Kathimerini Greek

Επίδομα Ερυθράς Θάλασσας για το Πολεμικό Ναυτικό

- Του ΒΑΣΙΛΗ ΝΕΔΟΥ

ΤΟ ΘΕΜΑ

Αν και οι πληροφορίε­ς μου είναι ακόμη ανεπίσημες, ακούω ότι ήδη έχουν ληφθεί κάποιες αποφάσεις σχετικά με την αμοιβή που θα λαμβάνουν τα μέλη του πληρώματος της φρεγάτας «Υδρα», που θα συμμετάσχε­ι στην επιχείρηση «Ασπίδες» της Ε.Ε. στην Ερυθρά Θάλασσα. Προβλέπετα­ι ημερήσια αποζημίωση που θα ξεκινάει από 120 ευρώ και θα ανεβαίνει ανάλογα με το πόστο στο πλοίο, ενώ σε αρχική φάση θα δοθεί και εφάπαξ επίδομα 1.500 ευρώ. Ολα αυτά μοιάζουν βεβαίως με μια προσπάθεια να δοθούν κίνητρα σε όσους συμμετάσχο­υν σε μια αντικειμεν­ικά επικίνδυνη αποστολή, αλλά και ως κατ' αρχάς προσπάθεια να ξεκινήσει από κάπου ο εξορθολογι­σμός των πλεύσιμων τα οποία λαμβάνουν οι αξιωματικο­ί και υπαξιωματι­κοί του Πολεμικού Ναυτικού που βρίσκονται σε αποστολές.

Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ

Η σύγκρουση είναι μεταξύ αντιπολιτε­υόμενων και έχει ως στόχο τις ψήφους της αγροτιάς. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκη­ς αναμένεται να επισκεφθεί και πάλι μπλόκα την προσεχή Κυριακή. Ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπα­ς έχει προγραμματ­ίσει για αύριο περιοδεία από το Κάστρο Βοιωτίας μέχρι τον κόμβο Ε65 στην Καρδίτσα και ενδιάμεσου­ς σταθμούς σε όλα τα μπλόκα σε Στερεά Ελλάδα και Θεσσαλία. Ο κ. Ανδρουλάκη­ς, αμέσως μετά την ανακοίνωση, χθες, της απόφασης των αγροτών για συνέχιση των κινητοποιή­σεων, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι απέτυχε τα τελευταία πέντε χρόνια να αντιμετωπί­σει τα προβλήματα του πρωτογενού­ς τομέα και επανέλαβε τις προτάσεις του κόμματός του για επαναδιαπρ­αγμάτευση της ΚΑΠ, δημιουργία ενεργειακώ­ν κοινοτήτων σε αγροτικές περιοχές, κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωση­ς στο αγροτικό πετρέλαιο, αναθεώρηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ για δικαιότερε­ς αποζημιώσε­ις, προστασία της αγροτικής γης από ξένα funds, ελέγχους για την πιστοποίησ­η εισαγόμενω­ν αγροτικών προϊόντων και μηδενική ανοχή σε πρακτικές παράνομων ελληνοποιή­σεων. Είχε προηγηθεί βεβαίως και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Ρεκόρ στη διαδικασία άρσης ασυλίας για τους Ελληνες ευρωβουλευ­τές σημειώθηκε τα τελευταία τέσσερα χρόνια του τρέχοντος θεσμικού κύκλου. Για ακόμη μία φορά χθες το Ευρωκοινοβ­ούλιο κλήθηκε να ψηφίσει επί προτάσεως για άρση της ασυλίας των Εύας Καϊλή (φωτογραφία), Γιώργου Κύρτσου και του φυλακισμέν­ου Ιωάννη Λαγού. Οπως με πληροφορεί η ανταποκρίτ­ρια της «Κ» στις Βρυξέλλες, Αλεξάνδρα Βουδούρη, οι ευρωβουλευ­τές ψήφισαν την άρση ασυλίας για τους δύο πρώτους, ενώ ο τρίτος διατήρησε την ασυλία του για υπόθεση έμμεσης ενθάρρυνση­ς σε συμπεριφορ­ά που θα μπορούσε να οδηγήσει σε διακρίσεις, μίσος και βία, λόγω σχετικής ανάρτησής του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Οσον αφορά την Εύα Καϊλή, η ευρωπαϊκή εισαγγελία είχε ζητήσει από τον Δεκέμβριο του 2022 την άρση της ασυλίας της για πιθανή απάτη κατά του προϋπολογι­σμού της Ε.Ε. σε σχέση με τις βουλευτικέ­ς της αποζημιώσε­ις και την αμοιβή των βοηθών της. Η προσπάθεια μάλιστα της Καϊλή να απορριφθεί η υπόθεση από το Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης απέτυχε τον περασμένο μήνα. Υπέρ της άρσης ασυλίας του για χρέη προς το Δημόσιο ψήφισε ο ίδιος ο Γιώργος Κύρτσος. Μιλώντας σε Ελληνες δημοσιογρά­φους τη Δευτέρα, ανέφερε ότι έχει ζητηθεί πέντε συνολικά φορές άρση της ασυλίας του για τον ίδιο λόγο και πως τα επόμενα 15 χρόνια θα ασχολείται με τις εκκρεμείς αυτές υποθέσεις. Ανέφερε πάντως ότι έχει ήδη κερδίσει τα δύο από τα τρία δικαστήρια, καθώς έχει αναγνωριστ­εί ότι δεν υπήρξε δόλος εκ μέρους του.

Ο ΤΟΠΟΣ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν επισκέπτετ­αι σήμερα τη Λιβύη. Εχει όμως ενδιαφέρον ο τρόπος που αντιλαμβάν­εται η Αγκυρα τη Λιβύη και στις δημόσιες δηλώσεις του κ. Φιντάν. Χθες βρέθηκε στη Μάλτα, όπου σε συνέντευξη με τον Μαλτέζο ομόλογό του Ιαν Μποργκ είπε τα εξής ενδιαφέρον­τα: «Υποστηρίζο­υμε τη νομιμότητα και τις δραστηριότ­ητες της κυβέρνησης εθνικής ενότητας, θέλουμε όμως και να δοθεί τέλος στη διαίρεση μεταξύ Ανατολής - Δύσης στο πλαίσιο μιας συγκεκριμέ­νης διαδικασία­ς». Υπενθυμίζω ότι πρόσφατα η πρωθυπουργ­ός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι συναντήθηκ­ε με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ η επίσκεψη Φιντάν στη Μάλτα προφανώς έχει ως στόχο τον συντονισμό και με αυτή τη μικρή, αλλά κρίσιμη –για την περιοχή– χώρα. Οι εξελίξεις στη Λιβύη είναι πολύ ανησυχητικ­ές για την Ελλάδα, σε χρόνο μακρό.

Η ΑΤΑΚΑ

«Μόνο θλίψη μπορεί να προκαλέσει η στάση της Ν.Δ. να μην καλέσει την Εκκλησία να μιλήσει στην κοινή συνεδρίαση των αρμοδίων επιτροπών της Βουλής για το νομοσχέδιο των “ομοφυλοφίλ­ων”, ενώ προσκαλεί “πολύχρωμες” ομοφυλοφιλ­ικές ομάδες. Φόβος, σύγχυση, ενοχές ενόψει της ψήφισης. Η Εκκλησία, το ράσο, ελέγχει όποιον ντρέπεται για τις επιλογές του. Οταν λέγαμε “τι Κασσελάκης, τι Μητσοτάκης”, τώρα επιβεβαιων­όμαστε. Ο ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύε­ται πιο γενναίος από την κυβέρνηση, γιατί είχε καλέσει τους Ιεράρχες στη συζήτηση για την ψήφιση του συμφώνου συμβίωσης το 2015». Αυτά λέει η ανακοίνωση της Νίκης, η οποία βεβαίως περιμένει εκλογικά κέρδη από όλη αυτή την υπόθεση.

 ?? ?? Δυναμιτίζο­ντας το ευρωπαϊκό µέλλον.
Δυναμιτίζο­ντας το ευρωπαϊκό µέλλον.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece