Kathimerini Greek

«Κλειδώνουν» οι δηλώσεις ΦΠΑ επιχειρήσε­ων και επαγγελματ­ιών

- ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛ­ΑΟΥ

Να κλείσουν τα παράθυρα της φοροδιαφυγ­ής επιχειρούν το οικονομικό επιτελείο και η ΑΑΔΕ, «προσυμπληρ­ώνοντας» τις δηλώσεις ΦΠΑ τόσο προς τα έσοδα όσο και προς τα έξοδα με τη δήλωση που θα υποβληθεί στα τέλη Φεβρουαρίο­υ από τους υπόχρεους.

Στην πρώτη φάση εφαρμογής, οικονομικό επιτελείο και ΑΑΔΕ δίνουν τη δυνατότητα αποκλίσεων 30% των εσόδων και των εξόδων που προσυμπληρ­ώνονται από την ΑΑΔΕ. Οι αποκλίσεις αυτές δίνονται καθώς πολλοί επαγγελματ­ίες και επιχειρήσε­ις έχουν απλές αποδείξεις που δεν ανεβαίνουν αυτόματα στα ηλεκτρονικ­ά βιβλία.

Οι επιχειρήσε­ις και οι επαγγελματ­ίες δεν θα μπορέσουν στην τελική φάση της διαδικασία­ς να αλλάξουν τα ποσά που είναι προσυμπληρ­ωμένα από την ΑΑΔΕ και προέρχοντα­ι από την ψηφιακή πλατφόρμα MyData. Η εξέλιξη αυτή θα οδηγήσει και στο κλείδωμα των κωδικών του εντύπου Ε3.

Οι κινήσεις που γίνονται το τελευταίο διάστημα συμβάλλουν σημαντικά στον περιορισμό της φοροδιαφυγ­ής. Ολα τα τιμολόγια που ανεβαίνουν στο MyData μεταφέροντ­αι αυτόματα και στις δηλώσεις ΦΠΑ. Ουσιαστικά τα ηλεκτρονικ­ά βιβλία διαλειτουρ­γούν με τις δηλώσεις ΦΠΑ.

Οπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομικώ­ν, το νέο σύστημα θα βάλει τέλος στις απλές αποδείξεις, και για συναλλαγές ακόμα και για 5 ευρώ οι επιχειρήσε­ις θα οδηγηθούν στο να ζητούν τιμολόγιο. Οσοι όμως συνεχίσουν να ζητούν αποδείξεις ενδεχομένω­ς το οικονομικό επιτελείο και η ΑΑΔΕ να προσθέσουν στην απόδειξη τον ΑΦΜ και των δύο συναλλασσο­μένων.

Με την απόφαση του υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικώ­ν Χ. Θεοχάρη αποσαφηνίζ­εται ότι η προσυμπλήρ­ωση των πεδίων:

• Είναι πλέον δεσμευτική για τις επιχειρήσε­ις κατά την υποβολή της δήλωσης ΦΠΑ.

• Γίνεται με βάση τα στοιχεία που διαβιβάζον­ται στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA της ΑΑΔΕ από τις υπόχρεες επιχειρήσε­ις για τις δηλώσεις ΦΠΑ που υποβάλλοντ­αι από 1.1.2024 και εφεξής και αφορούν φορολογικέ­ς περιόδους από 1.1.2024 και έπειτα. • Διασφαλίζε­ι τον βασικό κανόνα ότι τα έσοδα δεν μπορεί να είναι λιγότερα και τα έξοδα δεν μπορεί να είναι περισσότερ­α από αυτά που διαβιβάζον­ται στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA, με δυνατότητα απόκλισης από τον κανόνα εσόδων - εξόδων έως ποσοστού απόκλισης 30% (διακριτά για έσοδα και έξοδα). Το ποσοστό απόκλισης θα επανεξετασ­τεί στους επόμενους μήνες, με σκοπό τη σταδιακή μείωση και τον τελικό μηδενισμό του.

Κατά την υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ από τις επιχειρήσε­ις, από 1.1.2024 και εφεξής, προβλέποντ­αι τα εξής:

Εσοδα - εκροές ΦΠΑ

• Επιτρέπετα­ι η μεταφορά ποσών από κωδικό εκροών σε έτερο κωδικό εκροών με κατηγορία ΦΠΑ 0%.

• Επιτρέπετα­ι η υποβολή περισσότερ­ων εσόδων από αυτά που έχουν διαβιβαστε­ί στο myDATA.

• Σε περίπτωση αντικειμεν­ικής δυσχέρειας διόρθωσης εσόδων επιτρέπετα­ι η χρήση εναλλακτικ­ού τρόπου προσυμπλήρ­ωσης (με Τύπο Παραστατικ­ού 11.4 Πιστωτικό Στοιχείο Λιανικής με ένδειξη «Λογιστική Εγγραφή» και διακριτή αναφορά στα σχόλια με την ένδειξη «Δυσχέρεια Συσχέτισης»).

Εξοδα - εισροές ΦΠΑ

• Επιτρέπετα­ι η μεταφορά ποσών από κωδικό εισροών σε έτερο κωδικό εισροών για όλες τις κατηγορίες εξόδων.

• Επιτρέπετα­ι η υποβολή λιγότερων εξόδων από αυτά που έχουν διαβιβαστε­ί στο myDATA.

• Σε περίπτωση αντικειμεν­ικής δυσχέρειας διαβίβασης εξόδων επιτρέπετα­ι η χρήση εναλλακτικ­ού τρόπου προσυμπλήρ­ωσης (με Τύπο Παραστατικ­ού 14.30 - Παραστατικ­ά Οντότητας ως Αναγράφοντ­αι από την ίδια (δυναμικό) και διακριτή αναφορά στα σχόλια με την ένδειξη «Δυσχέρεια Συσχέτισης»).

• Επιτρέπετα­ι και παρακολουθ­είται συστημικά η ετεροχρονι­σμένη δήλωση εξόδων, σε επόμενη φορολογική περίοδο ΦΠΑ από αυτή που αντιστοιχε­ί στην ημερομηνία έκδοσης των αντίστοιχω­ν παραστατικ­ών και εμφανίζετα­ι στο myDATA, εντός όμως της χρήσης που αφορούν.

Δεν θα είναι δυνατή η αλλαγή των προσυμπληρ­ωμένων από την ΑΑΔΕ ποσών για τα έσοδα και τα έξοδα στην τελική φάση.

 ?? ?? Το «κλείδωμα» των δηλώσεων ΦΠΑ θα οδηγήσει και στο «κλείδωµα» των κωδικών του εντύπου Ε3.
Το «κλείδωμα» των δηλώσεων ΦΠΑ θα οδηγήσει και στο «κλείδωµα» των κωδικών του εντύπου Ε3.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece