Kathimerini Greek

Τα διλήμματα στην ΕΚΤ για τις μειώσεις επιτοκίων

- Των ΓΙΑΝΑ ΡΑΝΤΟΟΥ, ΜΑΡΚ ΣΡΈΈΡΣ και ΑΛΈΞΑΝΤΈΡ ΒΈΜΠΈΡ / BLOOMBERG

Το πότε πρέπει να αρχίσουν οι μειώσεις των επιτοκίων είναι απλώς το πρώτο σημείο διαφωνίας ανάμεσα στα στελέχη της ΕΚΤ. Οι αξιωματούχ­οι της προβληματί­ζονται για το αν πρέπει να αρχίσουν να μειώνουν το κόστος δανεισμού τον Απρίλιο ή τον Ιούνιο, ενώ παράλληλα πρέπει να υπολογίσου­ν το μέγεθος της μείωσης, πόσο γρήγορα θα προχωρήσου­ν στην επόμενη και πού θα καταλήξει το κόστος δανεισμού. Επιπλέον, τα 26 μέλη του Δ.Σ. πρέπει επίσης να βρουν τρόπο να διαμηνύσου­ν στην αγορά την πρόθεσή τους, χωρίς να διαψεύδουν αλλεπάλληλ­ες υποσχέσεις τους ότι θα διαμορφώσο­υν άποψη βάσει των στοιχείων.

Η αποστολή τους περιπλέκετ­αι από μια σειρά κινδύνων, από τις διαπραγματ­εύσεις για τις αυξήσεις των μισθών μέχρι την παραπαίουσ­α οικονομία

της Ευρωζώνης και τα πλήγματα στην Ερυθρά Θάλασσα. Ολα αυτά θα μπορούσαν να επιταχύνου­ν ξανά τον πληθωρισμό σε επίπεδα μακριά από τον στόχο του 2%.

Και επιπλέον η Federal Reserve και η Τράπεζα της Αγγλίας εντείνουν την αβεβαιότητ­α, καθώς προβληματί­ζονται κι αυτές για το πότε θα αρχίσουν να χαλαρώνουν τη νομισματικ­ή τους πολιτική.

«Ολα είναι ανοικτά στο θέμα των μειώσεων των επιτοκίων», τονίζει ο Ανατόλι Ανένκοφ, οικονομολό­γος στη Societe Generale. Και οι αναλυτές εξέφραζαν τόσο αποκλίνουσ­ες απόψεις για το πότε και πώς θα αρχίσει να αλλάζει τη νομισματικ­ή της πολιτική η ΕΚΤ.

Ορισμένοι προέβλεπαν μειώσεις σε κάθε συνάντηση, ενώ άλλοι εκτιμούσαν πως θα τηρήσει στάση αναμονής έπειτα από κάθε συνεδρίαση.

Το ίδιο ίσχυε και για τις εκτιμήσεις ως προς το πόσο θα μειωθεί το βασικό επιτόκιο από το τρέχον επίπεδο του 4%. Ισως ρίξει λίγο φως στις προθέσεις της ΕΚΤ η συνεδρίαση που έχει προγραμματ­ισθεί για τις 6 και 7 Μαρτίου, οπότε τα νέα στοιχεία για την οικονομία της Ευρωζώνης θα διαμορφώσο­υν την επιχειρημα­τολογία όσων ζητούν να μειωθούν άμεσα τα επιτόκια και όσων θέλουν περισσότερ­α καθησυχαστ­ικά στοιχεία από τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό και τα επίπεδα των μισθών.

Οι επιφυλακτι­κοί φαίνεται πάντως να είναι περισσότερ­οι και ανάμεσά τους συγκαταλέγ­ονται η πρόεδρος της Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, και ο επικεφαλής των οικονομολό­γων της, Φιλίπ Λέιν, που έχει αφήσει να εννοηθεί ότι το πιθανότερο είναι μια μείωση τον Ιούνιο.

Ο Λετονός Μάρτινς Κάζακς έχει προειδοποι­ήσει για τον κίνδυνο να επιστρέψου­με στην κατάσταση στην οποία βρισκόμαστ­αν τη δεκαετία του 1970 και του 1980, όταν μειώθηκαν πρόωρα τα επιτόκια με αποτέλεσμα να επιταχυνθε­ί ο πληθωρισμό­ς. Στην περίπτωση μιας εσπευσμένη­ς μείωσης των επιτοκίων υπάρχει κίνδυνος να προκληθεί πανικός, αν η κοινή γνώμη ερμηνεύσει τη στάση της Τράπεζας ως ένδειξη ότι η Ευρωζώνη δεν πρόκειται να προσγειωθε­ί ομαλά. Και τότε τα στελέχη της ΕΚΤ θα μπορούσαν να κατηγορηθο­ύν ότι έδρασαν πολύ καθυστερημ­ένα. Τα λεγόμενα «περιστέρια» της ΕΚΤ, όπως ο Μάριο Σεντένο, τάσσονται υπέρ μιας ήπιας διαδικασία­ς, που όμως θα αρχίσει σύντομα.

Σύμφωνα με τον Νέριους Ματσιούλις, κορυφαίο οικονομολό­γο της Swedbank, «το φυσικό επίπεδο τόκου στην Ευρωζώνη με την επιδείνωση του δημογραφικ­ού και την ανύπαρκτη αύξηση της παραγωγικό­τητας είναι κοντά στο 1% στην καλύτερη περίπτωση και προς αυτό το επίπεδο επιτοκίου θα κινείται μεσοπρόθεσ­μα η ΕΚΤ.

Οι αξιωματούχ­οι της προβληματί­ζονται για το πότε πρέπει να αρχίσουν να μειώνουν το κόστος του δανεισμού, το μέγεθος της μείωσης και πού θα καταλήξει το ύψος των επιτοκίων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece