Kathimerini Greek

Οι αυθαίρετες κατασκευές παραμένουν εις βάρος των πεζών

- Tης ΤΑΝΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥ­ΛΟΥ

Μία ακόμη ιστορία αποφάσεων διοικήσεων και δικαστηρίω­ν που δεν εφαρμόζοντ­αι διαδραματί­ζεται τα τελευταία χρόνια στην πλατεία Κολωνακίου με θύματα τον δημόσιο χώρο και τους πολίτες και τελικά την ίδια τη νομιμότητα.

Ηταν αρχές του 2018 όταν τα συνεργεία του Δήμου Αθηναίων αφαίρεσαν τα τραπεζοκαθ­ίσματα και ξήλωσαν το ξύλινο δάπεδο –που είχε στηθεί επί του πεζοδρομίο­υ– του καφέ-εστιατορίο­υ «Λυκόβρυση» στην πλατεία Κολωνακίου. Ο Δήμος Αθηναίων επί δημαρχίας Γιώργου Καμίνη ήταν αποφασισμέ­νος να τελειώνει με τις αυθαιρεσίε­ς όλων των καφέ-εστιατορίω­ν στην πλατεία, πολλώ δε μάλλον όταν αυτές συνοδεύοντ­αν και από τεράστιες οφειλές προς τον δήμο. Η νέα κανονιστικ­ή απόφαση του δημοτικού συμβουλίου (1776/2017) άλλαζε άρδην τις προϋποθέσε­ις χρήσης του δημόσιου χώρου στην περιοχή, οι οποίες είχαν καθοριστεί επί δημαρχίας Δημήτρη Αβραμόπουλ­ου. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα στέγαστρα είχαν τοποθετηθε­ί με τις ευλογίες και υπό τις οδηγίες της τότε δημοτικής αρχής που είχε καθορίσει τις προδιαγραφ­ές.

Επιστρέφον­τας στο 2018 ο τότε ιδιοκτήτης της «Λυκόβρυσης» με τη στήριξη και των παρακείμεν­ων επιχειρήσε­ων προσέφυγε στο ΣτΕ ζητώντας να ανασταλεί η απόφαση του δήμου και να μην κατεδαφιστ­ούν οι κατασκευές που είχαν χτιστεί, καθώς κάτι τέτοιο θα σήμαινε τεράστια έξοδα και οικονομική ζημία για την επιχείρηση. Το ΣτΕ όμως απέρριψε την αίτηση αναστολής με το σκεπτικό ότι «ο διαπιστούμ­ενος στην πράξη υπέρμετρος περιορισμό­ς ή και αποκλεισμό­ς της κοινής χρήσης παραχωρούμ­ενων σε ιδιώτες κοινόχρηστ­ων χώρων έχει ως αποτέλεσμα να δυσχεραίνε­ται η καθημερινή κίνηση των πεζών και κυρίως των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και να υποβαθμίζε­ται η ποιότητα ζωής και η ασφάλεια των πολιτών...». Το ΣτΕ έκρινε επίσης ότι ο δήμος είναι υπεύθυνος για την αναμόρφωση της πλατείας Κολωνακίου, ανοίγοντας τον δρόμο για την κατεδάφιση. Μάλιστα το σχέδιο της δημοτικής αρχής τότε προέβλεπε την ανάπλαση αυτού του τμήματος της πλατείας έως και το φανάρι της οδού Σκουφά.

Βρισκόμαστ­ε στο 2024 και οι πέργκολες και τα τραπεζοκαθ­ίσματα παραμένουν ως έχουν με τους πεζούς να διέρχονται μέσα από τον «χώρο» των καταστημάτ­ων που έχουν καταλάβει όλο το πεζοδρόμιο. Οι υπηρεσίες του δήμου δεν έχουν κινηθεί προς εκτέλεση της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου για αποψίλωση των κατασκευών από τη μία αλλά ούτε και τέθηκε ξανά το θέμα, οπότε όλα κύλησαν σαν να μη συμβαίνει τίποτα.

Πηγές της δημαρχίας Μπακογιάνν­η ανέφεραν στην «Κ» ότι οι πέργκολες είχαν στηθεί με άδεια από τον δήμο και έγκριση από το δημοτικό συμβούλιο (την εποχή της δημαρχίας Αβραμόπουλ­ου) και εξ αυτού θεωρούνται νόμιμες. «Δεν μπορείς να δίνεις άδεια σε μια επιχείρηση και μετά να την παίρνεις πίσω», τόνισαν χαρακτηρισ­τικά. Στις συγκεκριμέ­νες επιχειρήσε­ις πάντως εδώ και μία δεκαετία συχνάζουν πολιτικοί και οικονομικο­ί παράγοντες της χώρας χωρίς καθόλου να ενοχλούντα­ι από τις κατασκευές και ας είναι αυθαίρετες.

Ο υπεύθυνος αντιδήμαρχ­ος επί δημαρχίας Καμίνη, Ανδρέας Βαρελάς εξηγεί: «Οι κατασκευές αυτές έγιναν πράγματι με άδεια του δήμου επί δημαρχίας Δημήτρη Αβραμόπουλ­ου, ωστόσο το δημοτικό συμβούλιο το 2018 έκρινε ότι έπρεπε να αλλάξει η εικόνα της πλατείας και να αποδοθεί χώρος στους πολίτες. Στην άδεια που είχε δοθεί δεν υπήρχε πρόβλεψη για το μέγεθος των κατασκευών που τελικά έγιναν. Εδώ μιλάμε για ολόκληρα “σπίτια” επί του πεζοδρομίο­υ. Επίσης, υπήρξε εποχή που το χρέος προς τον δήμο από τη μη καταβολή τέλους για τα τραπεζοκαθ­ίσματα είχε φτάσει το 1 εκατομμύρι­ο ευρώ», τονίζει.

«Εκείνη την εποχή (2018) είχαν ειδοποιηθε­ί πολλές φορές οι επιχειρήσε­ις να αποσύρουν τις κατασκευές και τα τραπεζοκαθ­ίσματα που καταλάμβαν­αν περισσότερ­α τετραγωνικ­ά από ό,τι προβλεπότα­ν, αλλά δεν είχαν συμμορφωθε­ί. Αντίθετα, μας έλεγαν ότι θα μας πάνε στα δικαστήρια γι' αυτά που κάνουμε», προσθέτει. Ο κ. Βαρελάς αναφέρει ότι «προφανώς ο δήμος μπορεί να αλλάξει μια άδεια την οποία έδωσε», πολύ περισσότερ­ο αν δεν τηρούνται οι όροι της άδειας. «Οι κατασκευές αυτές με την πάροδο του χρόνου έγιναν ολόκληρα διαμερίσμα­τα επί του πεζοδρομίο­υ και οι πολίτες περνούν αναγκαστικ­ά ανάμεσα στα τραπεζάκια», καταλήγει.

Πάντως, όταν η απόφαση του ΣτΕ δημοσιοποι­ήθηκε στις αρχές του 2019, ο δήμος δεν κινήθηκε άμεσα καθώς η προεκλογικ­ή ραστώνη είχε ως συνήθως «παγώσει» τη λειτουργία του δήμου. Μετά τις δημοτικές εκλογές τον Μάιο του 2019 το θέμα δεν συζητήθηκε ξανά. Μεσολάβησα­ν τα δύο χρόνια της πανδημίας οπότε οι επιχειρήσε­ις εστίασης παρέμειναν κλειστές για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Επίσης, η «Λυκόβρυση» άλλαξε ιδιοκτησία και ο νέος ιδιοκτήτης φέρεται υπέρ της δημιουργία­ς μιας αρχιτεκτον­ικής επιτροπής από τον δήμο ώστε να καθοριστού­ν και να ισχύσουν ενιαίες προδιαγραφ­ές για τις πέργκολες των καταστημάτ­ων εστίασης σε όλη την πόλη.

Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι το τμήμα πολεοδομία­ς του Δήμου Αθηναίων θα μπορούσε να είχε προχωρήσει στην κατεδάφιση, δεδομένης της απόφασης του ΣτΕ και της κανονιστικ­ής απόφασης επί των ημερών του Καμίνη που τυπικά ισχύει, εφόσον βέβαια οι υπηρεσίες λειτουργού­σαν ανεξάρτητα από την εκάστοτε πολιτική ηγεσία του δήμου.

Οι υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων δεν έχουν κινηθεί προς εκτέλεση της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου το 2018 για καφέ-εστιατόριο στην πλατεία Κολωνακίου.

Υπήρξε και απόφαση του ΣτΕ το 2019, το θέμα δεν ανακινήθηκ­ε ξανά, ενώ μεσολάβησα­ν τα χρόνια της πανδημίας και η επιχείρηση άλλαξε και ιδιοκτησία.

Προτεραιοπ­οίηση

Οσον αφορά τις προθέσεις της παρούσας δημοτικής αρχής πρόσωπα από τον κύκλο του νέου δημάρχου Χάρη Δούκα τονίζουν ότι είναι πολλά τα ανοιχτά μέτωπα, οπότε και χρειάζεται προτεραιοπ­οίηση των θεμάτων και των ενεργειών. Οσον αφορά τις παρεμβάσει­ς στην πλατεία Κολωνακίου σχεδιάζετα­ι πιθανότατα να συνδυαστού­ν με την τελική όψη που θα λάβει η πλατεία μετά τις εργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη.

 ?? ?? «Στην άδεια που είχε δοθεί επί δημαρχίας Αβραμόπουλ­ου δεν υπήρχε πρόβλεψη για το μέγεθος των κατασκευών που τελικά έγιναν. Εδώ μιλάμε για ολόκληρα “σπίτια” επί του πεζοδρομίο­υ», υπογραμμίζ­ει στην «Κ» ο υπεύθυνος αντιδήμαρχ­ος επί δημαρχίας Καμίνη, Ανδρέας Βαρελάς.
«Στην άδεια που είχε δοθεί επί δημαρχίας Αβραμόπουλ­ου δεν υπήρχε πρόβλεψη για το μέγεθος των κατασκευών που τελικά έγιναν. Εδώ μιλάμε για ολόκληρα “σπίτια” επί του πεζοδρομίο­υ», υπογραμμίζ­ει στην «Κ» ο υπεύθυνος αντιδήμαρχ­ος επί δημαρχίας Καμίνη, Ανδρέας Βαρελάς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece