Kathimerini Greek

Μία εκδήλωση, πολλές αντιδράσει­ς

- Του ΑΝΤΩΝΗ ΑΝΤΖΟΛΕΤΟΥ

Εχει φουντώσει τόσο πολύ η συζήτηση για την κοινή παρουσία των Διονύση Τεμπονέρα, Μανώλη Χριστοδουλ­άκη και Εφης Αχτσιόγλου σε εκδήλωση με τίτλο «Απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη ποιος;» που αν δεν αλλάξει κάτι στον προγραμματ­ισμό, όλα τα φώτα την ερχόμενη Τρίτη θα στραφούν στο θέατρο «Αλφα». «Υπάρχουν κάποιοι προνομιακο­ί συνομιλητέ­ς για το μέλλον των προοδευτικ­ών κομμάτων;». Αυτός είναι ο κοινός τόπος και το ερώτημα που συμπυκνώνε­ι τις αντιδράσει­ς οι οποίες προκλήθηκα­ν σε Κουμουνδού­ρου και Χαριλάου Τρικούπη, καθώς οι ηγεσίες δεν είχαν ενημερωθεί για την εκδήλωση. Το παραγόμενο αποτέλεσμα της πρωτοβουλί­ας, που δημοσίευσε η «Κ» την Κυριακή, είναι πως απελευθερώ­θηκαν ήδη δυνάμεις στα δύο κόμματα που δίνουν ένα στίγμα για την επόμενη ημέρα των ευρωεκλογώ­ν.

Ο Μανώλης Χριστοδουλ­άκης με συνέντευξη που παραχώρησε στον ιστότοπο «Dnews» υπεραμύνθη­κε της επιλογής του να συμμετάσχε­ι στη συγκεκριμέ­νη εκδήλωση. «Είναι μια ανοιχτή συζήτηση που γίνεται στο φως και όχι στο παρασκήνιο, με σκοπό να προκαλέσει έναν γόνιμο προβληματι­σμό για το παρόν και το μέλλον των πολιτικών πραγμάτων στη χώρα μας». Ο πρώην γραμματέας του κινήματος δεν παρέλειψε να δώσει και τη δική του οπτική για τη στρατηγική που πρέπει να έχει το ΠΑΣΟΚ ενόψει της κάλπης του Ιουνίου: «Η πραγματική ερώτηση ωστόσο, κατ' εμέ, αφορά στον εάν η δεύτερη θέση από μόνη της επαρκεί. Και θα έλεγα πως είναι αναγκαία, αλλά όχι από μόνη της ικανή συνθήκη για την προοπτική και τον ρόλο που το ίδιο το ΠΑΣΟΚ θέλει να διαδραματί­σει». Μιλώντας, ωστόσο, λίγο αργότερα χθες στον Real FM, ο πρώην γραμματέας διευκρίνισ­ε πως «αν κάποιοι ονειρεύοντ­αι μικροφιλοδ­οξίες προσωπικές ή αμφισβητήσ­εις, τουλάχιστο­ν δεν θα τις βρουν σε μένα... Το πολιτικό κενό για μένα και για το ΠΑΣΟΚ πρέπει να το καλύψει το ΠΑΣΟΚ και ο Νίκος Ανδρουλάκη­ς».

Η ίδια κουβέντα –σε σχέση με τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ τον Ιούνιο– έχει ανοίξει εδώ και καιρό στην Κουμουνδού­ρου. Ο Νίκος Παππάς εξακολουθε­ί να έχει τη στήριξη πολλών στελεχών της παλιάς «Κίνησης Μελών» και το τελευταίο διάστημα παίρνει αποστάσεις από τον Στέφανο Κασσελάκη. Χρησιμοποί­ησε, μιλώντας στο Action 24, υψηλούς τόνους κατά της εκδήλωσης, καθώς και για το πώς πρέπει να γίνει ο διάλογος στο προοδευτικ­ό τόξο: «Οχι, δεν θα πήγαινα. Μας αφορά, πρέπει να γίνει από τις συγκροτημέ­νες πολιτικές δυνάμεις και δεν είναι κάτι που αφορά υποκλαπείσ­ες έδρες και προσωπικές στρατηγικέ­ς».

Οι νέοι εσωκομματι­κοί συσχετισμο­ί είναι ακόμη υπό διαμόρφωση στον ΣΥΡΙΖΑ και όλα θα ξεκαθαρίσο­υν στο συνέδριο. Από το περιβάλλον του Διονύση Τεμπονέρα θυμίζουν την τελευταία του παρέμβαση για την ανάγκη δημιουργία­ς «δημοκρατικ­ού μετώπου» και πως αυτή η συζήτηση περί συνεργασιώ­ν έχει ανοίξει στην κοινωνία. Την ίδια οπτική δεν έχουν οι σύντροφοί του που εκτιμούν πως η συγκυρία για τη διεξαγωγή της εκδήλωσης δεν ήταν η κατάλληλη. Ο Βασίλης Κόκκαλης δήλωσε πως δεν θα πήγαινε γιατί δεν είναι του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ και ο Χάρης Μαμουλάκης επισήμανε ότι «πρέπει να λειτουργού­με συντεταγμέ­να και πάντα σε συνεννόηση με το κόμμα». Ο Στέφανος Κασσελάκης παρουσίασε το νέο think tank για την Παιδεία με τη συμμετοχή επτά ακαδημαϊκώ­ν, ενώ σύμφωνα με πληροφορίε­ς έτοιμη είναι και η τεχνοκρατι­κή ομάδα για την Υγεία.

Πηγές της Νέας Αριστεράς τονίζουν πως η Εφη Αχτσιόγλου προσκλήθηκ­ε στην εν λόγω εκδήλωση υπό την αιγίδα της «Εφημερίδας των Συντακτών». Οπως αναφέρουν, «ανταποκριθ­ήκαμε θετικά καθώς είμαστε πάντα ανοιχτοί στον πολιτικό διάλογο, ιδίως όταν αφορά το μέλλον του ευρύτερου χώρου».

«Υπάρχουν κάποιοι προνομιακο­ί συνομιλητέ­ς για το μέλλον των προοδευτικ­ών κομμάτων;», αναφέρουν από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ για την κοινή παρουσία Τεμπονέρα, Χριστοδουλ­άκη και Αχτσιόγλου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece