Kathimerini Greek

Απλώς μία ακόμη «γκάφα»

- Του ΚωσΤα ΙορδανΙδη

Κυριακή, σε προεκλογικ­ή ομιλία του στο Λας Βέγκας, ενώπιον ευαρίθμου ακροατηρίο­υ, ο Δημοκρατικ­ός πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αναφέρθηκε σε έναν διάλογο που είχε το 2021 με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Μιτεράν, που όμως έχει εγκαταλείψ­ει τον μάταιο αυτόν κόσμο ήδη το 1996. «Είπα στο G7, μέλη του ΝΑΤΟ όλοι» ότι «η Αμερική επέστρεψε ξανά», είπε ο κ. Μπάιντεν και προσέθεσε: «Και ο Μιτεράν από τη Γερμανία –θέλω να πω από τη Γαλλία– με κοίταξε και είπε: ξέρετε τι... χμ... για τι... για πόσο καιρό επέστρεψε;». Στο σχετικό βίντεο που κυκλοφόρησ­ε αμέσως επισυναπτό­ταν ένα πρώτο σχόλιο: «Εκπληκτικό, μπορεί να συνομιλεί με τους νεκρούς, αυτό είναι όντως χάρισμα».

Ο αντιπρόεδρ­ος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ θέλησε να αξιοποιήσε­ι πολιτικά το νέο ολίσθημα του κ. Μπάιντεν. «Ο κόσμος κινδυνεύει», αφού «ο κύριος κάτοχος των πυρηνικών κωδικών συνομιλεί με τον αποθανόντα πρόεδρο της Γαλλίας Μιτεράν».

Ουδείς από τους Δυτικούς συμμάχους της Ουάσιγκτον έκρινε σκόπιμο να σχολιάσει οτιδήποτε. Αναμενόμεν­ο, άλλωστε, αφού αποδέχθηκα­ν άνευ όρων τον κ. Μπάιντεν ως τον de facto και de jure ηγέτη του ελευθέρου κόσμου στη μάχη του εναντίον των αυταρχικών καθεστώτων. Ο Λευκός Οίκος, στο απομαγνητο­φωνημένο κείμενο που εξέδωσε, απάλειψε το όνομα του Μιτεράν και προσέθεσε εντός αγκυλών το όνομα του προέδρου της Γαλλίας Μακρόν, ο οποίος μετείχε της συνόδου κορυφής του G7 τον Ιούνιο του 2021, στην Κορνουάλη του Ηνωμένου Βασιλείου. Κάποιοι έχουν ήδη σπεύσει να προεξοφλήσ­ουν την πλήρη αποσύνθεση της αμερικανικ­ής κυριαρχίας. Ας μην προτρέχουν, όμως. Οι αυτοκρατορ­ίες δεν καταρρέουν από τη μια στιγμή στην άλλη. Υπάρχουν και οι άλλοι, που ανησυχούν μήπως διά τον φόβο κατισχύσεω­ς του κ. Ντόναλντ Τραμπ στις εκλογές του Νοεμβρίου ο πρόεδρος Μπάιντεν επιχειρήσε­ι διεύρυνση της εμπλοκής των ΗΠΑ και συμμάχων του στη Μέση Ανατολή, σε μία απέλπιδα προσπάθεια επιδείξεως αποφασιστι­κότητος και ισχύος.

Τίποτε δεν είναι δυνατόν να αποκλεισθε­ί στην πολιτική. Και επειδή η ηγεσία της Ε.Ε. τελεί εις κατάστασιν πολιτικής υπνώσεως, θα ήταν σκόπιμο το όλο θέμα να αντιμετωπι­σθεί απλώς ως μία ακόμη «γκάφα» του κ. Μπάιντεν και, ως εκ τούτου, ευκαιρία στιγμιαίας ιλαρότητος των πολιτών του κόσμου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece