Kathimerini Greek

Κατασκευή νέας γραμμής υπερυψηλής τάσης μεταξύ Κορίνθου - Αττικής

-

Σε φάση κατασκευής εισέρχεται η νέα γραμμή υπερυψηλής τάσης Κορίνθου - Αττικής, η οποία ολοκληρώνε­ι τον «Ανατολικό Διάδρομο», μια κρίσιμη ενεργειακή υποδομή που επιλύει οριστικά το ζήτημα της ενεργειακή­ς ασφάλειας της Πελοποννήσ­ου. Ο ΑΔΜΗΕ υπέγραψε χθες τη σύμβαση ανάθεσης κατασκευής της νέας εναέριας γραμμής μεταφοράς 400 kV που θα συνδέει το νέο ΚΥΤ Κορίνθου με το ΚΥΤ Κουμουνδού­ρου στην Αττική, σε κοινοπραξί­α των εταιρειών Mytilineos - ATEΡΜΩΝ.

Τη σύμβαση υπέγραψαν ο Μάνος Μανουσάκης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, ο Κώστας Χωρινός, Executive Director M Power Projects της Mytilineos, που είναι ο leader της κοινοπραξί­ας, και ο Ιωάννης Σαμαράς, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΑΤΕΡΜΩΝ.

Η νέα γραμμή μεταφοράς ΚΥΤ Κορίνθου - ΚΥΤ Κουμουνδού­ρου, μήκους περίπου 86 χλμ., όπως επισημαίνε­ι ο ΑΔΜΗΕ στη σχετική ανακοίνωσή του, συνιστά ιδιαίτερα κρίσιμο έργο καθώς με τη λειτουργία του θα αυξήσει δραστικά την ικανότητα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ Πελοποννήσ­ου και Αττικής, που μέχρι σήμερα συνδέονται αποκλειστι­κά με γραμμές 150 kV. Θα βελτιώσει σημαντικά την ευστάθεια των τάσεων στο ηλεκτρικό σύστημα της Νότιας Ελλάδας και θα ενισχύσει την ασφάλεια εφοδιασμού, εξασφαλίζο­ντας την Πελοπόννησ­ο σε οποιονδήπο­τε συνδυασμό παραγωγής φορτίου.

Τέλος, θα βελτιώσει την ασφάλεια λειτουργία­ς σε συνθήκες

Ολοκληρώνε­ται ο «Ανατολικός Διάδρομος» και εξασφαλίζε­ται η ενεργειακή επάρκεια της Πελοποννήσ­ου.

αυξημένης διείσδυσης ΑΠΕ στο σύστημα μεταφοράς. Το έργο της γραμμής μεταφοράς 400 kV ΚΥΤ Κουμουνδού­ρου ΚΥΤ Κορίνθου χρηματοδοτ­είται από ίδια κεφάλαια και επιχορήγησ­η από πόρους της Ευρωπαϊκής Ενωσης μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότ­ητας. Συνδυάζετα­ι, δε, με το έργο της αναβάθμιση­ς του ΚΥΤ Κουμουνδού­ρου (με ανάδοχο τη Mytilineos), που θα εξυπηρετήσ­ει τη σύνδεση του «Ανατολικού Διαδρόμου».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece