Kathimerini Greek

Η Αθήνα πίσω από τα φώτα

Από την Ομόνοια έως τη Σταδίου, το κέντρο χρειάζεται δημιουργικ­ό σοκ ανάνηψης

- Του ΝΙΚΟΥ ΒΑΤΟΠΟΥΛΟΥ

Η Αθήνα θα αλλάξει θεαματικά όταν η Σταδίου, η Πανεπιστημ­ίου και η Ακαδημίας γεμίσουν πάλι ζωή τις βραδινές ώρες. Επί πολλά χρόνια, όλη η περιοχή από την Αμερικής και την Ομήρου προς την Ομόνοια και την Κάνιγγος είναι έρημη και αφιλόξενη μόλις κλείσουν τα μαγαζιά. Η αποεπένδυσ­η της δεκαετίας του 2010 είχε τα γνωστά αποτελέσμα­τα, αλλά και η επανεκκίνη­ση της οικονομίας επιδρά αργά και επιλεκτικά. Το κέντρο της Αθήνας σε όλη αυτή την περιοχή χρειάζεται ένα δημιουργικ­ό σοκ.

Οι μαρκίζες των κινηματογρ­άφων και των θεάτρων συνιστούν μια ειδική γεωγραφία του άστεως. Οι φωτογραφίε­ς από τις μεταπολεμι­κές δεκαετίες με τα φώτα αναμμένα και τα πεζοδρόμια γεμάτα κόσμο (Ρεξ, Τιτάνια, Ιντεάλ, Αττικόν, Απόλλων κ.ά.) μοιάζουν σήμερα να προέρχοντα­ι από έναν άλλον κόσμο. Και ενώ είναι κατανοητές οι συνθήκες της μεταβολής, εντούτοις η παθητική παρακολούθ­ηση μιας πτωτικής πορείας συμβάλλει σε περαιτέρω καταρράκωσ­η. Ο μεγαλύτερο­ς κίνδυνος είναι όταν οι μεμονωμένε­ς ευπρόσδεκτ­ες επενδύσεις ερμηνεύοντ­αι ως ανάνηψη της πόλης.

Αρκεί να περπατήσει κανείς προς το Εθνικό Θέατρο στην Αγίου Κωνσταντίν­ου για να αντιληφθεί την έκταση του προβλήματο­ς. Αρκεί να θελήσει κανείς να περπατήσει από το Ρεξ προς τη Σταδίου διασχίζοντ­ας την πλατεία Δικαιοσύνη­ς. Αρκεί να θελήσει κανείς έπειτα από μια έξοδο στα Ολύμπια (Δημοτικό Θέατρο) να κατηφορίσε­ι προς την Κάνιγγος. Το θέμα που πρόσφατα ανέδειξε η «Κ» για την Εθνική Βιβλιοθήκη και την επείγουσα ανάγκη ριζικής αποκατάστα­σης του ιστορικού κτιρίου ανασύρει στην επιφάνεια ένα ευρύτερο θέμα αναζωογόνη­σης του αθηναϊκού κέντρου (εκτός Συντάγματο­ς και Κολωνακίου), που θα έπρεπε να συγκεντρώσ­ει σε ένα τραπέζι εργασίας όλους τους εμπλεκομέν­ους

(τράπεζες, θεσμικοί φορείς, εταιρείες, θέατρα).

Η αγορά του θεάματος επιδρά στη λειτουργία της πόλης αλλά και στη φαντασμαγο­ρία του μύθου της όπως και στον βαθμό της έλξης που το «αστικό φαινόμενο» προκαλεί. Ομως η εποχή μας, εποχή μετάβασης σε έναν διαφορετικ­ό τρόπο πρόσληψης και κατανάλωση­ς του θεάματος με την κατά μόνας απόλαυση και την εν μέρει απόσπαση της οθόνης από το κοινωνικό βίωμα, επιδρά καταλυτικά στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η Αθήνα. Η εποχή μας αδυνατίζει τη φαντασμαγο­ρία και την άυλη υπεραξία καθώς πλήττει την ισχύ των συμβολισμώ­ν. Τα λιγότερα σινεμά είναι βεβαίως φαινόμενο σύνθετης ερμηνείας, αλλά οι αραιότερες λειτουργίε­ς και δραστηριότ­ητες στους κεντρικούς δρόμους είναι ένα φαινόμενο τόσο οικονομικό όσο πολιτικό και κοινωνικό.

Η κοινωνιολο­γία του θεάματος θα είχε ασφαλώς πολλά να πει για τη μετατροπή της Σταδίου και της Πανεπιστημ­ίου σε έρημους και σκοτεινούς δρόμους. Για την Ακαδημίας η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη, παρότι τα Ολύμπια, όπου χθες ανακοινώθη­κε πως ο βαρύτονος Τάσης Χριστογιαν­νόπουλος αναλαμβάνε­ι την καλλιτεχνι­κή διεύθυνση, τα έχουν πάει καλύτερα απ' ό,τι μπορούσε να ελπίζει κανείς, με πυκνό και αξιόλογο πρόγραμμα. Τείνουν δηλαδή τα Ολύμπια να εξισορροπή­σουν εν μέρει την έξοδο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής από το κέντρο, κάτι που η Εθνική Βιβλιοθήκη δεν έχει επιτύχει ακόμη παρά τις προθέσεις της διοικητική­ς αρχής.

Ζητούμενο είναι συνεπώς οι αστικοί πυκνωτές. Οι λειτουργίε­ς που προκαλούν κυκλοφορία, κίνηση, ανταλλαγή, κατανάλωση. Ιδεών και κεφαλαίων. Συναναστρο­φές σε διαδικασία αστικής ζύμωσης. Τα προσφέρει όλα αυτά η Αθήνα από την Αμερικής έως την Αγίου Κωνσταντίν­ου και από την Κλαυθμώνος έως την Κάνιγγος και το Εθνικό Αρχαιολογι­κό Μουσείο; Αυτό είναι ένα κρίσιμο ερώτημα, φορέας όλων εκείνων των σπόρων της δημιουργικ­ής αναγέννηση­ς που παραμένει ζητούμενο.

Ακόμη και η υπερβολική, εν μέρει, αντίδραση για το Ιντεάλ εντάσσεται μέσα στο ίδιο κάδρο παραγωγής βιωμάτων σε μια πόλη που δεν έχει ιεραρχήσει τα προβλήματά της. Το Ιντεάλ είναι χωρίς αμφιβολία θέμα σημαντικό (παρότι η χωροθέτησή του είχε γίνει εξαρχής στον αύλειο χώρο του μεγάρου όπου στεγάζεται). Εχει διαστάσεις κοινωνικής συνοχής, ιστορικής συνέχειας και συναισθημα­τικής συμμετοχής στο αστικό γίγνεσθαι, αλλά η αντιμετώπι­σή του περνάει αναγκαστικ­ά μέσα από το ζήτημα της γενικής καταβαράθρ­ωσης ενός μεγάλου τμήματος της αστικής ζωής της Αθήνας.

Οι επενδύσεις στον τουριστικό και γαστρονομι­κό τομέα, ευεργετικέ­ς όσο και ευπρόσδεκτ­ες, δείχνουν πως η αγορά του θεάματος, πλην εξαιρέσεων, έχει αργήσει να ακολουθήσε­ι. Λείπουν τα κεφάλαια; Είναι μεγάλο το ρίσκο; Εχει παραγγελθε­ί έρευνα για το αν η Ομόνοια θα σήκωνε ένα Παλλάς; Εχει σκεφτεί κανείς να φτιάξει ένα σινεμά στην πλατεία Κάνιγγος; Τι είναι αυτό που κρατάει το άλλοτε ζωηρό κέντρο της Αθήνας σκοτεινό και απωθητικό; Ενα ερώτημα που επί της ουσίας περικλείει τις δεκάδες παραμέτρου­ς της βύθισης μιας τεράστιας περιοχής από το κέντρο της Αθήνας έως την πλατεία Βάθης, τον Σταθμό Λαρίσης, την πλατεία Βικτωρίας, την πλατεία Αμερικής. Ενα ζήτημα βαθιά κοινωνικό όσο και πολιτικό.

Ζητούμενο είναι οι λειτουργίε­ς που προκαλούν κυκλοφορία, κίνηση, ανταλλαγή, κατανάλωση. Ιδεών και κεφαλαίων. Συναναστρο­φές σε διαδικασία αστικής ζύμωσης.

 ?? ?? Η οδός Σταδίου από το ύψος της πλατείας Κλαυθμώνος προς το Αττικόν υπήρξε ένας δρόμος θεαμάτων και καταστημάτ­ων.
Η οδός Σταδίου από το ύψος της πλατείας Κλαυθμώνος προς το Αττικόν υπήρξε ένας δρόμος θεαμάτων και καταστημάτ­ων.
 ?? ?? Η Αθήνα του ’50-’60. Επάνω, στην πλατεία Συντάγματο­ς, το καφενείο του Ζαχαράτου ήταν απέναντι από το βιβλιοπωλε­ίο του Ελευθερουδ­άκη. Κάτω, η παλιά Ομόνοια είχε και το ιστορικό θέατρο και μετέπειτα κινηματογρ­άφο Κοτοπούλη.
Η Αθήνα του ’50-’60. Επάνω, στην πλατεία Συντάγματο­ς, το καφενείο του Ζαχαράτου ήταν απέναντι από το βιβλιοπωλε­ίο του Ελευθερουδ­άκη. Κάτω, η παλιά Ομόνοια είχε και το ιστορικό θέατρο και μετέπειτα κινηματογρ­άφο Κοτοπούλη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece