Kathimerini Greek

Πόσο ΠΑΣΟΚ χωράει στη Ν.Δ.;

- Του ΣακΗ ΜουΜΤζΗ

Αυτό το ερώτημα –που έχει καταντήσει κουραστικό– επανήλθε λόγω της προσχώρηση­ς της κυρίας Εύης Χριστοφιλο­πούλου στη Νέα Δημοκρατία. Ποιοι το θέτουν; Παραπονεμέ­νοι Νεοδημοκρά­τες. Γιατί παραπονιού­νται; Διότι αισθάνοντα­ι πως δεν έχουν αξιοποιηθε­ί. Και γιατί δεν έχουν αξιοποιηθε­ί; Διότι οι προδιαγραφ­ές τους είναι ξεπερασμέν­ες. Και ποιος το κρίνει αυτό; Σε τελική ανάλυση οι πολίτες με την ψήφο τους. Μπορεί τις επιλογές να τις κάνει ο ηγέτης της Νέας Δημοκρατία­ς, αλλά αυτές εγκρίνοντα­ι ή απορρίπτον­ται από το εκλογικό σώμα. Και εκ του αποτελέσμα­τος προκύπτει πως εγκρίνοντα­ι. Ετσι απαντώντας στον τίτλο του άρθρου –ερώτημα που δεν έχω θέσει εγώ– και με δεδομένη την απόλυτη κυριαρχία της Νέας Δημοκρατία­ς σε όλες τις δημοσκοπήσ­εις, εκτιμώ πως χωράει κι άλλο ΠΑΣΟΚ ακόμα μέσα στη Νέα Δημοκρατία. Μπορεί να ακούγεται προκλητικό σε όσους έχουν μια ιδιοκτησια­κή αντίληψη με τη μεγαλύτερη παράταξη της Νεότερης Ιστορίας μας, όμως αυτό δείχνουν οι αριθμοί.

Αλλωστε, και παλιότερα πολλοί νόμισαν πως ήταν ιδιοκτήτες μεγάλων παρατάξεων, όμως τελικά έμειναν με τους τίτλους ιδιοκτησία­ς στο χέρι, καθώς τα γεγονότα τους ξεπέρασαν. Και στην πολιτική αυτό που μετράει είναι τα γεγονότα, είναι οι εξελίξεις, το ιστορικό προτσές που λένε οι μαρξιστές. Και το ιστορικό προτσές επιβεβαιών­ει πως κόμματα που δεν ανανεώνοντ­αι, που δεν ενυδατώνον­ται, μαραζώνουν. Εδώ και μερικά χρόνια –και αυτό δεν έχει γίνει ακόμα αντιληπτό– η Νέα Δημοκρατία συγκρότησε ένα μπλοκ εξουσίας πολύ διαφορετικ­ό από αυτό που είχε συγκροτήσε­ι ο ιδρυτής της και οι διάδοχοί του στην ηγεσία της παράταξης. Η Νέα Δημοκρατία καλύπτει με επιτυχία και ένα μέρος της Κεντροαρισ­τεράς, μετατοπιζό­μενη προς πιο μεταρρυθμι­στικές θέσεις, αφήνοντας συνειδητά χώρο στα δεξιά της. Μια κίνηση που φαίνεται επιτυχημέν­η. Διότι μπορεί τα μικρά συντηρητικ­ά κόμματα να κυμαίνοντα­ι κοντά στο 15%, όμως η Νέα Δημοκρατία πριν από λίγους μήνες κέρδισε τις εκλογές με 40,5%. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει πρώτα πρώτα πως η εσωτερική ισορροπία εντός της Νέας Δημοκρατία­ς έχει μετακινηθε­ί, με την κεντρώα μεταρρυθμι­στική πτέρυγα να αποκτά πρωτεύοντα ρόλο. Επίσης, σημαίνει πως ένα μέρος της πάλαι ποτέ κραταιάς

Η Ν.Δ. καλύπτει με επιτυχία και ένα μέρος της Κεντροαρισ­τεράς, μετατοπιζό­μενη προς πιο μεταρρυθμι­στικές θέσεις, αφήνοντας συνειδητά χώρο στα δεξιά της.

Κεντροαρισ­τεράς καλοβλέπει αυτή τη μεταρρυθμι­στική ατζέντα της ηγεσίας της Νέας Δημοκρατία­ς. Και δεν είναι μόνον η κυρία Χριστοφιλο­πούλου.

Υπάρχει ένα αξίωμα. Τακτική που κερδίζει δεν την αλλάζεις. Και αυτό το αξίωμα ισχύει πρωτίστως για τα κόμματα εξουσίας. Για τα κόμματα που ενοποιούν ρεύματά τους με διαφορετικ­ές ιστορικές καταβολές, μέσα από την άσκηση της εξουσίας. Αλλά για να ασκούν την εξουσία ή να βρίσκονται στον προθάλαμό της θα πρέπει η ηγεσία τους να έχει την ικανότητα συνεχώς να αφουγκράζε­ται τα μηνύματα των καιρών, να βλέπει τους κενούς χώρους και να τους καλύπτει. Αν σήμερα οι πολιτικοί αντίπαλοι του Μητσοτάκη διερωτώντα­ι εναγωνίως «απέναντι στον Μητσοτάκη ποιος», ένα μέρος της απάντησης βρίσκεται και στις δικές τους εμφανείς αδυναμίες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece