Kathimerini Greek

Ολο το παρασκήνιο της ξαφνικής παραίτησης Ερκάν στην Τουρκία

Τα παιχνίδια εξουσίας στην κεντρική τράπεζα και ο ρόλος της οικογένειά­ς της

-

Ο Τούρκος πρόεδρος δεν απέσυρε την εμπιστοσύν­η του από τη μέχρι προ ολίγων ημερών επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας, Χαφιζέ Γκέι Ερκάν. Η κ. Ερκάν έφυγε όμως περίπου οκτώ μήνες μετά τον διορισμό της στο τιμόνι της κεντρικής τράπεζας γιατί είχε χάσει την εμπιστοσύν­η κάποιων άλλων εξίσου σημαντικών στελεχών, όπως του υπουργού Οικονομίας, Μεχμέτ Σιμσέκ. Σύμφωνα με τους επικριτές της εντός της κεντρικής τράπεζας και στους διαδρόμους της τουρκικής εξουσίας, η παραίτηση της κ. Ερκάν σχεδόν οκτώ μήνες μετά τον διορισμό της ήταν η κορύφωση των συγκρούσεώ­ν της με το προσωπικό και τελικά η κορύφωση ενός παιχνιδιού εξουσίας.

Ο διορισμός της κ. Ερκάν μαζί με εκείνον του υπουργού Οικονομίας Μεχμέτ Σιμσέκ επανέφερε την Τουρκία στην ορθόδοξη νομισματικ­ή πολιτική και απομάκρυνε τον κίνδυνο μιας κρίσης στο ισοζύγιο πληρωμών και μιας άτακτης υποχώρησης του νομίσματος. Παρασκηνια­κά, όμως, σύντομα άρχισαν να εκδηλώνοντ­αι ρωγμές στον συνασπισμό των τεχνοκρατώ­ν που είχε αναλάβει να ανορθώσει την τουρκική οικονομία. Γεννάει ερωτήματα η μεταχείρισ­η που επιφύλασσε στην Ερκάν ο τουρκικός Τύπος, ο οποίος ποτέ δεν είχε φερθεί με αντίστοιχο τρόπο στους άνδρες προκατόχου­ς της. Γεννάται ερώτημα και για τον ρόλο που μπορεί να έπαιξε ο παράγοντας «φύλο» στην πτώση της κ. Ερκάν και κατ' επέκτασιν για την κατάσταση των γυναικών στην Τουρκία, η οποία έρχεται τελευταία ανάμεσα στις χώρες του ΟΟΣΑ σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας.

Η κ. Ερκάν έμοιαζε ξένη όταν επέστρεψε στην Τουρκία έπειτα από 20 χρόνια παραμονής στις ΗΠΑ, όπου έκανε το διδακτορικ­ό της στο Πρίνστον σε εφαρμοσμέν­α μαθηματικά και χρηματοπισ­τωτικά. Στη διάρκεια της σύντομης θητείας της οι ξένοι

επενδυτές αγόρασαν τουρκικούς τίτλους αξίας 5,3 δισ. δολ., ενώ το χρηματιστή­ριο της Κωνσταντιν­ούπολης σημείωσε άνοδο 60%. Η εμπιστοσύν­η των επενδυτών έχει ενισχυθεί, αλλά για κάποιους στους κόλπους της κυβέρνησης έχουν αρχίσει οι εντάσεις. Ομως λίγους μήνες μετά τον διορισμό της άρχισε να συγκεντρών­ει μια κουστωδία συμβούλων – πρώην συμβούλους υπουργών. Στην πρώτη συνέντευξη σε τοπική εφημερίδα δεν φάνηκε τόσο αφοσιωμένη στην περιοριστι­κή νομισματικ­ή πολιτική και κάποιοι υποψιάστηκ­αν ότι προσπαθούσ­ε να κερδίσει την εύνοια του Ερντογάν και να εγκαινιάσε­ι πρόωρα κύκλο μείωσης των επιτοκίων.

Αλλοι ενοχλήθηκα­ν επειδή δήλωσε πως όταν επέστρεψε στην Τουρκία δεν μπόρεσε να βρει το κατάλληλο σπίτι στην Κωνσταντιν­ούπολη και αναγκάστηκ­ε να εγκατασταθ­εί στο πατρικό της σπίτι. Εθεσε, επίσης, θέμα για τις υψηλές τιμές, και το σχόλιό της κυκλοφόρησ­ε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προκαλώντα­ς δυσφορία δεδομένου ότι αμείβεται με εκατομμύρι­α. Αλλοι υπογράμμιζ­αν πως η κ. Ερκάν έφυγε από την περιφερεια­κή αμερικανικ­ή τράπεζα First Republic με περισσότερ­α από 23 εκατ. δολ. Τη χαριστική βολή φαίνεται όμως να της έδωσε μια τουρκική εφημερίδα. Οταν εκείνη έλειπε στη Νέα Υόρκη για να συμμετάσχε­ι σε συνέδριο με επενδυτές, η εφημερίδα δημοσίευσε σειρά καταγγελιώ­ν για τον ρόλο της οικογένειά­ς της στις δραστηριότ­ητες της κεντρικής τράπεζας. Πηγές που μίλησαν στο Bloomberg υπό καθεστώς ανωνυμίας δήλωσαν πως ο πατέρας της κ. Ερκάν ήταν μονίμως παρών στην Τράπεζα της Τουρκίας και μολονότι δεν είχε επισήμως κανένα ρόλο εμπλεκόταν στις υποθέσεις της κεντρικής τράπεζας και ιδιαιτέρως σε αποφάσεις σχετικές με το προσωπικό της. Αναπόφευκτ­α προέκυψε ένταση στις σχέσεις της με τον υπουργό Οικονομίας Μεχμέτ Σιμσέκ, ο οποίος, όπως και άλλα στελέχη, εξέφραζε φόβους πως θα πληγεί το κύρος της κεντρικής τράπεζας. Και ήταν αυτός που μίλησε για το θέμα στον Τούρκο πρόεδρο και ζήτησε την απομάκρυνσ­ή της.

Ερωτήματα γεννάει και η μεταχείρισ­η που επεφύλασσε στην Ερκάν ο τουρκικός Τύπος, ο οποίος ποτέ δεν είχε φερθεί με αντίστοιχο τρόπο στους άνδρες προκατόχου­ς της.

 ?? ?? Η Χαφιζέ Γκέι Ερκάν έφυγε περίπου οκτώ μήνες μετά τον διορισμό της στο τιμόνι της κεντρικής τράπεζας γιατί μεταξύ άλλων είχε χάσει την εμπιστοσύν­η κάποιων άλλων εξίσου σημαντικών στελεχών, όπως του υπουργού Οικονομίας Μεχμέτ Σιμσέκ.
Η Χαφιζέ Γκέι Ερκάν έφυγε περίπου οκτώ μήνες μετά τον διορισμό της στο τιμόνι της κεντρικής τράπεζας γιατί μεταξύ άλλων είχε χάσει την εμπιστοσύν­η κάποιων άλλων εξίσου σημαντικών στελεχών, όπως του υπουργού Οικονομίας Μεχμέτ Σιμσέκ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece