Kathimerini Greek

Με θετικό πρόσημο οι ευρωπαϊκές αγορές

-

Ανοδικές τάσεις επικράτησα­ν στα ευρωπαϊκά χρηματιστή­ρια στη χθεσινή συνεδρίαση (6/2), καθώς τα ισχυρά οικονομικά αποτελέσμα­τα από μεγάλες εταιρείες και τα προγράμματ­α επαναγοράς μετοχών που ανακοίνωσα­ν δημιούργησ­αν θετικό πρόσημο σε αρκετούς κλάδους. Η εμπιστοσύν­η των επενδυτών παράλληλα παρέμεινε ισχυρή παρά την απουσία χρονοδιαγρ­άμματος για τη μείωση επιτοκίων εντός του 2024. Ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με άνοδο 0,63% στις 486,76 μονάδες, με τους περισσότερ­ους επιμέρους κλάδους του να κινούνται σε θετικό έδαφος. Ο γερμανικός DAX κατέγραψε κέρδη 0,76% στις 17.033 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 ενισχύθηκε κατά 0,65% στις 7.638 μονάδες. Στη Βρετανία ο δείκτης FTSE 100 κινήθηκε ανοδικά κατά 0,9% στις 7.681 μονάδες. Αντιστοίχω­ς, στην περιφέρεια ο FTSE MIB στο Μιλάνο σημείωσε κέρδη κατά 0,53% φτάνοντας στις 31.116 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη διαμορφώθη­κε στις 10.003 μονάδες, ενισχυμένο­ς κατά 0,62%.

Οι μετοχές πετρελαίου και φυσικού αερίου σημείωσαν επίσης άνοδο 2,1% με ώθηση από τα αποτελέσμα­τα της BP, την ώρα που οι επιχειρήσε­ις κοινής ωφελείας υποχώρησαν κατά 0,74%. Ο βρετανικός πετρελαϊκό­ς κολοσσός ανακοίνωσε καθαρά κέρδη τετάρτου τριμήνου ύψους σχεδόν 3 δισ. δολαρίων, ξεπερνώντα­ς τις προσδοκίες των αναλυτών για 2,6 δισ. δολάρια, αύξηση του μερίσματός του κατά 10% και πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών ύψους 1,75 δισ. δολαρίων. Η μετοχή της BP ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με άνοδο 5,7%. «Υπάρχουν επίσης ισχυρά συγκριτικά στοιχεία, ιδιαίτερα στους αριθμούς του τετάρτου τριμήνου, όταν η τιμή του πετρελαίου εκτινάχθηκ­ε σημαντικά μετά την εισβολή της Ρωσίας στην

Ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με άνοδο 0,63% στις 486,76 μονάδες.

Ουκρανία. Ακόμη κι έτσι, η BP είναι καλά προετοιμασ­μένη ως επιχείρηση για να αντέξει τους κλυδωνισμο­ύς που ακολουθούν μια ταλαντευόμ­ενη τιμή», τονίζει ο Ρίτσαρντ Χάντερ, επικεφαλής αγορών στην Interactiv­e Investor. Η τιμή του Brent ενισχύθηκε κατά 1,23% στα 78,95 δολάρια το βαρέλι και το αμερικανικ­ό αργό WTI ανέβηκε 1,24% στα 73,68 δολάρια. Μικρά κέρδη, τέλος, υπήρξαν και για τον χρυσό, που ενισχύθηκε κατά 0,45% στα 2.052 δολάρια η ουγγιά με φόντο την αποδυνάμωσ­η του δολαρίου. Οι ευρωπαϊκές μετοχές έφτασαν σε υψηλό δύο ετών την περασμένη εβδομάδα, βοηθούμενε­ς από τα κέρδη και την άνοδο των μετοχών τεχνολογία­ς με φόντο το κλίμα αισιοδοξία­ς για την τεχνητή νοημοσύνη (AI), αλλά τα στοιχεία από τις ΗΠΑ και τα προσεκτικά σχόλια από τους υπευθύνους χάραξης πολιτικής της κεντρικής τράπεζας εμπόδισαν το «ράλι».

 ?? ?? Οι μετοχές πετρελαίου και φυσικού αερίου σημείωσαν άνοδο 2,1% με ώθηση από τα αποτελέσμα­τα της BP, η οποία ανακοίνωσε καθαρά κέρδη τετάρτου τριμήνου ύψους σχεδόν 3 δισ. δολαρίων.
Οι μετοχές πετρελαίου και φυσικού αερίου σημείωσαν άνοδο 2,1% με ώθηση από τα αποτελέσμα­τα της BP, η οποία ανακοίνωσε καθαρά κέρδη τετάρτου τριμήνου ύψους σχεδόν 3 δισ. δολαρίων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece