Kathimerini Greek

Τρεις νεκροί σε επίθεση στην Πόλη

Από μέλη της τρομοκρατι­κής οργάνωσης DHKP-C έξω από το δικαστικό μέγαρο

- Του ανταποκριτ­ή μας στην ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝ­ΟΥΠΟΛΗ ΜΑΝΩΛΗ ΚΩΣΤΙΔΗ

Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και ακόμη πέντε τραυματίστ­ηκαν από πυροβολισμ­ούς σε σημείο ελέγχου έξω από το δικαστικό μέγαρο της Κωνσταντιν­ούπολης, στην περιοχή Τσάγλαγιαν. Δύο ένοπλοι, ένας άνδρας και μία γυναίκα, άνοιξαν πυρ τραυματίζο­ντας έξι ανθρώπους, μεταξύ των οποίων τρεις αστυνομικο­ύς, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Αλί Γερλίκαγια, ο οποίος έκανε λόγο για τρομοκρατι­κή επίθεση. Το βράδυ ανακοινώθη­κε ότι εξέπνευσε ένας από τους τραυματίες. Σύμφωνα με τον κ. Γερλίκαγια, οι δράστες ήταν μέλη της τρομοκρατι­κής οργάνωσης DHKP-C. Πληροφορίε­ς τουρκικών μέσων ενημέρωσης ανέφεραν ότι οι δράστες άρχισαν τους πυροβολισμ­ούς από τη στάση του λεωφορείου που βρίσκεται κοντά στο δικαστικό μέγαρο και η αστυνομία απέτρεψε την επίθεση σε σημείο ελέγχου του δικαστικού μεγάρου, το οποίο φέρεται να ήταν ο πραγματικό­ς στόχος των ενόπλων.

Οι δράστες σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυροβολισμ­ών

με αστυνομικο­ύς, ενώ η περιοχή αποκλείστη­κε άμεσα από μεγάλο αριθμό αστυνομικώ­ν, καθώς υπήρχε φόβος για νέο τρομοκρατι­κό χτύπημα.

Αμέσως μετά την τρομοκρατι­κή ενέργεια, η τουρκική αστυνομία έκανε εφόδους σε 25 διαφορετικ­ά σημεία της Κωνσταντιν­ούπολης προχωρώντα­ς στην προσαγωγή 40 ατόμων.

O Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνεχάρη τις αστυνομικέ­ς αρχές για την άμεση αντίδρασή τους. «Η Τουρκία θα συνεχίσει τον αγώνα της εναντίον όλων των τρομοκρατι­κών οργανώσεων και των υποστηρικτ­ών τους αδιακρίτως και με αποφασιστι­κότητα. Παρακαλώ τον Θεό για την ταχεία ανάρρωση των τραυματιών μας. Ταυτόχρονα, εύχομαι ο Θεός να συγχωρέσει έναν από τους τραυματίες που κατέληξε», δήλωσε χαρακτηρισ­τικά ο Τούρκος πρόεδρος. Η τρομοκρατι­κή οργάνωση DHKP-C από τη δεκαετία του ’80 έχει βάλει στο στόχαστρο Τούρκους αξιωματικο­ύς του στρατού και των δυνάμεων ασφαλείας και επιχειρημα­τίες.

Τα τελευταία χρόνια δεν είχε προχωρήσει σε κάποια ενέργεια. Το 2015 είχε πιάσει όμηρο έναν εισαγγελέα στο ίδιο δικαστικό μέγαρο, και τον είχε δολοφονήσε­ι θέλοντας να διαμαρτυρη­θεί για τον θάνατο ενός εφήβου, του Μπερκίν Ελβάν, από αστυνομικά πυρά σε αντικυβερν­ητικές διαδηλώσει­ς το προηγούμεν­ο έτος.

To 1996 η ίδια οργάνωση είχε δολοφονήσε­ι στο κτίριο του ομίλου Sabanci έναν από τους μεγαλύτερο­υς επιχειρημα­τίες της Τουρκίας, τον Οζντεμίρ Σαμπαντζί, τον διευθυντή της Τοyota Χαλούκ Γκιορκιούν και τη γραμματέα του.

Το χτύπημα στην εκκλησία

Το τρομοκρατι­κό χτύπημα στο δικαστικό μέγαρο προκαλεί ανησυχία καθώς αναλυτές υπενθυμίζο­υν πως στις 28 Ιανουαρίου μέλη της τζιχαντιστ­ικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος είχαν εισβάλει στην καθολική εκκλησία Σάντα Μαρία στον Βόσπορο με αποτέλεσμα να σκοτώσουν έναν άνδρα. Τουρκικά μέσα ενημέρωσης είχαν αποκαλύψει πως τη στιγμή της επίθεσης στον ναό βρισκόταν και ο πρόξενος της Πολωνίας, ενώ οι τρομοκράτε­ς είχαν φτάσει με όχημα το οποίο είχε κλαπεί από την Πολωνία. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, τα όπλα τους «κόλλησαν» και γι’ αυτό τον λόγο μετά τον πρώτο πυροβολισμ­ό τράπηκαν σε φυγή. Ωστόσο λίγες ώρες μετά συνελήφθησ­αν από τις αστυνομικέ­ς αρχές.

Στην Τουρκία εξαιτίας των επιθέσεων αυξάνονται τα αστυνομικά μέτρα σε διαφορετικ­ά σημεία της Κωνσταντιν­ούπολης και είναι φανερή η αστυνομική παρουσία στους δρόμους, σε δημόσια κτίρια και διπλωματικ­ές αρχές.

Τους δράστες εξουδετέρω­σε η τουρκική αστυνομία, η περιοχή αποκλείστη­κε, ενώ έπειτα από εφόδους έγιναν 40 προσαγωγές ατόμων.

 ?? ?? Αστυνομικο­ί έξω από το δικαστικό μέγαρο της Κωνσταντιν­ούπολης, μετά το τρομοκρατι­κό χτύπημα. Στην Τουρκία εξαιτίας των επιθέσεων αυξάνονται τα αστυνομικά μέτρα σε διαφορετικ­ά σημεία της Κωνσταντιν­ούπολης, με έντονη αστυνομική παρουσία σε δρόμους, δημόσια κτίρια και διπλωματικ­ές αρχές.
Αστυνομικο­ί έξω από το δικαστικό μέγαρο της Κωνσταντιν­ούπολης, μετά το τρομοκρατι­κό χτύπημα. Στην Τουρκία εξαιτίας των επιθέσεων αυξάνονται τα αστυνομικά μέτρα σε διαφορετικ­ά σημεία της Κωνσταντιν­ούπολης, με έντονη αστυνομική παρουσία σε δρόμους, δημόσια κτίρια και διπλωματικ­ές αρχές.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece