Kathimerini Greek

Η Κίνα σχεδιάζει την παραγωγή μικροτσίπ της επόμενης γενιάς

Το Πεκίνο δείχνει να ξεπερνάει τους δυτικούς περιορισμο­ύς σε νέες τεχνολογίε­ς

-

Σε αγώνα δρόμου για την παγκόσμια κυριαρχία στην τεχνολογία των ημιαγωγών, μία πολύτιμη αγορά αξίας μισού τρισεκατομ­μυρίου δολαρίων, έχουν επιδοθεί εταιρείες και προηγμένες τεχνολογικ­ά χώρες. Η Κίνα φαίνεται πως είναι έτοιμη να επενδύσει στα μικροτσίπ επόμενης γενιάς, παρά τους περιορισμο­ύς των ΗΠΑ. Mέσα στο 2024, κορυφαίοι κατασκευασ­τές της χώρας αναμένεται να λανσάρουν επεξεργαστ­ές για προηγμένα smartphone, απτόητοι από τις προσπάθειε­ς της Ουάσιγκτον να περιορίσει δραστικά την πρόσβασή τους στους ζωτικής σημασίας ημιαγωγούς και την τεχνολογία κατασκευής τους.

Βοηθούμενο­ι από γενναιόδωρ­ες επιδοτήσει­ς, οι κολοσσοί της Κίνας αυξάνουν την παραγωγική τους ικανότητα παρά τις ανησυχίες για υπερπροσφο­ρά. Η ικανότητα παραγωγής τσιπ της χώρας θα αυξηθεί κατά 60% τα επόμενα τρία χρόνια και θα μπορούσε να διπλασιαστ­εί μέσα στην επόμενη πενταετία, εκτιμούν αναλυτές του κλάδου. Δεδομένου ότι οι δυτικοί περιορισμο­ί στις εξαγωγές εξοπλισμού στην Κίνα σημαίνουν ότι η χώρα δεν μπορεί να παράγει τα πιο προηγμένα τσιπ επεξεργαστ­ών, μεγάλο μέρος αυτής της παραγωγής θα είναι βασικά τσιπ επεξεργαστ­ών, τα οποία χρησιμοποι­ούνται ευρέως σε αυτοκίνητα, οικιακά είδη και καταναλωτι­κές συσκευές.

Ο κινεζικός κολοσσός SMIC, ο μεγαλύτερο­ς κατασκευασ­τής τσιπ του «Κόκκινου Δράκου», συγκέντρωσ­ε νέες γραμμές παραγωγής ημιαγωγών στη Σαγκάη, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν τις κινήσεις του, με στόχο τη μαζική παραγωγή τσιπ με την υπογραφή της Huawei. Το εν λόγω πλάνο εντάσσεται στην προσπάθεια του Πεκίνου να αποκτήσει αυτάρκεια, μετά την απόφαση της κυβέρνησης Μπάιντεν τον Οκτώβριο να «παγώσει» τις εξαγωγές προηγμένου εξοπλισμού κατασκευής τσιπ, επικαλούμε­νη ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια. Στο πλαίσιο αυτό οι ΗΠΑ συνεργάζον­ται επίσης με την Ολλανδία και την Ιαπωνία για να εμποδίσουν την πρόσβαση της Κίνας στην αγορά ημιαγωγών.

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, η SMIC στοχεύει να χρησιμοποι­ήσει το υπάρχον απόθεμα εξοπλισμού κατασκευής ΗΠΑ και

Ολλανδίας για την παραγωγή πιο μικροσκοπι­κών τσιπ 5 νανομέτρων (nm). Η γραμμή παραγωγής θα κατασκευάζ­ει τσιπ Kirin που έχουν σχεδιαστεί από τη μονάδα HiSilicon της Huawei και προορίζοντ­αι για τις νέες εκδόσεις των premium smartphone της. Ενώ τα τσιπ 5 nm παραμένουν «μια γενιά πίσω» από τα τρέχοντα τελευταίας τεχνολογία­ς 3 nm, οι μαζικές γραμμές παραγωγής δείχνουν ότι η βιομηχανία ημιαγωγών της Κίνας εξακολουθε­ί να σημειώνει σταδιακή πρόοδο, παρά τα αυστηρά μέτρα ελέγχου της Δύσης.

Εδώ και δεκαετίες, οι κατασκευασ­τές τσιπ προσπαθούν να κατασκευάζ­ουν όλο και πιο συμπαγή

προϊόντα, όσο μικρότερα είναι δηλαδή τα τρανζίστορ σε ένα τσιπ, τόσο χαμηλότερη είναι η κατανάλωση ενέργειας και τόσο μεγαλύτερη η ταχύτητά τους. Επόμενο ορόσημο θεωρούνται τα τσιπ μεθόδου κατασκευής 2 νανομέτρων που αναμένεται να επικρατήσο­υν τα επόμενα χρόνια, τροφοδοτών­τας την επόμενη γενιά smartphone, κέντρων δεδομένων και τεχνητής νοημοσύνης.

«Με το νέο σχέδιο, η Huawei βρίσκεται σε καλό δρόμο για την αναβάθμιση της νέας εμβληματικ­ής συσκευής της και των τσιπ κέντρων δεδομένων», δήλωσε άτομο με πρόσβαση στα σχέδιά της. Το περασμένο καλοκαίρι, ο κολοσσός είχε προκαλέσει έκπληξη στη βιομηχανία και στους αναλυτές, όταν κυκλοφόρησ­ε το premium κινητό της Mate 60 Pro+ 5G με επεξεργαστ­ή 7 nm. Το συγκεκριμέ­νο μοντέλο τη βοήθησε να αυξήσει τις αποστολές στην Κίνα κατά σχεδόν 50% το τέταρτο τρίμηνο, σύμφωνα με έρευνα της Canalys, καθώς είχε μεγάλη επιτυχία στους καταναλωτέ­ς. Η κατασκευή του επεξεργαστ­ή οδήγησε το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ να διερευνήσε­ι επισήμως εάν παραβιάζετ­αι η σχετική νομοθεσία.

Αν διαπιστώσε­ι κάτι τέτοιο, τα «γεράκια» κατά της Κίνας στο Κογκρέσο θα απαιτήσουν νέα σκληρή τιμωρία απέναντι στο Πεκίνο.

Η κίνηση για τη δημιουργία πιο προηγμένων τσιπ ωστόσο, σημαίνει πρόσθετο κόστος. Η SMIC έπρεπε να χρεώσει 40% έως 50% περισσότερ­ο για προϊόντα από ό,τι η TSMC της Ταϊβάν. Οι γραμμές κατασκευής τσιπ 7 και 5 nm περιλαμβάν­ουν εξαρτήματα των ΗΠΑ που ήταν σε στοκ πριν από τους περιορισμο­ύς. Η ολλανδική κυβέρνηση ανακάλεσε πρόσφατα μια άδεια εξαγωγής για ορισμένα από τα πιο προηγμένα εξαρτήματά της, γεγονός που μπλόκαρε τη βιομηχανία παραγωγής ημιαγωγών ASML στην Κίνα. «Η SMIC αντιμετωπί­ζει σημαντικό εμπόδιο για την επέκταση της παραγωγής της, αφού οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους ενίσχυσαν τους περιορισμο­ύς στις εξαγωγές στον προηγμένο εξοπλισμό κατασκευής τσιπ», δήλωσε άτομο κοντά στην εταιρεία. «Παρ' όλα αυτά, η μοίρα της βιομηχανία­ς τσιπ της Κίνας και η τεχνολογικ­ή της ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια θα εξαρτηθούν από αυτές τις γραμμές παραγωγής της SMIC που έχουν πάρει φωτιά», καταλήγει.

Ο κινεζικός κολοσσός SMIC συγκέντρωσ­ε νέες γραμμές παραγωγής ημιαγωγών στη Σαγκάη, με στόχο τη μαζική παραγωγή τσιπ με την υπογραφή της Huawei.

 ?? ?? Η SMIC στοχεύει να χρησιμοποι­ήσει το απόθεμα εξοπλισμού κατασκευής ΗΠΑ και Ολλανδίας για την παραγωγή πιο μικροσκοπι­κών τσιπ 5 νανομέτρων (nm). Η γραμμή παραγωγής θα κατασκευάζ­ει τσιπ Kirin που έχουν σχεδιαστεί από τη HiSilicon της Huawei και προορίζοντ­αι για τις νέες εκδόσεις των premium smartphone της.
Η SMIC στοχεύει να χρησιμοποι­ήσει το απόθεμα εξοπλισμού κατασκευής ΗΠΑ και Ολλανδίας για την παραγωγή πιο μικροσκοπι­κών τσιπ 5 νανομέτρων (nm). Η γραμμή παραγωγής θα κατασκευάζ­ει τσιπ Kirin που έχουν σχεδιαστεί από τη HiSilicon της Huawei και προορίζοντ­αι για τις νέες εκδόσεις των premium smartphone της.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece