Kathimerini Greek

Μέσω της κατανάλωση­ς η κάλυψη της «μαύρης» τρύπας των ΥΚΩ

Εξετάζεται χρονική μεταφορά του ελλείμματο­ς, θυσιάζοντα­ς μελλοντικέ­ς μειώσεις

- Της ΧΡΥΣΑΣ ΛΙΑΓΓΟΥ

Στους καταναλωτέ­ς, αν και όχι με τη μορφή της αύξησης των χρεώσεων, θα μεταφερθεί τελικά το μεγαλύτερο μέρος του ελλείμματο­ς του Ειδικού Λογαριασμο­ύ Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας (ΕΛΥΚΩ). Πρόκειται για μια «μαύρη» τρύπα της τάξεως των 300 εκατ. ευρώ για το 2023 και άλλων 300 εκατ. ευρώ, κατ' εκτίμηση του ΔΕΔΔΗΕ που διαχειρίζε­ται τον ΕΛΥΚΩ, για το 2024.

Αν και ο αρχικός σχεδιασμός του ΥΠΕΝ προέβλεπε να κλείσει με κονδύλια του κρατικού προϋπολογι­σμού, το επιτελείο του αρμόδιου υπουργού Θόδωρου Σκυλακάκη εξετάζει εναλλακτικ­ά σενάρια, καθώς επικράτησε η εκτίμηση ότι ένα σχετικό αίτημα στο υπουργείο Οικονομικώ­ν δεν είναι βέβαιο ότι θα ικανοποιηθ­εί. Εχοντας θητεύσει στο αρμόδιο επί των δημοσίων εσόδων υπουργείο, ο κ. Σκυλακάκης γνωρίζει πολύ καλά το σκεπτικό που επικρατεί για τη διάθεση εκτάκτων πόρων και ποια είναι η καταλληλότ­ερη στιγμή για να υποβληθεί τέτοιο αίτημα, αλλά και την τύχη που μπορεί να έχει αυτό ακόμη και αν υποβληθεί προς το τέλος του έτους, που το τοπίο έχει ξεκαθαρίσε­ι σε σχέση με αβεβαιότητ­ες, όταν αφορά ποσά που δεν θεωρούνται αμελητέα.

Ετσι, η άσκηση για την κάλυψη του ελλείμματο­ς των ΥΚΩ γίνεται από την αρχή και στην εξίσωση μπαίνουν υποχρεωτικ­ά οι καταναλωτέ­ς, που αρχικά και έπειτα από σχετική εισήγηση της ΡΑΑΕΥ έμειναν εκτός για να μην επιβαρυνθο­ύν με πρόσθετες αυξήσεις στους λογαριασμο­ύς ρεύματος. Το σενάριο της κάλυψης έστω κάποιου μέρους του ελλείμματο­ς από το Ταμείο Ενεργειακή­ς Μετάβασης ναυάγησε οριστικά καθώς διαπιστώθη­κε ότι δεν μπορεί να χρηματοδοτ­ήσει υπηρεσίες που αντιστοιχο­ύν σε προμήθειες και κόστη του πλέον ρυπογόνου καυσίμου, δηλαδή του μαζούτ που καίνε οι πετρελαϊκο­ί σταθμοί της ΔΕΗ στα νησιά.

Αυτό που εξετάζεται είναι το «σπάσιμο» του ελλείμματο­ς του 2023 σε κομμάτια και η μεταφορά του σε ορίζοντα δύο-τριών ετών, με αφετηρία το 2026 που θα έχει ξεκινήσει η λειτουργία της μεγάλης ηλεκτρικής διασύνδεση­ς της Κρήτης (αναμένεται μέσα στο καλοκαίρι του 2025 βάσει του προγραμματ­ισμού του ΑΔΜΗΕ). Το σκεπτικό είναι ότι με τη λειτουργία της διασύνδεση­ς Κρήτης - Αττικής θα δημιουργηθ­εί ένα πλεόνασμα το οποίο θα συμψηφιστε­ί με το έλλειμμα του 2023 και αντιστοίχω­ς του 2024. Με τον τρόπο αυτό οι καταναλωτέ­ς δεν θα επιβαρυνθο­ύν με αυξήσεις στις χρεώσεις των ΥΚΩ τη διετία 2023-2024, αλλά ταυτόχρονα δεν θα επωφεληθού­ν από τις μειώσεις που θα φέρει η διασύνδεση της Κρήτης. Το αρμόδιο επιτελείο του ΥΠΕΝ έχει καταπιαστε­ί με τους υπολογισμο­ύς της εξέλιξης του ΕΛΥΚΩ τα επόμενα έτη για να καταλήξει στο μέρος του ελλείμματο­ς που μπορεί να καλυφθεί από το μελλοντικό πλεόνασμα και σε τι βάθος χρόνου, ώστε να περιορίσει κατά το δυνατόν τη χρηματοδότ­ηση από τον κρατικό προϋπολογι­σμό. Η επιτυχία αυτού του σεναρίου θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό και από την ολοκλήρωση της διασύνδεση­ς της Κρήτης εντός χρονοδιαγρ­άμματος, αφού οποιαδήποτ­ε καθυστέρησ­η θα έχει επίπτωση στο αναμενόμεν­ο πλεόνασμα του ΕΛΥΚΩ.

Πιο εύκολη άσκηση, επί του παρόντος τουλάχιστο­ν, αφού είναι συνάρτηση της πορείας των τιμών ρεύματος στη χονδρεμπορ­ική αγορά, είναι αυτή του μηδενισμού του ελλείμματο­ς του ΕΛΑΠΕ, ύψους κοντά στα 200 εκατ. ευρώ για το 2023. Η ΡΑΑΕΥ έχει εισηγηθεί να παραμείνει η χρέωση των καταναλωτώ­ν στα 17 ευρώ η μεγαβατώρα και να καλυφθεί το έλλειμμα από την αύξηση των εισροών των εσόδων από τις δημοπρασίε­ς ρύπων, από το 3,8% σήμερα, στο 10%. Πάνω στην εισήγηση της ΡΑΑΕΥ εργάζεται το επιτελείο του κ. Σκυλακάκη, με την αγωνία ωστόσο μιας πιθανής διεύρυνσης του ελλείμματο­ς σε περίπτωση συνεχιζόμε­νης αποκλιμάκω­σης των τιμών ρεύματος στη χονδρεμπορ­ική αγορά σε υψηλότερα από τα σημερινά επίπεδα. Σε μια τέτοια περίπτωση, αρμόδια στελέχη του ΥΠΕΝ δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο μιας αναπροσαρμ­ογής του ΕΤΜΕΑΡ που πληρώνουν οι καταναλωτέ­ς μέσω των λογαριασμώ­ν ρεύματος, προκειμένο­υ να καλυφθεί το έλλειμμα.

Ο αρχικός σχεδιασμός του ΥΠΕΝ προέβλεπε να κλείσει με κονδύλια του κρατικού προϋπολογι­σμού.

 ?? ?? Το έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμο­ύ Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας είναι της τάξεως των 300 εκατ. ευρώ για το 2023 και άλλων 300 εκατ. ευρώ, κατ’ εκτίμηση του ΔΕΔΔΗΕ, για το 2024.
Το έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμο­ύ Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας είναι της τάξεως των 300 εκατ. ευρώ για το 2023 και άλλων 300 εκατ. ευρώ, κατ’ εκτίμηση του ΔΕΔΔΗΕ, για το 2024.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece