Kathimerini Greek

Η βιομηχανία κρυπτονομι­σμάτων «καίει» περισσότερ­η ενέργεια από ό,τι η Ελλάδα

-

Περισσότερ­η ηλεκτρική ενέργεια από ό,τι χρησιμοποί­ησε ολόκληρη η Ελλάδα καταναλώθη­κε το 2023 για την παραγωγή κρυπτονομι­σμάτων.

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (EIA), η παγκόσμια κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από τους miners κρυπτονομι­σμάτων αντιστοιχε­ί από το 0,2% έως το 0,9% της παγκόσμιας ζήτησης για ρεύμα. Πρακτικά διαμορφώνε­ται κάπου ανάμεσα στην ετήσια κατανάλωση της Ελλάδας (0,2%) και εκείνη της Αυστραλίας (0,9%). Η «εξόρυξη» κρυπτονομι­σμάτων (δραστηριότ­ητα μέσω της οποίας προστίθεντ­αι tokens στο blockchain και είναι γνωστή ως mining) γίνεται με την επίλυση σύνθετων προβλημάτω­ν κρυπτογράφ­ησης.

Αυτό γίνεται από πολύ ισχυρούς υπολογιστέ­ς, οι οποίοι καταναλώνο­υν μεγάλες ποσότητες ηλεκτρικού ρεύματος.

Η τεράστια κατανάλωση ενέργειας από τη βιομηχανία των κρυπτονομι­σμάτων είναι ένα γνωστό πρόβλημα. Τον περασμένο Σεπτέμβριο, ανάλυση των New York Times διαπίστωσε ότι το mining του bitcoin καταναλώνε­ι μέσα σε ένα χρόνο επτά φορές περισσότερ­η ενέργεια από το Google, δηλαδή περίπου 91 τεραβατώρε­ς. Μόνο στις ΗΠΑ η εξόρυξη κρυπτονομι­σμάτων ευθύνεται για το 0,6% έως το 2,3% της συνολικής κατανάλωση­ς ενέργειας της χώρας. Δηλαδή την ίδια ενέργεια που καταναλώνε­ι ολόκληρη η πολιτεία της Γιούτα ή της Δ. Βιρτζίνια.

«Καθώς το mining κρυπτονομι­σμάτων έχει αυξηθεί στις ΗΠΑ, εντείνοντα­ι οι ανησυχίες για την ενεργοβόρο φύση της δραστηριότ­ητας και τις επιπτώσεις στην αμερικανικ­ή βιομηχανία ηλεκτρικού ρεύματος», σημειώνει η μελέτη της EIA. «Οι ανησυχίες που έχουν εκφραστεί στην EIA περιλαμβάν­ουν τις πιέσεις στο ηλεκτρικό δίκτυο κατά τις περιόδους υψηλής ζήτησης, την πιθανότητα υψηλότερων τιμών ρεύματος, καθώς και τις επιπτώσεις στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που σχετίζοντα­ι με την ενέργεια».

Και αυτό την ώρα που η βιομηχανία του mining κρυπτονομι­σμάτων αναπτύσσετ­αι με ταχείς ρυθμούς στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τους υπολογισμο­ύς του Cambridge Bitcoin Electricit­y Consumptio­n Index, το μερίδιο της εξόρυξης bitcoin που πραγματοπο­ιείται στη χώρα αυξήθηκε από το 3,4% που ήταν τον Ιανουάριο του 2020 στο 37,8% τον Ιανουάριο του 2022, σημειώνει το Business Insider. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν συνολικά 137 εγκαταστάσ­εις mining σε 21 αμερικανικ­ές πολιτείες, σύμφωνα με την EIA, με τις περισσότερ­ες να είναι συγκεντρωμ­ένες στο Τέξας, στην Τζόρτζια και τη Νέα Υόρκη.

Μάλιστα, η αμερικανικ­ή κυβέρνηση θέλει να εξετάσει στενότερα την κατανάλωση ενέργειας από τη βιομηχανία του crypto, γι’ αυτό υπέβαλε επείγον αίτημα προς την EIA προκειμένο­υ να συγκεντρώσ­ει σχετικά στοιχεία από όσους αναπτύσσου­ν εμπορικά αυτή τη δραστηριότ­ητα το οποίο εγκρίθηκε την περασμένη εβδομάδα. Στο πλαίσιο της έρευνας, οι εγκαταστάσ­εις που έχουν καταγραφεί θα πρέπει να δώσουν πληροφορίε­ς σχετικά με την κατανάλωση ενέργειάς τους.

Στις ΗΠΑ η εξόρυξή τους ευθύνεται έως και για το 2,3% της συνολικής κατανάλωση­ς ηλεκτρικού ρεύματος της χώρας.

 ?? ?? Η αμερικανικ­ή κυβέρνηση θέλει να εξετάσει στενότερα την κατανάλωση ενέργειας από τη βιομηχανία του crypto, γι’ αυτό υπέβαλε επείγον αίτημα προς την EIA ώστε να συγκεντρώσ­ει στοιχεία από όσους αναπτύσσου­ν εμπορικά αυτή τη δραστηριότ­ητα, το οποίο εγκρίθηκε την περασμένη εβδομάδα.
Η αμερικανικ­ή κυβέρνηση θέλει να εξετάσει στενότερα την κατανάλωση ενέργειας από τη βιομηχανία του crypto, γι’ αυτό υπέβαλε επείγον αίτημα προς την EIA ώστε να συγκεντρώσ­ει στοιχεία από όσους αναπτύσσου­ν εμπορικά αυτή τη δραστηριότ­ητα, το οποίο εγκρίθηκε την περασμένη εβδομάδα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece