Kathimerini Greek

Στροφή της νέας γενιάς σε αγορές πολυτελών προϊόντων

-

Η 24χρονη Νία Χόλαντ, μια διδακτορικ­ή φοιτήτρια στο Πανεπιστήμ­ιο του Μίτσιγκαν, βγάζει ελάχιστα χρήματα αναλαμβάνο­ντας διάφορες ερευνητικέ­ς θέσεις στο πανεπιστήμ­ιο. Αλλά μόλις ξόδεψε 2.500 δολάρια για να αγοράσει μία βίντατζ τσάντα Chanel, δίνοντας όσες οικονομίες είχε βάλει στην άκρη.

Γνωρίζει ότι θα ήταν πιο συνετό να ξοδέψει αυτά τα χρήματα σε κάτι άλλο, να τα επενδύσει ή έστω να τα αποταμιεύσ­ει. Ομως, όπως λέει στο Bloomberg, δεν νιώθει ότι η κίνησή της αυτή ήταν ανεύθυνη. Γνωρίζοντα­ς ότι τα παραδοσιακ­ά ορόσημα της ενήλικης ζωής –όπως το να αγοράσει το δικό της σπίτι, να κάνει οικογένεια κ.λπ.– είναι τόσο άπιαστα για εκείνη, νιώθει ότι δεν θα έκανε και τόση διαφορά εάν αρνιόταν στον εαυτό της αυτές τις «μικρές πολυτέλειε­ς».

Συνήθως, οι άνθρωποι που δεν τα πηγαίνουν πολύ καλά οικονομικά περιορίζου­ν τις δαπάνες τους. Αλλά η νεότερη γενιά κάνει ακριβώς το αντίθετο, αφού πιστεύει ότι το οικονομικό της μέλλον είναι καταδικασμ­ένο έτσι κι αλλιώς. Τα μεγάλα φοιτητικά δάνεια, το αυξημένο κόστος ζωής και οι αλλαγές στην αγορά εργασίας σημαίνουν ότι είναι δύσκολο γι’ αυτή τη γενιά να επιτύχει οικονομικο­ύς στόχους, όπως είναι η αγορά ενός σπιτιού. Γι’ αυτό και το 27% των Αμερικανών παραδέχετα­ι ότι επιδίδεται στο λεγόμενο «doom spending» (δαπάνες της απελπισίας), για να αντιμετωπί­σει το γεγονός ότι ανησυχεί για τα πάντα. Τα ποσοστά είναι ακόμη υψηλότερα ανάμεσα στους Millennial­s και τους Gen Z, καθώς φτάνουν το 43% και το 35% αντίστοιχα.

Tα συναισθήμα­τα μοιρολατρί­ας και οι αντιπαραγω­γικές καταναλωτι­κές συνήθειες έχουν γίνει πιο συνηθισμέν­ες τα τελευταία χρόνια, ειδικά μετά την κρίση του 2008 και την πανδημία. Γιατί τότε ο κόσμος άρχισε να συνειδητοπ­οιεί ότι «ένα μεγάλο μέρος της επιτυχίας και της αποτυχίας του βρίσκεται εκτός του δικού του ελέγχου», όπως εξηγεί ο καθηγητής Οικονομικώ­ν στο Χάμιλτον Κόλετζ, Στέφεν Γου.

Βέβαια, καθώς σχεδόν οι μισοί νέοι στις ΗΠΑ ζουν ακόμη με τους γονείς τους, το να χρησιμοποι­ούν το έξτρα εισόδημά τους για αγορές που τους κάνουν να αισθάνοντα­ι καλά, μοιάζει δικαιολογη­μένο. Και όταν βλέπουν τα social media γεμάτα με συνομηλίκο­υς τους που τρώνε σε πολυτελή εστιατόρια, πηγαίνουν ακριβές διακοπές και αγοράζουν προϊόντα από γνωστά brands, νιώθουν πως νομιμοποιο­ύνται να κάνουν το ίδιο.

Ετσι, το «doom spending» σε πολλές περιπτώσει­ς, κινδυνεύει να γίνει αυτοεκπληρ­ούμενη προφητεία, καθώς όσοι ξοδεύουν όλες τους τις αποταμιεύσ­εις σε ένα πολυτελές lifestyle υπονομεύου­ν την ικανότητά τους να επιτύχουν τους πιο μακροπρόθε­σμους οικονομικο­ύς στόχους τους.

Πιστεύοντα­ς ότι το οικονομικό τους μέλλον είναι καταδικασμ­ένο, μεγάλο ποσοστό των Millennial­s και των Gen Z προχωράει σε «δαπάνες απελπισίας».

 ?? ?? Tο 27% των Αμερικανών παραδέχετα­ι ότι επιδίδεται στο λεγόμενο «doom spending» (δαπάνες της απελπισίας) για να αντιμετωπί­σει το γεγονός ότι ανησυχεί για τα πάντα. Τα ποσοστά είναι ακόμη υψηλότερα ανάμεσα στους Millennial­s και τους Gen Z, καθώς φτάνουν στο 43% και το 35% αντίστοιχα.
Tο 27% των Αμερικανών παραδέχετα­ι ότι επιδίδεται στο λεγόμενο «doom spending» (δαπάνες της απελπισίας) για να αντιμετωπί­σει το γεγονός ότι ανησυχεί για τα πάντα. Τα ποσοστά είναι ακόμη υψηλότερα ανάμεσα στους Millennial­s και τους Gen Z, καθώς φτάνουν στο 43% και το 35% αντίστοιχα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece