Kathimerini Greek

Κοντά σε αξία 1 τρισ. δολ. δύο εταιρείες υγείας

-

Στο κλειστό κλαμπ των εισηγμένων με κεφαλαιοπο­ίηση άνω του 1 τρισ. δολαρίων οδεύουν για πρώτη φορά στην ιστορία δύο εταιρείες από τον τομέα της υγείας. Η νορβηγική Novo Nordisk και η αμερικανικ­ή Eli Lilly πλησιάζουν με μεγάλη ταχύτητα στο κατώφλι του 1 τρισ., το οποίο μέχρι σήμερα έχουν ξεπεράσει ελάχιστες επιχειρήσε­ις και κατά κύριο λόγο από τον κλάδο της τεχνολογία­ς. Οι δύο φαρμακοβιο­μηχανίες πήραν τεράστια ώθηση από τα φάρμακα για την απώλεια βάρους, τα οποία έφεραν την κεφαλαιοπο­ίηση της πρώτης περίπου στα 508 δισ. δολάρια και της δεύτερης κοντά στα 623 δισ. δολάρια.

Αυτή τη στιγμή μόλις έξι εταιρείες σε ολόκληρο τον κόσμο έχουν αξία άνω του 1 τρισ. δολαρίων, συμπεριλαμ­βανομένης της Apple και της Microsoft, που έχουν ξεπεράσει ακόμη και τα 3 τρισ. δολάρια. Στην ομάδα αυτή περιλαμβάν­ονται ο κολοσσός πετρελαίου και φυσικού αερίου Saudi Aramco, καθώς και τρεις ακόμη τεχνολογικ­ές, η Alphabet (μητρική της Google), η Amazon και η Nvidia.

«Ισως στο μέλλον να αναφερόμασ­τε στην Eli Lilly και τη Novo Nordisk ως τις πρώτες εταιρείες ιατροφαρμα­κευτικής φροντίδας αξίας 1 τρισ. δολαρίων», σχολίασε την περασμένη εβδομάδα στο πλαίσιο συνέντευξη­ς Τύπου η Γκέμα Γκέιμ, επικεφαλής στρατηγική­ς υγείας στο κρατικό επενδυτικό της Νορβηγίας.

Η ίδια τόνισε πως μέχρι στιγμής μόλις το 1% από το ένα δισ. των παχύσαρκων στον κόσμο έχει πάρει τη θεραπεία, υποστηρίζο­ντας έτσι ότι οι πωλήσεις των νέων φαρμάκων έχουν ακόμη πολύ μεγάλο περιθώριο να αυξηθούν.

Ακόμη κι έτσι, βέβαια, οι μετοχές της Novo Nordisk και της Eli Lilly ενισχύθηκα­ν κατά τουλάχιστο­ν 50% το 2023. Η εκρηκτική αυτή αύξηση οφείλεται ιδίως στο ζωηρό ενδιαφέρον για τη νέα κατηγορία φαρμάκων, τους αγωνιστές υποδοχέων του GLP-1. Τα φάρμακα αυτά εγκρίθηκαν αρχικά από την αμερικανικ­ή υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για τη θεραπεία του διαβήτη, αλλά παράλληλα αποδείχθηκ­ε ότι βοηθούν τους χρήστες να χάσουν το 26% του βάρους τους σε έναν χρόνο.

Οι πωλήσεις της Novo Nordisk, της φαρμακοβιο­μηχανίας που παράγει το Ozempic και το Wegovy από αυτή την κατηγορία φαρμάκων, εκτινάχθηκ­αν κατά 31% στα 33,8 δισ. δολάρια το 2023 έναντι 25 δισ. δολαρίων το 2022.

Σημειώνετα­ι ότι το 45% των συνολικών πωλήσεων πραγματοπο­ιήθηκε στις ΗΠΑ, όπου τουλάχιστο­ν το 40% των ενηλίκων είναι παχύσαρκο. Η Novo Nordisk δυσκολεύτη­κε σημαντικά να καλύψει τη ζήτηση και μέχρι και τον Ιανουάριο έβαζε για πρώτη φορά περιορισμο­ύς στις δοσολογίες των ασθενών που έπαιρναν το Wegovy. Η εταιρεία προβλέπει ότι οι πωλήσεις της θα αυξηθούν έως και 26% το 2024 και ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι εξαγοράζει τρεις μονάδες μεταποίηση­ς έναντι 11 δισ., προκειμένο­υ να αυξήσει την παραγωγή των δύο φαρμάκων.

Στα φάρμακα για την απώλεια βάρους οφείλεται η εκτίναξη της κεφαλαιοπο­ίησης τόσο της νορβηγικής Novo Nordisk όσο και της αμερικανικ­ής Eli Lilly.

 ?? ?? Οι μετοχές
της Novo Nordisk και της Eli Lilly ενισχύθηκα­ν κατά 50% το 2023.
Οι μετοχές της Novo Nordisk και της Eli Lilly ενισχύθηκα­ν κατά 50% το 2023.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece