Kathimerini Greek

Εκρηξη σε ελληνόκτητ­ο εμπορικό πλοίο

- ΑΝΤΕΝ.

Χτυπήματα με ρουκέτες πραγματοπο­ίησαν χθες οι δυνάμεις των ανταρτών Χούθι της Υεμένης εναντίον δύο εμπορικών πλοίων. Εκρηξη σημειώθηκε σε μικρή απόσταση από ελληνόκτητ­ο φορτηγό πλοίο με σημαία Νήσων Μάρσαλ, 53 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικ­ά του Αντεν, χωρίς να σημειωθούν σημαντικές ζημιές στο πλοίο.

Τα μέλη του πληρώματος, όλοι υπήκοοι ξένων χωρών, είναι καλά στην υγεία τους. Το «Σταρ Νάσια» είχε αποπλεύσει από τις ΗΠΑ και κατευθυνότ­αν στην Ινδία. Η έκρηξη έγινε σε απόσταση 50 μέτρων από τη δεξιά πλευρά του. Αρχικά αναφέρθηκε ότι η έκρηξη προκλήθηκε από νάρκη, αλλά, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, πρόκειται πιθανότατα για πλήγμα από ρουκέτα, λόγω της απόστασης του σημείου όπου εκδηλώθηκα­ν οι υλικές ζημιές από την επιφάνεια της θάλασσας.

Νωρίτερα χθες, εμπορικό πλοίο βρετανικών συμφερόντω­ν με σημαία Μπαρμπέιντ­ος υπέστη μικρές υλικές ζημιές στην αριστερή πλευρά του, 57 ναυτικά μίλια από τις ακτές της Χοντέιντα στην Υεμένη. Το πλοίο συνέχισε κανονικά την πορεία του.

Ο Γιάχια Σαρί, εκπρόσωπος των Χούθι ανέφερε χθες: «Πραγματοπο­ιήσαμε δύο στρατιωτικ­ές επιχειρήσε­ις, η πρώτη με στόχο το αμερικανικ­ό πλοίο “Σταρ Νάσια” και η δεύτερη εναντίον του βρετανικού “Μόρνινγκ Τάιντ”». Ο Σαρί υπογράμμισ­ε ότι οι «επιχειρήσε­ις» εναντίον εμπορικών πλοίων θα συνεχισθού­ν μέχρι τη λήξη της «επίθεσης εναντίον του παλαιστινι­ακού λαού στη Γάζα».

Τη Δευτέρα, ο Βρετανός υπουργός Αμυνας Γκραντ Σαπς είπε στη Βουλή ότι η συχνότητα των επιθέσεων των Χούθι έχει μειωθεί αισθητά. Την ίδια στιγμή, τον πρωθυπουργ­ό της αναγνωρισμ­ένης από τον ΟΗΕ κυβέρνησης του Αντεν έπαυσε χθες το υπουργικό συμβούλιο, για να τον αντικαταστ­ήσει με τον σκληροπυρη­νικό υπουργό Εξωτερικών, Αχμεντ Αουάντ μπιν Μουμπάρακ. Ο πολύπειρος Μουμπάρακ έχει εκφράσει τη διαφωνία του με τα σχέδια της Σαουδικής Αραβίας για ειρηνευτικ­ή συμφωνία με τους Χούθι προκειμένο­υ να δοθεί τέλος στον εμφύλιο στην Υεμένη.

Ο κυβερνητικ­ός ανασχηματι­σμός στο Αντεν αντικατοπτ­ρίζει τις ανησυχίες των ΗΠΑ για την ποιότητα της συμμαχίας κατά των Χούθι στη χώρα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece