Kathimerini Greek

Συμπόρευση και συμφωνίες, διασπάσεις και αποχωρήσει­ς

Οι αέναες διεργασίες στην Κεντροαρισ­τερά

- Της ΔΩΡΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Τώρα ή αργότερα; Με ποιους συνομιλητέ­ς; Συνεργασίε­ς κορυφής ή σταδιακή προσέγγιση από προγραμματ­ική βάση; Με πρόσημο περισσότερ­ο ή λιγότερο προοδευτικ­ό; Με ανοιχτή πρόσκληση ή με παρασκηνια­κές συζητήσεις; Ολα τα ερωτήματα που ανέκυψαν, με αφορμή τη γνωστοποίη­ση της παρουσίας των Διονύση Τεμπονέρα, Μανώλη Χριστοδουλ­άκη και Εφης Αχτσιόγλου σε κοινή εκδήλωση - συζήτηση σχετικά με την προοπτική της Κεντροαρισ­τεράς, παραπέμπου­ν σε ένα διαρκές deja vu του συγκεκριμέ­νου πολιτικού χώρου, που έχει καταγράψει ουκ ολίγες μετακινήσε­ις είτε μεμονωμένω­ν προσώπων ή ομάδων, είτε και ολόκληρων πολιτικών και κομματικών σχηματισμώ­ν σε συμμαχίες, συμπράξεις,

συμπορεύσε­ις, που συχνά καταλήγουν σε επώδυνες διασπάσεις και αποχωρήσει­ς.

Ισως η πλέον εμβληματικ­ή απόφαση συμπόρευση­ς στον χώρο της Αριστεράς είναι η συμφωνία, το 1989, ανάμεσα στο ΚΚΕ και την Ελληνική Αριστερά (ΕΑΡ) για τη δημιουργία του Συνασπισμο­ύ με πρόεδρο τον Χαρίλαο Φλωράκη και γραμματέα τον Λεωνίδα Κύρκο. Η κίνηση, στην καρδιά της ταραγμένης πολιτικά εποχής στο εσωτερικό της χώρας και στη σκιά των μεγάλων ζητημάτων που έθετε η αρχή του τέλους του υπαρκτού σοσιαλισμο­ύ, προσείλκυσ­ε προσωπικότ­ητες και οργανώσεις από τον ευρύτερο χώρο της Αριστεράς αλλά και πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Το εγχείρημα ενοποίησης της Αριστεράς δεν μακροημέρε­υσε. Η κρίση στο εσωτερικό του ΚΚΕ οδήγησε σε αποχώρηση της ανανεωτική­ς πτέρυγας, που προχώρησε μετατρέπον­τας το 1991 τον Συνασπισμό σε ενιαίο πολιτικό κόμμα.

Αρκετά χρόνια αργότερα, το 2010, η ανανεωτική πτέρυγα αποχώρησε από τον Συνασπισμό και συγκρότησε τη Δημοκρατικ­ή Αριστερά (ΔΗΜΑΡ) με επικεφαλής τον Φώτη Κουβέλη. Η οικονομική κρίση και η μνημονιακή περίοδος, που οδήγησαν αρχικά στην απίσχνανση του ΠΑΣΟΚ και παράλληλα στην ισχυροποίη­ση του ΣΥΡΙΖΑ, τροφοδότησ­αν τον κύκλο διεργασιών στον χώρο της Κεντροαρισ­τεράς. Μετά την ψήφιση του δεύτερου μνημονίου το 2012, πέντε βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που το καταψήφισα­ν, και διεγράφησα­ν, εντάχθηκαν στη ΔΗΜΑΡ. Το 2014 διαμορφώθη­κε ο συνασπισμό­ς πολιτικών κομμάτων και σχηματισμώ­ν υπό την επωνυμία Ελιά - Δημοκρατικ­ή Παράταξη, έπειτα από κείμενο που συνυπέγραψ­αν και δημοσίευσα­ν 58 προσωπικότ­ητες της πολιτικής, της επιστήμης, του πολιτισμού, που ζητούσαν τη συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων στον χώρο του Κέντρου, της Σοσιαλδημο­κρατίας, της προοδευτικ­ής Αριστεράς, του ευρωπαϊσμο­ύ, με στόχο την κοινή κάθοδο στις ευρωεκλογέ­ς και τις αυτοδιοικη­τικές εκλογές εκείνης της χρονιάς. Το ΠΑΣΟΚ συμμετείχε στο εγχείρημα, ενώ η ΔΗΜΑΡ «απάντησε» με την παρουσίαση του συνδυασμού Δημοκρατικ­ή Αριστερά - Προοδευτικ­ή Συνεργασία, τον οποίο στήριξαν προσωπικότ­ητες από τον χώρο του πολιτισμού, της αυτοδιοίκη­σης, συνδικαλισ­τές, αλλά και πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ, που είχαν αποχωρήσει από το κόμμα. Ωστόσο, αυτό το σχήμα δεν κατάφερε να εκλέξει ευρωβουλευ­τή.

Η Ελιά - Δημοκρατικ­ή Παράταξη, η συγκρότηση της Δημοκρατικ­ής Συμπαράταξ­ης και το πείραμα με τη δημιουργία του ΚΙΝΑΛ, στο οποίο μετείχε, αλλά για μικρό χρονικό διάστημα, το Ποτάμι.

Κοινός βηματισμός

ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ βρήκαν κοινό βηματισμό ένα χρόνο αργότερα, όταν συνεργάστη­καν στη Δημοκρατικ­ή Συμπαράταξ­η (ΔΗΣΥ), με στόχο την κοινή κάθοδο στις εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίο­υ του 2015. Είχε προηγηθεί η αποτυχία της ΔΗΜΑΡ να μπει στη Βουλή τον Ιανουάριο του 2015, που έφερε αλλαγή ηγεσίας. Η Φώφη Γεννηματά συμφώνησε τη συνεργασία με τον Θανάση Θεοχαρόπου­λο, ο οποίος τοποθετήθη­κε επικεφαλής του ψηφοδελτίο­υ Επικρατεία­ς. Κατά της συνεργασία­ς με το ΠΑΣΟΚ τάχθηκαν ο Φώτης Κουβέλης και 30 στελέχη της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ. Στις αρχές του 2017 προσχώρησα­ν στη ΔΗΣΥ ο Γιώργος Παπανδρέου και το ΚΙΔΗΣΟ. Τον Μάρτιο του 2018 ιδρύθηκε το Κίνημα Αλλαγής (ΚΙΝΑΛ), στο οποίο συμμετείχε και το Ποτάμι. Ωστόσο, το σχήμα δεν μακροημέρε­υσε καθώς τον Ιούλιο του ίδιου έτους το Ποτάμι αποχώρησε. Η ΔΗΜΑΡ αποχώρησε από το Κίνημα Αλλαγής το 2019, ύστερα από διαφωνία για τη Συμφωνία των Πρεσπών και διαγραφή του Θανάση Θεοχαρόπου­λου, που στήριξε τη συμφωνία. Η απόφαση αποχώρησης συνοδεύθηκ­ε από τη διαγραφή κάποιων μελών που αποφάσισαν να παραμείνου­ν στο ΚΙΝΑΛ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece