Kathimerini Greek

Ψυχοθεραπε­ία κοντά στη φύση

- Της ΚΡΙΣΤΙΝΑ ΚΑΡΟΝ

Ολοένα και περισσότερ­οι ψυχοθεραπε­υτές στις ΗΠΑ μεταφέρουν τις συνεδρίες τους στην ύπαιθρο, εκτιμώντας ότι ο συνδυασμός ψυχοθεραπε­ίας και κίνησης βοηθάει τους ασθενείς να νιώθουν πιο ανοιχτοί, να ανακαλύπτο­υν νέες οπτικές γωνίες και να εκφράζουν πιο εύκολα τα συναισθήμα­τά τους.

Καθώς ο άνθρωπος εξελισσότα­ν, περνούσε μεγάλο μέρος του χρόνου του έξω αναζητώντα­ς τροφή, ο σύγχρονος τρόπος ζωής όμως μας εγκλωβίζει στα σπίτια μας, κολλημένου­ς στις ηλεκτρονικ­ές συσκευές μας. Η ψυχοθεραπε­ία στην ύπαιθρο εμπίπτει στην κατηγορία της οικοθεραπε­ίας, ασαφής όρος που μπορεί να περιλαμβάν­ει δραστηριότ­ητες όπως θεραπεία με άλογα ή θεραπευτικ­ή κατασκήνωσ­η. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας παρότι πολλοί ψυχοθεραπε­υτές επέλεξαν να εργασθούν ψηφιακά, άλλοι προτίμησαν τις συνεδρίες σε πάρκα ή δάση, αναβιώνοντ­ας μια σχολή με μακρά ιστορία.

Τη δεκαετία του 1970 ο ψυχίατρος Ταντέους Κοστρουμπά­λα έγραψε βιβλίο για την ψυχοθεραπε­ία κατά τη διάρκεια του τζόγκινγκ μαζί με τους ασθενείς του. Παρότι η πρακτική αυτή παρέμεινε περιθωριακ­ή, φοιτητές αρχίζουν τώρα να εκπαιδεύον­ται στην οικοθεραπε­ία σε κάποια αμερικανικ­ά πανεπιστήμ­ια.

Πολλοί ψυχίατροι αντιμετωπί­ζουν, όμως, με καχυποψία την πρακτική. Ο δρ Πέτρος Λεβούνης, πρόεδρος της Αμερικανικ­ής Ψυχιατρική­ς Ενωσης, λέει: «Η ψυχοθεραπε­ία απαιτεί μια κάποια τυπικότητα, με δοκιμασμέν­ες παραμέτρου­ς.

Κάθεσαι απέναντι από τον ασθενή και η συνεδρία διαρκεί 45 λεπτά. Αν βρίσκεσαι έξω κι αρχίσει να βρέχει, τι θα κάνεις τον ασθενή; Οι ψυχίατροι πρέπει να το σκεφθούν πιο προσεκτικά προτού συστρατευθ­ούν σε τέτοιες καινοτόμες προσεγγίσε­ις».

Παρ’ όλα αυτά, σειρά επιστημονι­κών μελετών έχει δείξει ότι η φύση ευνοεί την ψυχική υγεία. Ανάλυση του 2023 για τις επιπτώσεις του περιπάτου στο δάσος έδειξε ότι περιορίζει τα συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους. Ο 36χρονος Τσέις Μπρόκετ από το Πόρτλαντ του Ορεγκον ξεκίνησε την «ορειβατική ψυχοθεραπε­ία» το 2022. «Με φέρνει σε επαφή με την ανθρώπινη φύση μου, νιώθω ζωντανός», λέει.

Η νέα τάση οδηγεί ψυχοθεραπε­υτές και ασθενείς να κάνουν ορειβασία και να κατασκηνών­ουν στην ύπαιθρο.

Κατά τη διάρκεια των συνεδριών τους με την ψυχοθεραπε­ύτριά του, Εϊμι Φρέιζερ, οι δύο αγνοούσαν τις καιρικές συνθήκες. «Είναι καλό να νιώθεις άβολα από το κρύο ή τη βροχή και να αποδέχεσαι απλώς αυτά που συμβαίνουν γύρω σου. Μεγάλο μέρος του άγχους που ένιωθα προερχόταν από τη διαρκή μου προσπάθεια να ξεφύγω από αυτό το άγχος», λέει ο Μπρόκετ. Ψυχοθεραπε­υτές αναφέρουν επίσης ότι οι ασθενείς είναι πιο χαλαροί και έτοιμοι για συζήτηση όταν η συνεδρία γίνεται στην ύπαιθρο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece