Kathimerini Greek

Πλήγμα για τον ΟΛΠ οι επιθέσεις των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα

- Της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΚΟΥΡΤΑΛΗ

Το λιμάνι του Πειραιά έχει προς το παρόν αντέξει τις επιπτώσεις από τις επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα, αλλά δεν θα μπορέσει να το κάνει για πολύ ακόμη, προειδοποι­εί ο οίκος αξιολόγηση­ς DBRS, καθώς αναμένεται να δεχθεί σημαντικό «χτύπημα» με μείωση κατά 30% ή περισσότερ­ο στα φορτία το επόμενο διάστημα, λόγω του ότι οι κολοσσοί μεταφοράς εμπορευματ­οκιβωτίων σταματούν ή αλλάζουν τα δρομολόγιά τους.

Ειδικότερα, ο οίκος σημειώνει πως οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες του χειμώνα στη Βόρεια Ευρώπη και η τρέχουσα κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα θα έχουν προσωρινά αρνητικές επιπτώσεις στη λειτουργία των λιμένων εμπορευματ­οκιβωτίων σε όλη την Ευρώπη. Αναμένει ότι η κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα θα έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στα λιμάνια της Ανατολικής και Νότιας Μεσογείου, με προσωρινή μείωση των όγκων, τα κύρια λιμάνια προσέγγιση­ς στη Βόρεια Ευρώπη αναμένεται να έχουν περιορισμέ­νο αντίκτυπο, ενώ ενδέχεται να δουν σταδιακή πίεση στη χωρητικότη­τα, λόγω των καθυστερήσ­εων που φέρνουν τα μεγαλύτερα ταξίδια.

Τα κύρια λιμάνια, τα οποία είναι τελικοί προορισμοί, όπως το λιμάνι του Ρότερνταμ ή το λιμάνι της Αμβέρσας, αναμένεται να έχουν περισσότερ­ους προστατευμ­ένους όγκους και επομένως πιο σταθερές ταμειακές ροές. Αυτά τα λιμάνια, εξηγεί ο οίκος, δίνουν πρόσβαση σε πλοία βαθέων υδάτων, καλή είσοδο και έξοδο για τα πλοία, συνδέονται καλά με άλλους τύπους υποδομής μεταφορών με άλλες χώρες της Ευρώπης και προσφέρουν μια καλή ποικιλία υπηρεσιών.

Από την άλλη πλευρά, δευτερεύον­τα λιμάνια προσέγγι

σης, όπως αυτά της Ανατολικής και Νότιας Μεσογείου, τα οποία αποτελούν ενδιάμεσο σταθμό στον δρόμο προς τα κύρια λιμάνια και γεωγραφικά επηρεάζοντ­αι περισσότερ­ο από την επαναδρομο­λόγηση, αναμένεται να αντιμετωπί­σουν κάποιες προσωρινές μειώσεις στον όγκο. Τον μεγαλύτερο κίνδυνο εντοπίζει ο οίκος στα λιμάνια της Ιταλίας, όπως της Γένοβας και το Τζόγια Τάουρο, καθώς το 40% του διεθνούς θαλασσίου εμπορίου της χώρας βασίζεται στη διαδρομή της Ερυθράς Θάλασσας.

Ειδικά για το λιμάνι του Πειραιά, το πέμπτο μεγαλύτερο λιμάνι εμπορευματ­οκιβωτίων στην Ευρώπη, η DBRS επισημαίνε­ι πως οι όγκοι των εμπορευματ­οκιβωτίων μέχρι στιγμής ήταν αρκετά σταθεροί, με μικρή επίπτωση από τις διαταραχές

που έχουν προκαλέσει οι επιθέσεις των Χούθι. Ωστόσο, αναμένει πτώση των φορτίων κατά περίπου 30% ή και περισσότερ­ο το επόμενο διάστημα. «Θα συνεχίσουμ­ε να παρακολουθ­ούμε την κατάσταση, ιδίως μόλις τα πλοία από την Ασία και τη Μέση Ανατολή αρχίσουν να φτάνουν στην Ευρώπη», όπως προσθέτει.

Η DBRS εξηγεί πως οι «γίγαντες» της μεταφοράς εμπορευματ­οκιβωτίων CMA CGM, Cosco Container Lines, Evergreen Line και Orient Overseas Container Line, αποφάσισαν να σταματήσου­ν τα δρομολόγιά τους από την Ασία προς τον Πειραιά, τα οποία αποτελούσα­ν και ενδιάμεσο σταθμό για τη βόρεια Ευρώπη. Παράλληλα, η Maersk και άλλες εταιρείες μεταφοράς εμπορευματ­οκιβωτίων έχουν αλλάξει δρομολόγιο προς το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας και δεν εισέρχοντα­ι στην Ανατολική και Κεντρική Μεσόγειο, καθώς η είσοδος στο κέντρο της Μεσογείου προσθέτει επιπλέον ημέρες στην ήδη μακρύτερη διαδρομή.

Η διακίνηση εμπορευμάτ­ων μπορεί να μειωθεί έως και 30%, εκτιμά η DBRS.

 ?? ?? H Maersk και άλλες εταιρείες μεταφοράς εμπορευματ­οκιβωτίων έχουν αλλάξει δρομολόγιο προς το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας.
H Maersk και άλλες εταιρείες μεταφοράς εμπορευματ­οκιβωτίων έχουν αλλάξει δρομολόγιο προς το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece