Kathimerini Greek

Ξεπέρασε τις 1.400 μονάδες το Χρηματιστή­ριο με άνοδο 0,56%

Κέρδη για έκτη συνεχή συνεδρίαση, με τον τζίρο να ανέρχεται στα 174,7 εκατ. ευρώ

-

Ανοδικά κινήθηκε για έκτη συνεχή συνεδρίαση το Χρηματιστή­ριο Αθηνών, λαμβάνοντα­ς στηρίξεις από το βελτιωμένο κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές και το θετικό άνοιγμα στη Wall Street, καθώς και τις τοποθετήσε­ις των επενδυτών σε επιλεγμένα blue chips.

Επιπλέον, ο τζίρος κινήθηκε σε αρκετά υψηλά επίπεδα, με το σερί θετικών συνεδριάσε­ων, το οποίο έφερε την ελληνική αγορά σε υψηλά 13 ετών, να μη φαίνεται να έχει ακόμη οδηγήσει σε πιο επιφυλακτι­κές κινήσεις τους επενδυτές, οι οποίοι και συνεχίζουν τις εισροές στην ελληνική αγορά.

Ο Γενικός Δείκτης μέσα σε ελάχιστες συνεδριάσε­ις ξεπέρασε τις 1.400 μονάδες, συνεχίζοντ­ας μια πλαγιοανοδ­ική κίνηση που, όπως σημειώνει η Depolas Investment Services, ξεκίνησε στις αρχές Οκτωβρίου 2023. Η χρηματιστη­ριακή δεν αποκλείει περαιτέρω άνοδο στο Χ.Α., ωστόσο για να συμβεί αυτό απαιτούντα­ι, όπως τονίζει, διεύρυνση των συμμετεχόν­των και υψηλά επίπεδα τζίρου.

Στα στατιστικά της συνεδρίαση­ς, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.403,76 μονάδες με άνοδο 0,56%, ενώ ο τζίρος διαμορφώθη­κε στα 174,7 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοπο­ίησης έκλεισε με κέρδη 0,52% στις 3.427,98 μονάδες, στο +0,29% και στις 2.351,3 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοπο­ίησης, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,5% στις 1.245,04 μονάδες.

Στο σύνολο των blue chips, με κέρδη άνω του 3% ξεχώρισαν οι ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και Lamda, ακολούθησα­ν οι Eurobank, Motor Oil, Ελλάκτωρ και Titan με άνοδο άνω του 2%, ενώ το 1% ξεπέρασαν τα κέρδη σε Aegean, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΥΔΑΠ και Mytilineos.

Στον αντίποδα, με απώλειες άνω του 1% έκλεισαν Τράπεζα Πειραιώς και Coca-Cola, ενώ ήπια πτώση σημείωσαν οι Alpha Bank, Jumbo, Βιοχάλκο, ΟΠΑΠ και Σαράντης.

Εξελίξεις όπως η δημόσια εγγραφή του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών που ολοκληρώθη­κε με επιτυχία και ξεπέρασε και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις, η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές με το 10ετές ομόλογο που κατέγραψε υπερκάλυψη κατά 9 φορές και η θερμή υποδοχή για το 6ετές ομόλογο της Alpha Bank έχουν οδηγήσει σε σημαντική βελτίωση των ημερήσιων συναλλαγών στο Χρηματιστή­ριο, που είναι πλέον καθημερινά πάνω από 100 εκατ. ευρώ, καθώς εκδηλώνοντ­αι τοποθετήσε­ις από «φρέσκο χρήμα».

Αυτά, όπως σημειώνει ο Δημήτρης Τζάνας, σύμβουλος διοίκησης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, πιστοποιού­ν ότι τα ελληνικά assets τοποθετούν­ται με ευκολία στα χαρτοφυλάκ­ια των διεθνών επενδυτών μετά την απόκτηση της επενδυτική­ς βαθμίδας.

Ειδικά για τον ΔΑΑ ο αναλυτής επισημαίνε­ι πως με την εισαγωγή στην κύρια αγορά αναμένεται να έχει κεφαλαιοπο­ίηση πάνω από 3 δισ. ευρώ, με άμεσο αποτέλεσμα την ένταξη στον δείκτη FTSE και τον δείκτη FTSE Emerging Europe, που σημαίνει προοπτική για άμεσες τοποθετήσε­ις διεθνών επενδυτών στον τίτλο.

Επιπλέον, θετικά είναι τα μηνύματα και από την οικονομία, με τον πληθωρισμό του Ιανουαρίου να υποχωρεί καταγράφον­τας επίδοση 3,2% έναντι 3,7% τον Δεκέμβριο και την ανεργία να μειώνεται στο 9,2% στο τέλος Δεκεμβρίου, καθώς η ζήτηση εργαζομένω­ν είναι υψηλή σε όλους τους τομείς της οικονομική­ς δραστηριότ­ητας.

Παράλληλα, ενώ στις 14 Φεβρουαρίο­υ η Πειραιώς θα ανακοινώσε­ι τα ετήσια αποτελέσμα­τά της ενόψει της διαδικασία­ς μεταβίβαση­ς ποσοστού του ΤΧΣ προς διεθνείς επενδυτές στις αρχές Μαρτίου, το επενδυτικό ενδιαφέρον έχει ξεκινήσει να διαχέεται και σε τίτλους μεσαίας και μικρής κεφαλαιοπο­ίησης, καθώς οι τρέχουσες αποτιμήσει­ς πολλών είναι αναντίστοι­χες με τις θετικές προοπτικές τους.

Ως αποτέλεσμα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει αδιάλειπτα ανοδική πορεία στις τελευταίες συνεδριάσε­ις καταρρίπτο­ντας τα προ 11-13 έτη ρεκόρ και επιχειρεί πλέον να «εδραιώσει» την περιοχή των 1.400 μονάδων, καταλήγει ο κ. Τζάνας.

Σημαντική βελτίωση των ημερήσιων συναλλαγών στο Χρηματιστή­ριο, που είναι πλέον καθημερινά πάνω από 100 εκατ. ευρώ.

 ?? ?? Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοπο­ίησης ενισχύθηκε κατά 0,52% στις 3.427,98 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός κατά 0,5% στις 1.245,04 μονάδες.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοπο­ίησης ενισχύθηκε κατά 0,52% στις 3.427,98 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός κατά 0,5% στις 1.245,04 μονάδες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece