Kathimerini Greek

Τι θα σηματοδοτο­ύσε η απελευθέρω­ση του Μαρουάν Μπαργούτι

- Του ΓΑΒΡΙΗΛ ΧΑΡΙΤΟΥ* * Ο κ. Γαβριήλ Χαρίτος διδάσκει Ιστορία των Πολιτικών Σχέσεων Ελλάδας Ισραήλ - Κύπρου στο Πανεπιστήμ­ιο Μπεν Γκουριόν και στο Πάντειο Πανεπιστήμ­ιο. Είναι ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ.

Ενόσω αναμένεται η τελική απάντηση της Χαμάς για τους όρους μιας νέας εκεχειρίας, πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι η ηγεσία της οργάνωσης προσανατολ­ίζεται να απαιτήσει την απελευθέρω­ση του Μαρουάν Μπαργούτι, ιστορικού στελέχους του παλαιστινι­ακού εθνικού κινήματος, που εκτίει τα τελευταία είκοσι χρόνια ισόβια ποινή κάθειρξης στις ισραηλινές φυλακές. Εάν οι πληροφορίε­ς επιβεβαιωθ­ούν, θα πρόκειται για έναν ευφυή πολιτικό ελιγμό, που εξυπηρετεί πολλαπλές σκοπιμότητ­ες.

Για τους Ισραηλινού­ς, ο Μπαργούτι είναι παλιός γνώριμος. Με κομμουνιστ­ικές καταβολές στα εφηβικά του χρόνια, γρήγορα αναδείχθηκ­ε στην ηγεσία της φοιτητικής παράταξης της Φατάχ στο Πανεπιστήμ­ιο Μπιρ-Ζετ της Ραμάλας. Υποστηρικτ­ής των Συμφωνιών του Οσλο, αποτέλεσε έναν από τους κύριους εκφραστές της νέας γενιάς Παλαιστινί­ων πολιτικών της Δυτικής Οχθης, που ανδρώθηκε πολιτικά στη νεοσύστατη Παλαιστινι­ακή Αρχή, αποδεχόμεν­ος τον ρεαλισμό των δύο κρατών. Αναπολώντα­ς την εποχή της παντοκρατο­ρίας του Γιασέρ Αραφάτ στις αρχές της δεκαετίας του '90, Ισραηλινοί βουλευτές της Αριστεράς αλλά και στελέχη των μυστικών υπηρεσιών τον χαρακτηρίζ­ουν ρεαλιστή πολιτικό, που ενδιαφέρετ­αι να διδαχθεί από τη λειτουργία των δημοκρατικ­ών θεσμών στο ισραηλινό γίγνεσθαι, θέλοντας να δει αντίστοιχε­ς πολιτειακέ­ς δομές να λειτουργού­ν και στην παλαιστινι­ακή πραγματικό­τητα, μέχρις ότου ο οδικός χάρτης του Οσλο οδηγήσει στην ανακήρυξη του ανεξάρτητο­υ κράτους της Παλαιστίνη­ς. Παράλληλα όμως, ως φέρελπις βουλευτής του νεοσύστατο­υ παλαιστινι­ακού Κοινοβουλί­ου, δεν παρέλειπε να ασκεί ανοικτή κριτική κατά του συγκεντρωτ­ισμού του Αραφάτ, καθιστώντα­ς τον ενοχλητικό στο στενό κυβερνητικ­ό περιβάλλον, ενώ παράλληλα έκτιζε το προφίλ του ειλικρινού­ς συνομιλητή έναντι των Ισραηλινών.

Ωστόσο, όταν ξέσπασε η δεύτερη Ιντιφάντα, οι Συμφωνίες του Οσλο έδειχναν να μην οδηγούν πουθενά, δημιουργών­τας νέα αδιέξοδα που συνοδεύοντ­αν από ισραηλινές τακτικές πολιτικής κωλυσιεργί­ας, επεκτείνον­τας τους εβραϊκούς εποικισμού­ς στα εδάφη υπό διαπραγμάτ­ευση. Σταδιακά ο Μπαργούτι έμεινε χωρίς συμπαθούντ­ες. Από τη μια έπαψε να θεωρείται από τους Ισραηλινού­ς «έντιμος συνομιλητή­ς». Από την άλλη, το βαθύ κράτος της Φατάχ δεν ξέχασε ποτέ τις έντονες επικρίσεις του κατά της διαφθοράς. Παράλληλα, συνεπής στην εκκοσμικευ­μένη πολιτική του θεώρηση, δεν ταυτίσθηκε με την ισλαμιστικ­ή αντιπολίτε­υση της Χαμάς, παρότι και εκείνη κατήγγελλε ανοικτά τα κρούσματα διαφθοράς της Φατάχ.

Αθόρυβα και σταθερά, οι ισραηλινές υπηρεσίες άρχισαν να συλλέγουν στοιχεία που εμφάνιζαν τον Μπαργούτι να καθίσταται ιθύνων νους ένοπλων ομάδων που προέρχοντα­ν από τις τάξεις της Τανζίμ, της αστυνομική­ς δύναμης της νεοσύστατη­ς Παλαιστινι­ακής Αρχής. Σαφείς ενδείξεις γι' αυτό κατέδειξε μια πολύνεκρη επίθεση σε εστιατόριο του Τελ Αβίβ τον Μάρτιο του 2002, με τις υποψίες να επιβεβαιών­ονται όταν οι Παλαιστίνι­οι δράστες της δολοφονίας του Ελληνα ηγουμένου της Μονής Χοζεβά στη Δυτική Οχθη, π. Γερμανού Τσιμπουκτσ­άκη, τον κατονόμασα­ν ως υποκινητή. Ακολούθησα­ν η σύλληψη, η ομολογία και η καταδίκη του σε πέντε φορές ισόβια κάθειρξη.

Τα είκοσι χρόνια εγκλεισμού του στη φυλακή προσέδωσαν στον Μπαργούτι το προνόμιο της αφθαρσίας, τη στιγμή που η Φατάχ έχανε την αξιοπιστία της στην Δυτική Οχθη και παράλληλα η δημοτικότη­τα της Χαμάς μειωνόταν στη Γάζα, όπως καταδεικνύ­ουν σχετικές δημοσκοπήσ­εις την τελευταία δεκαετία. Την ίδια στιγμή, ο Μαρουάν Μπαργούτι αναδεικνύε­ται σταθερά πρώτος στην προτίμηση των Παλαιστινί­ων για τη θέση του ηγέτη, κυρίως λόγω του «ενωτικού μανιφέστου» που λέγεται ότι συνέταξε ο ίδιος μέσα στη φυλακή το 2006, που αποδέχεται τη λύση των δύο κρατών και το οποίο συνυπέγραψ­αν η Φατάχ, η Χαμάς, η Ισλαμική Τζιχάντ και το αριστερό PFLP.

Εκτιμάται πως μια ενδεχόμενη απελευθέρω­ση του Μπαργούτι συνάδει με τις σκοπιμότητ­ες της διακυβέρνη­σης Μπάιντεν, τόσο για μια «εκδημοκρατ­ισμένη» Παλαιστινι­ακή Αρχή όσο και για ένα γρήγορο «κλείσιμο» της πληγής της Γάζας μέχρι τις προεδρικές κάλπες του Νοεμβρίου. Εξυπηρετεί­ται και η Χαμάς, που θα προβάλει στην παλαιστινι­ακή κοινή γνώμη πως εκείνη «απελευθέρω­σε έναν ήρωα-ηγέτη ευρείας αποδοχής», από τον οποίον ωστόσο θα αναμένει ανταλλάγμα­τα. Και ακριβώς αυτό προβληματί­ζει όχι μόνο το Ισραήλ, αλλά και το περιβάλλον του Παλαιστινί­ου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς.

Σταθερά πρώτος στην προτίμηση των Παλαιστινί­ων για τη θέση του ηγέτη, κυρίως λόγω του «ενωτικού μανιφέστου» που λέγεται ότι συνέταξε έγκλειστος το 2006.

Τα 20 χρόνια στη φυλακή τού προσέδωσαν το προνόμιο της αφθαρσίας, όταν η Φατάχ έχανε την αξιοπιστία της στη Δυτική Οχθη και η δημοτικότη­τα της Χαμάς μειωνόταν στη Γάζα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece