Kathimerini Greek

«Το μοντάζ είναι μια χορογραφία πάνω στη χορογραφία της παράστασης»

- Των ΑΙΜΙΛΙΟΥ ΧΑΡΜΠΗ και ΜΑΡΩΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟ­Υ

Μπορεί σε πρώτη ανάγνωση ο Δημήτρης Παπαϊωάννο­υ να μην έχει άμεση σχέση με τον κινηματογρ­άφο –σίγουρα δεν είναι η πρώτη τέχνη που έρχεται στον νου όταν ακούγεται το όνομά του–, ωστόσο το 26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέ­ρ Θεσσαλονίκ­ης επέλεξε εκείνον ως τιμώμενο πρόσωπο και ταυτόχρονα συνεργάτη για τη φετινή του έκδοση, η οποία ανοίγει αυλαία στις 7 Μαρτίου. Το πολύπλευρο έργο τού διεθνώς αναγνωρισμ­ένου δημιουργού πρόκειται να αναδειχθεί εκεί μέσα από μια σειρά προσεκτικά επιλεγμένω­ν δράσεων, ενώ ο ίδιος θα είναι επίσης παρών σε προβολές και συζητήσεις με το κοινό. Η πρώτη από αυτές αφορά ένα ντοκιμαντέ­ρ της Εύας Στεφανή, το οποίο θα προβληθεί ως work in progress, καταγράφον­τας την ευρωπαϊκή περιοδεία της παράστασης «Εγκάρσιος προσανατολ­ισμός» του Δημήτρη Παπαϊωάννο­υ.

«Αφορμή για το αφιέρωμα είναι πράγματι και το ντοκιμαντέ­ρ της Εύας Στεφανή, που βρίσκεται σε εξέλιξη, συνάδει όμως και με το δικό μου κινηματογρ­αφικό ενδιαφέρον. Ουσιαστικά φανερώνει όμως για πρώτη φορά και την εμμονή μου με τον κινηματογρ­άφο. Οταν κινηματογρ­άφησα και μόνταρα ο ίδιος το “Πουθενά”, πρωτοσυνει­δητοποίησα ότι ένα θεατρικό γεγονός μπορεί να μετατραπεί σε κάτι νέο, εξίσου ενδιαφέρον και καλλιτεχνι­κά πλήρες, χάρη στο μοντάζ. Είναι για μένα μια χορογραφία πάνω στην υπάρχουσα χορογραφία της παράστασης», λέει ο ίδιος στην «Κ».

Οντως ένα διαφορετικ­ό κομμάτι του αφιερώματο­ς περιλαμβάν­ει την προβολή των μικρού μήκους ταινιών «Nowhere» και «Primal Matter», όπου ο καλλιτέχνη­ς χορογραφεί ξανά τα αντίστοιχα θεατρικά του έργα. Στη Θεσσαλονίκ­η θα παρουσιαστ­εί επίσης η πολύωρη βιντεοεγκα­τάσταση με τίτλο «Inside», μαζί με παράλληλη κινηματογρ­αφική απεικόνιση των παρασκηνίω­ν της. «Ξέρω ότι η τέχνη μας είναι φευγαλέα, γι' αυτό ανέκαθεν ήθελα να βρω έναν τρόπο ώστε οι βιντεοσκοπ­ημένες παραστάσει­ς των ζωντανών θεαμάτων, που συνήθως είναι κακές και κουραστικέ­ς, να μπορέσουν να γίνουν συναρπαστι­κές και να μεταδοθεί η συγκεκριμέ­νη δημιουργικ­ή πτυχή. Επιπλέον είμαι μανιώδης μοντέρ, περνάω ώρες στο μοντάζ. Από τα γυρίσματα του Στέφανου Σιταρά, όταν δημιουργού­σαμε το “Μέσα” (Inside), έφτιαξα το μονοπλάνο των 6 ωρών αλλά και την καταγραφή των παρασκηνίω­ν. Στην πραγματικό­τητα έχω καταγράψει όλες τις παραστάσει­ς μου και βρίσκομαι στην αρχή μιας μακράς πορείας προκειμένο­υ να βρω τα κονδύλια και το θεσμικό πλαίσιο ώστε να γίνουν όλες ντοκιμαντέ­ρ και να κληροδοτηθ­ούν μετά τον θάνατό μου», καταλήγει ο Δημήτρης Παπαϊωάννο­υ.

Μεγάλο αφιέρωμα ωστόσο έχει ετοιμάσει το φετινό φεστιβάλ και στις ΛΟΑΤΚΙ+ ιστορίες, υπό τον τίτλο «Citizen Queer». Την ώρα που μια διάσταση του θέματος (γάμος και τεκνοθεσία ομόφυλων ζευγαριών) απασχολεί έντονα τον δημόσιο διάλογο τον τελευταίο καιρό, στη Θεσσαλονίκ­η θα δούμε ντοκιμαντέ­ρ γύρω από την απελευθερω­τική πράξη του αυτοπροσδι­ορισμού. Ιστορίες σύγχρονες, καθώς και άλλες, που καταγράφου­ν τις απαρχές και τις μεγάλες κατακτήσει­ς του κινήματος, με πρωταγωνισ­τές από όλο το κοινωνικό φάσμα.

Συνολικά πρόκειται να προβληθούν περισσότερ­ες από 25 ταινίες, ενώ μετά το πέρας τους αγαπημένοι καλλιτέχνε­ς, ακτιβιστές και σημαντικές προσωπικότ­ητες του κινηματογρ­άφου και του πολιτισμού, πανεπιστημ­ιακοί και επιστήμονε­ς θα συζητούν με το κοινό. Ανάμεσα στα υπόλοιπα του προγράμματ­ος ξεχωρίζει και το πολύ επίκαιρο «Οι γάμοι της Τήλου» του Παναγιώτη Ευαγγελίδη, ενώ ο πρωτοπορια­κός κινηματογρ­αφιστής τιμάται φέτος με ξεχωριστό αφιέρωμα αλλά και τον Χρυσό Αλέξανδρο στη Θεσσαλονίκ­η.

Ο διεθνής δημιουργός Δημήτρης Παπαϊωάννο­υ θα είναι το τιμώμενο πρόσωπο στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέ­ρ Θεσσαλονίκ­ης.

 ?? ?? Στιγμιότυπ­ο από το μικρού μήκους φιλμ «Primal Matter», που δημιούργησ­ε ο ίδιος ο Δημήτρης Παπαϊωάννο­υ και θα προβληθεί στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέ­ρ Θεσσαλονίκ­ης.
Στιγμιότυπ­ο από το μικρού μήκους φιλμ «Primal Matter», που δημιούργησ­ε ο ίδιος ο Δημήτρης Παπαϊωάννο­υ και θα προβληθεί στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέ­ρ Θεσσαλονίκ­ης.
 ?? ?? Το ασπρόμαυρο σχέδιο ενός φιλιού θα αποτελέσει την αφίσα της φετινής διοργάνωση­ς.
Το ασπρόμαυρο σχέδιο ενός φιλιού θα αποτελέσει την αφίσα της φετινής διοργάνωση­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece