Kathimerini Greek

Πες δυνατά: καρκίνος!

- Τησ Τασουλασ εΠΤακοιλη

« Οι επιθυμίες αν δεν γίνουν σφοδρές, παραμένουν φαντασιώσε­ις», έγραψε κάποτε σε μια ανάρτησή της στο Facebook. Κι εκείνη επιθύμησε πολλά –έρωτες, φιλίες, ταξίδια, γλέντια, στιγμές δημιουργία­ς, επαγγελματ­ική επιτυχία– και τα περισσότερ­α τα έκανε πραγματικό­τητα, γιατί τη ζωή τη ζούσε μέχρι το μεδούλι, με πάθος και χιούμορ. «Γαμώ την τρέλα μου» ήταν η ατάκα - σήμα κατατεθέν της.

Η Βαγγελιώ είχε παιχνιδιάρ­ικο βλέμμα κι ένα δυνατό, βραχνό γέλιο που σου μετέδιδε την ευφορία της, ήταν η ψυχή της παρέας, τα έλεγε όλα... τσεκουράτα, εμφανιζότα­ν σαν τον σίφουνα με το μηχανάκι της, δοκίμαζε τα όριά της χωρίς να υπολογίζει το ρίσκο. Ακόμα και την αρρώστια της έτσι την αντιμετώπι­σε: παλικαρίσι­α, με αυτοσαρκασ­μό. Οι επισκέψεις των φίλων στο νοσοκομείο συχνά μετατρέπον­ταν σε αυτοσχέδια πάρτι. Κάθε χρόνο περίπου 68.000 Ελληνίδες και Ελληνες όλων των ηλικιών αναγκάζοντ­αι να περπατήσου­ν στα δύσβατα μονοπάτια του καρκίνου και 33.000 πεθαίνουν. Στα ζοφερά κατάστιχα γραμμένο πλέον από προχθές και το δικό της όνομα...

Κι όμως, οι επιστήμονε­ς μάς δείχνουν το φως στην άκρη του τούνελ. Τις τελευταίες δεκαετίες μια κοσμογονία έχει συντελεστε­ί στον πόλεμο με τη νόσο. Αν και το κόστος σε απώλειες παραμένει τεράστιο (περίπου δέκα εκατ. θάνατοι ετησίως σε όλο τον κόσμο), κάθε μέρα γίνονται βήματα στην πρόληψη, στη διάγνωση και στη θεραπεία. Πλέον, αν ένας καρκίνος βρεθεί σε αρχικό στάδιο, με τις θεραπευτικ­ές εναλλακτικ­ές που υπάρχουν, εξασφαλίζε­ται ίαση στη συντριπτικ­ή πλειονότητ­α των περιπτώσεω­ν.

Το κοινωνικό αποτύπωμα αυτής της ασθένειας, όμως, δεν έχει αλλάξει με τον ίδιο τρόπο. Η προκατάληψ­η παραμένει. Υπάρχουν ακόμα συμπολίτες μας που δεν τολμούν να αρθρώσουν τη λέξη «καρκίνος» ή τη λένε ψιθυριστά και αντιμετωπί­ζουν τους καρκινοπαθ­είς ως μελλοθάνατ­ους. Η ψυχοκοινων­ική στήριξη των ασθενών και των οικογενειώ­ν τους είναι ανεπαρκής – αν όχι ανύπαρκτη. Πολλοί κουβαλούν ολομόναχοι αυτό το δυσβάσταχτ­ο φορτίο, γιατί έχουν μάθει ότι «η επάρατος» δεν πρέπει να συζητείται, αλλά να μένει κρυμμένη μέσα στους τοίχους του σπιτιού τους. Αλλοι ζουν με την αγωνία.

«Η μητέρα μου πέθανε από καρκίνο κι εγώ τρέμω σε κάθε προληπτική εξέταση που κάνω· νιώθω πως η αρρώστια είναι εκεί και με περιμένει», μου έγραψε μια νέα γυναίκα, η Ειρήνη, πριν από μερικές μέρες. Ως πρώην καρκινοπαθ­ής, θα της απαντήσω από αυτό το βήμα: Αν φοβάσαι να πεθάνεις, Ειρήνη, φοβάσαι και να ζήσεις. Η ιατρική έχει πια τόσα όπλα, που δεν αξίζει να παραδοθούμ­ε στον φόβο!

 ?? ?? ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΗΛΙΑ ΜΑΚΡΗ. imakris@kathimerin­i.gr
ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΗΛΙΑ ΜΑΚΡΗ. imakris@kathimerin­i.gr

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece