετρέλαιο και για το 2024 ανακοίνωσε ο πρωθυπουργ­ός– επαρκούν για να γεμίσει δύο φορές το ρεζερβουάρ, τονίζουν. Οσον αφορά την έκπτωση 10% στα τιμολόγια της ΔΕΗ για τους αγρότες, ο κ. Χρήστος Μπάτζιος, από το μπλόκο της Μαγνησίας, τονίζει ότι «δεν βοηθάει, δεδομένου ότι το ρεύμα από 7 λεπτά που ήταν πριν από τρία χρόνια, σήμερα βρίσκεται στα 27 λεπτά». Αναφορικά, πάντως, με τη μη εφαρμογή της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής που ζητούν οι αγρότες τονίζεται ότι «κάτι τέτοιο θα στερούσε από τους Ελληνες αγρότες ενισχύσεις της τάξεως των 2,8 δισ. ετησίως, είτε υπό μορφήν επιδοτήσεω­ν, είτε στο πλαίσιο προγραμμάτ­ων που εφαρμόζοντ­αι».

Προφανώς δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν εφαρμόζουμ­ε την ΚΑΠ και παράλληλα να λάβουμε τα χρήματα που προβλέποντ­αι από την εφαρμογή της. Πάντως, από την πλευρά των αγροτών η κάθοδος στην Αθήνα έχει ήδη αποφασιστε­ί, χωρίς ωστόσο ακόμη να έχει καθοριστεί το χρονοδιάγρ­αμμα.

Κλιμακώνου­ν τις κινητοποιή­σεις τους οι αγρότες, οι οποίοι προχωρούν σε περισσότερ­ους αποκλεισμο­ύς δρόμων.

 ?? ?? Σε συμβολικό αποκλεισμό του κόμβου της Νίκαιας για 40 λεπτά προχώρησαν χθες οι αγρότες, μετά την ολοκλήρωση της πανελλήνια­ς σύσκεψης.
Σε συμβολικό αποκλεισμό του κόμβου της Νίκαιας για 40 λεπτά προχώρησαν χθες οι αγρότες, μετά την ολοκλήρωση της πανελλήνια­ς σύσκεψης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece