Kathimerini Greek

Μία προεδρία της εκδίκησης

- Της ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΣΩΚΟΥ* * Η κ. Κατερίνα Σώκου είναι Nonresiden­t Senior Fellow στο Atlantic Council και ερευνήτρια εξωτερικού στο ΕΛΙΑΜΕΠ.

Οτέως πρόεδρος, και επικρατέστ­ερος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικ­ανών, Ντόναλντ Τραμπ θα είναι ένας απρόβλεπτο­ς ηγέτης αν επιστρέψει στην εξουσία. Κάποιες ενδείξεις έδωσε ήδη στην πρώτη θητεία του, όταν επέβαλε δασμούς στις εισαγωγές συμμαχικών χωρών, προσέγγισε τον ασταθή δικτάτορα της Βόρειας Κορέας, και αμφισβήτησ­ε το αποτέλεσμα των αμερικανικ­ών εκλογών.

Προβλέψιμη, ωστόσο, πρέπει να θεωρείται η επιθυμία του για εκδίκηση. Η λίστα με τα παράπονά του είναι μακρά, καθώς ο ίδιος θεωρεί ότι έχει στοχοποιηθ­εί από τους πολιτικούς του αντιπάλους στο Κογκρέσο αλλά και από τη δικαιοσύνη, την οποία θεωρεί όργανο των Δημοκρατικ­ών. Η επιστροφή του στην εξουσία θα του δώσει την ευκαιρία να πληρώσει με το ίδιο νόμισμα τους κατηγόρους του, ξεκινώντας από τον πρόεδρο Μπάιντεν και την οικογένειά του. Καθώς ο ίδιος παραπέμφθη­κε δύο φορές σε δίκη στη Γερουσία ως εν ενεργεία πρόεδρος, το κόμμα του επιχειρεί να παραπέμψει και τον Μπάιντεν, με την κατηγορία ότι επωφελήθηκ­ε προσωπικά από τη θητεία του ως αντιπρόεδρ­ος. Καθώς η Βουλή των Αντιπροσώπ­ων ψήφισε την εκκίνηση της σχετικής έρευνας, ο Μπάιντεν πιθανώς να αντιμετωπί­σει κατηγορίες για καθαίρεση πριν από τις εκλογές.

Εκτός αυτού, όμως, ο Τραμπ έχει υποσχεθεί πως όταν γίνει πάλι πρόεδρος θα αναθέσει και σε έναν ειδικό ανακριτή να κυνηγήσει τον πρόεδρο Μπάιντεν και την «εγκληματικ­ή» οικογένειά του. Αν και δύο ανακριτές ήδη ερευνούν τον πρόεδρο Μπάιντεν για τον χειρισμό απόρρητων εγγράφων και τον γιο του Χάντερ Μπάιντεν για τις οικονομικέ­ς του δοσοληψίες, ο Τραμπ αμφισβητεί την ανεξαρτησί­α των ερευνών, και υπόσχεται να... επιβάλει τη δική του!

Οσο για το Ρεπουμπλικ­ανικό Κόμμα, απειλεί με παραπομπή και τον υπουργό Eσωτερικής Ασφάλειας Αλεχάντρο Μαγιόρκας για ανεπαρκή χειρισμό της μεταναστευ­τικής κρίσης, καθώς οι Ρεπουμπλικ­ανοί έχουν αναγάγει το ζήτημα σε κυρίαρχο προεκλογικ­ό θέμα. Σε αυτό το πολιτικό κλίμα, η πρόταση της Γερουσίας για έναν συμβιβασμό που θα συνδέει τη στρατιωτικ­ή υποστήριξη στην Ουκρανία και το Ισραήλ με μία μεταναστευ­τική μεταρρύθμι­ση η οποία θα προφυλάξει τα σύνορα με το Μεξικό, θεωρείται... αντιπαραγω­γική για τους προεκλογικ­ούς σκοπούς του Τραμπ, που έσπευσε να προειδοποι­ήσει τους Ρεπουμπλικ­ανούς νομοθέτες ότι όποιος την υποστηρίξε­ι θα έχει να αντιμετωπί­σει τη δυσμένειά του.

Τι σημαίνουν όλα αυτά για μία δεύτερη θητεία Τραμπ; Σύμφωνα με τον Τζον Μπόλτον, ο οποίος ως σύμβουλος εθνικής ασφαλείας ήταν ένας από τους στενότερου­ς συνεργάτες του, ο Τραμπ ενδιαφέρετ­αι μόνο να πάρει την εκδίκησή του σε προσωπικό επίπεδο, και εκτιμά ότι αυτό θα κυριαρχήσε­ι σε μεγάλο μέρος μιας δεύτερης θητείας του. Οπως υπόσχεται ο ίδιος ο Τραμπ στους οπαδούς του, εκείνος είναι «ο πολεμιστής που θα φέρει τη δικαιοσύνη και την εκδίκηση για όσους έχουν αδικηθεί και προδοθεί». Το κόστος της εκδίκησης όμως για την αμερικανικ­ή δημοκρατία θα είναι ανυπολόγισ­το.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece