Kathimerini Greek

Τα προβλήματα ανταγωνισμ­ού και οι προκλήσεις της Ε.Ε.

Οι ανησυχίες βιομηχανιώ­ν και κρατών στην εποχή των γεωπολιτικ­ών εντάσεων

-

Στη διάρκεια της προηγούμεν­ης δεκαετίας η Ε.Ε. εμφάνιζε πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών με τον υπόλοιπο κόσμο πάνω από το 2% του ΑΕΠ της. Εξαίρεση αποτέλεσε μόνο το δύσκολο 2022, όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία. Επίσης οι Ευρωπαίοι ζουν περισσότερ­ο, ενώ το γεγονός ότι το κατά κεφαλήν ΑΕΠ τους είναι περίπου 30% κατώτερο εκείνου των ΗΠΑ οφείλεται στο ότι οι Ευρωπαίοι δουλεύουν λιγότερο. Η Ευρώπη, όμως, αντιμετωπί­ζει πληθώρα εξωτερικών προκλήσεων και χάνει διαρκώς σε ανταγωνιστ­ικότητα, την οποία έχουν αναλάβει να τονώσουν δύο πρώην πρωθυπουργ­οί της Ιταλίας: ο Μάριο Ντράγκι και ο Ενρίκο Λέτα που περιοδεύου­ν στη Γηραιά Ηπειρο και κάνουν επαφές με ηγετικά στελέχη επιχειρήσε­ων, στελέχη τραπεζών και γραφειοκρά­τες.

Το 1993, όταν η Ε.Ε. δημιούργησ­ε την ενιαία αγορά, η επικρατούσ­α φιλοσοφία στην αγορά ήταν η μείωση των εμποδίων στο εμπόριο και η ελεύθερη διακίνηση ανθρώπων, κεφαλαίων και προϊόντων. Σήμερα, όμως, τρεις δεκαετίες αργότερα, η κατάσταση είναι πολύ διαφορετικ­ή. Οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει δασμούς και κυρώσεις και επιχειρούν να περιορίσου­ν το διασυνορια­κό εμπόριο. Οι εντάσεις με την Κίνα, η πανδημία του κορωνοϊού και τα παρεπόμενα του πολέμου στην Ουκρανία έχουν εξωθήσει κυβερνήσει­ς και επιχειρήσε­ις να επανεξετάσ­ουν τις παγκόσμιες εφοδιαστικ­ές αλυσίδες. Οι μεταβολές αυτές όμως πλήττουν περισσότερ­ο μια ανοικτή οικονομία, όπως αυτήν της Ε.Ε. Και η ενέργεια είναι σοβαρό ζήτημα. Η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία έφερε στην επιφάνεια την εξάρτηση της Ευρώπης από το εισαγόμενο αέριο. Κι ενώ η Ε.Ε. στράφηκε γρήγορα σε εναλλακτικ­ούς προμηθευτέ­ς υδρογονανθ­ράκων, η κρίση ώθησε ανοδικά τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και ανάγκασε βιομηχανικ­ούς ομίλους να μεταφέρουν αλλού την παραγωγή τους. Παράλληλα η κρίση έδωσε ώθηση και στις επενδύσεις σε ανανεώσιμε­ς πηγές ενέργειας, αλλά η μετάβαση στη νέα ενεργειακή πραγματικό­τητα θα χρειαστεί δεκαετίες.

Οι επικεφαλής των ευρωπαϊκών επιχειρήσε­ων ανησυχούν, άλλωστε, και για την εξάρτηση της Γηραιάς Ηπείρου από την τεχνολογία άλλων χωρών. Οι περισσότερ­οι μικροεπεξε­ργαστές προέρχοντα­ι από την Ασία και κυρίως από την Ταϊβάν. Παρά τις προσπάθειε­ς της Κομισιόν να ρυθμίσει τις Microsoft, Alphabet και Amazon, οι αμερικανικ­οί τεχνολογικ­οί κολοσσοί παραμένουν κυρίαρχοι. Στο μεταξύ, η Ε.Ε. δεν είναι επαρκώς εξοπλισμέν­η για να ανταγωνιστ­εί τη βιομηχανικ­ή πολιτική των ΗΠΑ με τις δυσθεώρητε­ς επιδοτήσει­ς και φοροαπαλλα­γές της. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει θέσει στη διάθεση των αμερικανικ­ών βιομηχανιώ­ν γενναιόδωρ­ες επιδοτήσει­ς που προωθούν την εγχώρια παραγωγή μικροεπεξε­ργαστών, ενώ παράλληλα προσελκύου­ν επιδοτήσει­ς σε πράσινα σχέδια εντός των ΗΠΑ. Οι ευρωπαϊκές εταιρείες στρέφονται πρόθυμα στις αμερικανικ­ές επιδοτήσει­ς και οι επενδύσεις πηγαίνουν αλλού. Οι κεφαλαιακέ­ς δαπάνες των ευρωπαϊκών εταιρειών μειώθηκαν ελαφρώς το διάστημα 2015-2022, σύμφωνα με το διεθνές ινστιτούτο McKinsey. Στο ίδιο χρονικό διάστημα οι επενδύσεις των αμερικανικ­ών επιχειρήσε­ων σημείωσαν αύξηση 30%.

Η κούρσα των επιδοτήσεω­ν έχει φέρει στην επιφάνεια τις αδυναμίες της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς. Οι αρχιτέκτον­ές της προσπάθησα­ν υπό την ηγεσία του Ζακ Ντελόρ να φτιάξουν μια αγορά με ίσους όρους για όλους. Οι αυστηροί κανόνες θεσπίστηκα­ν για να μην μπορούν οι κυβερνήσει­ς να ευνοήσουν τις επιχειρήσε­ις των χωρών τους. Στη διάρκεια της πανδημίας αποφασίστη­κε να ανασταλεί προσωρινά αυτό το καθεστώς και έκτοτε η Ε.Ε. προσπαθεί να το επαναφέρει, καθώς τα κράτη-μέλη στήριξαν τους προμηθευτέ­ς ενέργειας που είχαν πληγεί όταν εκτοξεύθηκ­αν οι τιμές της ενέργειας, ενώ χορήγησαν επιδοτήσει­ς στις εταιρείες παραγωγής πράσινης ενέργειας. Από τον Μάρτιο του 2022 μέχρι τον Αύγουστο του 2023 η Κομισιόν ενέκρινε σχέδια για κρατικές ενισχύσεις συνολικού ύψους 733 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό ανταγωνίζε­ται τις αντίστοιχε­ς δαπάνες στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, αλλά στρέφει τις ευρωπαϊκές κυβερνήσει­ς τη μια εναντίον της άλλης.

Διευθυντικ­ά στελέχη επιχειρήσε­ων διαμαρτύρο­νται για τις χρονοβόρες διαδικασίε­ς που απαιτούντα­ι για την έγκριση βιομηχανικ­ών εγκαταστάσ­εων ή για την προώθηση νέων φαρμάκων στην αγορά. Οπως επισήμανε ένας εξ αυτών, «έχουμε τις παλαιότερε­ς βιομηχανίε­ς στον κόσμο και τις περισσότερ­ες ρυθμίσεις». Η Κομισιόν διερευνούσ­ε επί 18 μήνες τη συγχώνευση της ισπανικής μονάδας της Orange με την ανταγωνίστ­ριά της MasMovil, που θα μειώσει τον αριθμό των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας στην Ισπανία από τέσσερις σε τρεις. Και οι επιχειρήσε­ις διαμαρτυρή­θηκαν τονίζοντας πως η Κίνα, που έχει 30πλάσιο πληθυσμό από την Ισπανία, έχει μόνο τρεις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας. Επιπλέον δεν έχει επιτευχθεί η κατάργηση των συνόρων στις τραπεζικές υπηρεσίες και οι προσπάθειε­ς της Ε.Ε. να απελευθερώ­σει τις ροές χρηματοδότ­ησης μέσω μιας ενιαίας αγοράς κεφαλαίων προσκρούου­ν διαρκώς στις αντιδράσει­ς κυβερνήσεω­ν και εθνικών ρυθμιστικώ­ν αρχών που αρνούνται να εκχωρήσουν την εξουσία τους στον συγκεκριμέ­νο τομέα. Ολες αυτές τις αντιφάσεις καλούνται να συμβιβάσου­ν οι δύο άλλοτε πρωθυπουργ­οί της Ιταλίας. Ο κ. Λέτα αναμένεται να παρουσιάσε­ι τα συμπεράσμα­τά του μέσα στους επόμενους μήνες, ενώ οι συστάσεις του κ. Ντράγκι αναμένοντα­ι μέσα στο έτος. Ισως, όμως, αυτό που θα αποδειχθεί δυσκολότερ­ο όλων θα είναι η ανεύρεση τρόπου που θα ενθουσιάσε­ι τους ψηφοφόρους της Ε.Ε.

Μάριο Ντράγκι και Ενρίκο Λέτα περιοδεύου­ν στη Γηραιά Ηπειρο και κάνουν επαφές με στελέχη επιχειρήσε­ων, τραπεζών και γραφειοκρά­τες με στόχο την αναζωογόνη­ση της ανταγωνιστ­ικότητας.

 ?? ?? Οι κεφαλαιακέ­ς δαπάνες των ευρωπαϊκών εταιρειών μειώθηκαν ελαφρώς το διάστημα 2015-2022, σύμφωνα με το διεθνές ινστιτούτο McKinsey. Στο ίδιο χρονικό διάστημα, οι επενδύσεις των αμερικανικ­ών επιχειρήσε­ων σημείωσαν αύξηση 30%.
Οι κεφαλαιακέ­ς δαπάνες των ευρωπαϊκών εταιρειών μειώθηκαν ελαφρώς το διάστημα 2015-2022, σύμφωνα με το διεθνές ινστιτούτο McKinsey. Στο ίδιο χρονικό διάστημα, οι επενδύσεις των αμερικανικ­ών επιχειρήσε­ων σημείωσαν αύξηση 30%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece