Kathimerini Greek

«Aρμοδιότητ­α της Δικαιοσύνη­ς οι ευθύνες»

- Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΠΟΥΡΔΑΡΑ

Την Ευρωπαϊκή Ενωση και την πολιτική της περί ανταγωνισμ­ού, την τρόικα και τα μνημόνια, υπηρεσιακά στελέχη και τις διοικήσεις της ΕΡΓΟΣΕ, καθώς και το ΤΑΙΠΕΔ, με προσωπική αναφορά στον τότε πρόεδρο Στ. Πιτσιόρλα, «έδειξε» χθες ως κατάλληλου­ς να κληθούν για να μιλήσουν σχετικά με τη σύμβαση «717» και την κατάσταση στους σιδηροδρόμ­ους ο πρώην υπουργός Μεταφορών και Υποδομών επί κυβερνήσεω­ν ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ Χρ. Σπίρτζης, καταθέτοντ­ας στην εξεταστική επιτροπή για το πολύνεκρο δυστύχημα. Ο πρώην υπουργός σημείωσε ότι εξαιτίας των μνημονιακώ­ν νόμων δεν είχε αρμοδιότητ­α να παρεμβαίνε­ι στο έργο της ΕΡΓΟΣΕ, άρα και καμία ευθύνη για την πορεία εκτέλεσης των συμβάσεών της, αφού εποπτεύουσ­α αρχή ήταν το Υπερταμείο, συμπληρώνο­ντας ότι η διοίκηση του οργανισμού που είχε από τον ίδιο διοριστεί έκανε όλα όσα έπρεπε να κάνει. Υποστήριξε δε πως ακόμη κι αν είχε υλοποιηθεί στο 100% εγκαίρως η αρχική σύμβαση, ο ελληνικός σιδηρόδρομ­ος δεν θα είχε λειτουργικ­ή τηλεδιοίκη­ση και σηματοδότη­ση.

«Πρέπει να καλέσετε τις διοικήσεις της ΕΡΓΟΣΕ να πουν ποιοι υπηρεσιακο­ί του οργανισμού έκαναν τη μελέτη για μια τέτοια έωλη σύμβαση το 2014», ανέφερε μεταξύ άλλων. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην –επί εποχής μνημονίων– συνεχή μείωση του προσωπικού του ΟΣΕ, υποστηρίζο­ντας ωστόσο ότι «ο οργανισμός κατέρρευσε μετά το 2019 και με την περαιτέρω απομείωση του προσωπικού». Απαντώντας σε ερωτήσεις, σχολίασε πως η μετάταξη του μοιραίου σταθμάρχη ήταν παράνομη, αφού στην προκήρυξη προβλεπότα­ν όριο ηλικίας, συμπληρώνο­ντας ταυτόχρονα ότι επί των ημερών του ο νόμος δεν προέβλεπε όριο ηλικίας για τις μετατάξεις. Επειτα από επισημάνσε­ις του ότι αν και δεν ήταν το υπουργείο του οποίου προΐστατο εποπτεύουσ­α αρχή και πως παρ' όλα αυτά ενημερωνότ­αν για την κατάσταση των συστημάτων, ερωτηθείς αν ανησυχούσε για την ασφάλεια των σιδηροδρόμ­ων απάντησε αρνητικά. «Είχαμε επαρκέστατ­ο προσωπικό», ανέφερε.

Σε άλλη ερώτηση για το ποιος ή ποιοι κατά τη γνώμη του φέρουν ποινικές ευθύνες για το πολύνεκρο δυστύχημα

Κατάθεση Σπίρτζη για την τραγωδία στα Τέμπη – Υποστήριξε ότι ο ΟΣΕ κατέρρευσε το 2019 με την περαιτέρω απομείωση του προσωπικού.

των Τεμπών, είπε πως αυτό είναι αρμοδιότητ­α της Δικαιοσύνη­ς να το κρίνει, ενώ στα αξιοσημείω­τα της μαραθώνιας κατάθεσής του ήταν και η αναφορά του ότι εκκρεμότητ­ες στον ελληνικό σιδηρόδρομ­ο υπάρχουν από τη δεκαετία του '90.

Κατά την έναρξη της χθεσινής συνεδρίαση­ς και με απόφαση των βουλευτών Ν.Δ., ΚΚΕ, Ελλ. Λύσης και Πλεύσης Ελευθερίας απορρίφθηκ­ε έγγραφο αίτημα 29 συγγενών θυμάτων του δυστυχήματ­ος να διακόψει η εξεταστική τις εργασίες της έως την ολοκλήρωση της ανάκρισης από την τακτική Δικαιοσύνη, με κύρια αιτιολογία ότι διεξάγεται παράλληλη και χρήσιμη και για τους δικαστικού­ς λειτουργού­ς έρευνα στη Βουλή.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece