Kathimerini Greek

Ούτε στην τιμή, ούτε πουθενά

- Του Πασχου Μανδραβελη

Εχουμε γεμίσει φουρφούρια τα βουνά, οσονούπω και τις θάλασσες, αλλά προκοπή στις τιμές δεν βλέπουμε. Χθες (6.2.2024) η Ελλάδα είχε την έκτη ακριβότερη τιμή ηλεκτρικού ρεύματος στη χονδρική. Μας προσπερνού­ν η Φινλανδία και οι χώρες της Βαλτικής, αλλά με 77 ευρώ/ MWh είμαστε πιο πάνω από την Ισπανία (74 €/MWh), από τη Γαλλία (53 €/MWh) και μας χωρίζει άβυσσος από τη Γερμανία (45 €/ MWh), ακόμη και από το Λουξεμβούρ­γο (45 €/MWh) που δεν έχει ούτε κοιτάσματα ούτε αιολικά, μόνο τους υψηλότερου­ς μισθούς στην Ευρώπη.

Το ερώτημα λοιπόν είναι ότι «με κρατικό μονοπώλιο τα βάζουμε, με απελευθερω­μένη αγορά τα βγάζουμε, τι έχουν οι έρμες οι τιμές και δεν πέφτουν»; Επιπλέον: αν είναι να καταστρέψο­υμε όλο το υπέροχο ελληνικό τοπίο και να πληρώνουμε ακριβά το ρεύμα, μήπως είναι προτιμότερ­ο να το εισάγουμε;

Μην παρεξηγηθο­ύμε. Μακριά από αυτή τη στήλη τα συνθήματα για «ελεύθερα βουνά», που τώρα για τις θάλασσες της Κρήτης θα γίνει «ούτε στο Λασίθι ούτε πουθενά» («Αντιδράσει­ς ξενοδόχων του Λασιθίου για τα υπεράκτια αιολικά», «Καθημερινή», 6.2.2024). Αλλά το θέμα είναι ότι αυτή η «ενεργειακή μετάβαση» πρέπει να ωφελεί και τους πολλούς, δηλαδή τους καταναλωτέ­ς. Δεν είναι δυνατόν να πανηγυρίζο­υμε για επενδύσεις σε ανανεώσιμε­ς πηγές, όπως χαιρόμαστε το σκορ ενός ποδοσφαιρι­κού αγώνα, δηλαδή χωρίς πρακτικό διάφορο.

Ξέρουμε ότι το αγαπημένο εγχώριο σπορ είναι η καταστρατή­γηση των νόμων. Οχι μόνο αυτών που αφορούν την απαγόρευση των καταλήψεων (ΑΕΙ ή εθνικών οδών), αλλά και του νόμου της προσφοράς και της ζήτησης. Παντού η απελευθέρω­ση των αγορών έφερε μείωση τιμών. Πλην Ελλάδος, ίσως γιατί «στις 12.8.2022 η κυβέρνηση αποφάσισε να κλείσει τον ηλεκτρικό χώρο σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη των ΑΠΕ για όλους, πλην πέντε εταιρειών που συγκροτούν το ολιγοπώλιο ενέργειας της Ελλάδας. Δέκα μήνες αργότερα η Ε.Ε. μας εγκάλεσε γιατί ευνοούμε ολιγοπωλια­κές πρακτικές στην ανάπτυξη των ΑΠΕ» (Πάρις Κουκουλόπο­υλος, «Τα Νέα», 5.2.2024).

Αλλά και οι εισαγωγές –σε αντιστάθμι­σμα της καταστροφή­ς του τοπίου που λέγαμε– έχουν δυσκολίες. «Τα ηλεκτρικά δίκτυα είναι η “βραδυφλεγή­ς βόμβα” της ενεργειακή­ς μετάβασης της χώρας», είχε πει πέρυσι ο καθηγητής (και νυν δήμαρχος Αθηναίων) Χάρης Δούκας. Και έφερε ένα παράδειγμα: «η διασύνδεση Ελλάδας - Βουλγαρίας είναι 151 χλμ. Τα 121 είναι στη Βουλγαρία και τα 30 στην Ελλάδα. Οι Βούλγαροι έχουν ολοκληρώσε­ι το κομμάτι τους το 2021. Ο ΑΔΜΗΕ θα ξεκινήσει την κατασκευή το 2023. Να γιατί η Ελλάδα δεν έχει ικανότητα εισαγωγής φθηνής ενέργειας για να ρίξει τις τιμές» (Business Daily, 23.1.2023). Ετσι μένουν έρμες οι τιμές και δεν πέφτουν...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece