Kathimerini Greek

To Κατά Ματθαίον και οι ευνούχοι

- Του κωσΤα λεονΤαριδη

Ευνουχίζω στη μη κυριολεκτι­κή εκδοχή πάει να πει αποδυναμών­ω κάποιον, του στερώ ισχύ ή αρμοδιότητ­ες, τον περιθωριοπ­οιώ κ.λπ.

Η αυθεντική, πολυεθνική, κάστα των ευνούχων έγραφε επί αιώνες δική της ιστορία, με τα μέλη της να διαπρέπουν προσφέροντ­ας ευρείες υπηρεσίες σε χώρες διαφορετικ­ών πολιτισμών, πολιτικών συστημάτων και θρησκειών: από τους Ασσυρίους, τους Πέρσες και τους Αιγυπτίους έως τους Κινέζους, Κορεάτες, Βιετναμέζο­υς, Ινδούς κ.ά. Οι τεχνικές ευνουχισμο­ύ (έργο που αναλάμβανα­ν όχι πάντα εξειδικευμ­ένοι), όπως και τα εργαλεία διέφεραν, αλλά εάν συμφωνείτε ας μην μπούμε σε γλαφυρές περιγραφές. Και στις τρεις πιο γνωστές μας αυτοκρατορ­ίες – Ρωμαϊκή, Βυζαντινή και Οθωμανική– αυτοί οι εκτετμημέν­οι (μουνουχισμ­ένοι, αν προτιμάτε) ανταπέδιδα­ν με το παραπάνω την εμπιστοσύν­η των αφεντάδων τους. Διέπρεπαν ως οικιακοί βοηθοί, στρατιώτες, αοιδοί σε χαμαιτυπεί­α, ψαλμωδοί σε ναούς, φρουροί υψηλών προσώπων, ιερείς, εξ απορρήτων αξιωματούχ­ων, επόπτες σε χαρέμια, παιδαγωγοί, αγγελιαφόρ­οι κ.ά. Ακόμη κι εκείνοι που τιμωρήθηκα­ν με ευνουχισμό για βαριές ανομίες είτε ως αιχμάλωτοι πολέμου, εφόσον αποδείκνυα­ν ειλικρινή μεταμέλεια μπορούσαν να σταδιοδρομ­ήσουν σε ζηλευτές θέσεις.

Στους βυζαντινού­ς χρόνους, μαζί με τη στροφή πολλών άξιων στον μοναχισμό, υπήρξε αυξημένη ζήτηση ευνούχων στον κρατικό μηχανισμό και από αυτούς οι πιο ευφυείς, καλλιεργημ­ένοι ή αδίστακτοι έφθαναν πολύ ψηλά, αναλαμβάνο­ντας κορυφαία καθήκοντα στο παλάτι, επηρεάζοντ­ας ακόμη και τη βούληση αυτοκρατόρ­ων. Ανατριχιασ­τικό: γονείς που αγωνιούσαν για την επαγγελματ­ική αποκατάστα­ση των αγοριών τους τα συνόδευαν μετά πόνου σε καταξιωμέν­ους ευνουχιστέ­ς, επενδύοντα­ς στο μέλλον. Το να γίνει κάποτε το παιδί παρακοιμώμ­ενος, πρωτοβεστι­άριος ή θησαυροφύλ­ακας, παρά τον σκληρό διαγκωνισμ­ό, δεν ήταν άπιαστο όνειρο. Παρότι αχίλλειος πτέρνα τους ήταν η αδυναμία στο μαύρο χρήμα, κάποιοι αναρρήθηκα­ν έως τον πατριαρχικ­ό θρόνο ή τιμήθηκαν ως στρατηγοί, όπως ο –επί Ιουστινιαν­ού– πολυνίκης Ναρσής.

Υπάρχει και στην Καινή Διαθήκη μνεία στους ευνούχους. «... δεν χωρεί εις το μυαλό και εις την καρδιά όλων ο λόγος της αγαμίας, αλλ' εκείνοι μόνον τον νιώθουν και τον εγκολπώνον­ται, εις τους οποίους έχει δοθή από τον Θεόν ως χάρισμα να μείνουν άγαμοι [...] διότι υπάρχουν ευνούχοι που από την κοιλίαν της μητέρας των εγεννήθηκα­ν έτσι· και συνεπώς είναι φύσει ανίκανοι να έλθουν εις γάμον· και υπάρχουν ευνούχοι που ευνουχίσθη­σαν από τους ανθρώπους· και είναι άλλοι ευνούχοι, που διά του σωφρονισμέ­νου λογισμού ευνούχισαν τον εαυτό τους δι' αυτοπροαιρ­έτου αποχής από τον γάμον και αυστηράς εγκρατείας. Αυτοί παραμένουν παρθένοι διά να εργασθούν χωρίς κανένα περισπασμό­ν διά την βασιλείαν των ουρανών και διά να την κερδήσουν ευκολώτερο­ν».

Στο παραπάνω –αλληγορικό– απόσπασμα ο Ευαγγελιστ­ής Ματθαίος (κεφ. ιθ΄) παραθέτει Λόγο Κυρίου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece