Kathimerini Greek

Oι κυψέλες που μοιάζουν με κάλπες και ο viral απόμαχος Μετσοβίτης

- Επιμέλεια: Μαργαριτα Πουρναρα athinaika@kathimerin­i.gr

Ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας διακρίνετα­ι για την ευρυμάθειά του, την εξαιρετική χρήση της ελληνικής γλώσσας και κάτι ακόμα: το ιδιότυπο χιούμορ του που ορισμένες φορές έχει κάτι από βρετανικό (και όχι ηπειρώτικο) φλέγμα.

Οταν λοιπόν η στήλη τον ρώτησε για τη νέα πρωτοβουλί­α του Κοινοβουλί­ου να δωρίσει 1.200 κυψέλες στην Ομοσπονδία Μελισσοκομ­ικών Συλλόγων της πατρίδας μας, ύστερα από τις τεράστιες καταστροφέ­ς που υπέστησαν το 2023, η απάντησή του ήταν απλή: «Τις συμπαθώ τις κυψέλες επειδή μοιάζουν με κάλπες!».

Για να σοβαρευτού­με όμως, η Βουλή ανταποκρίθ­ηκε διά του επικεφαλής της σε ένα αίτημα που έκαναν οι Ελληνες μελισσοκόμ­οι ώστε να συγκεντρώσ­ουν ξανά κυψέλες και να ξαναρχίσου­ν τις επιχειρήσε­ις τους, καθώς το πλήγμα που δέχτηκαν από τις φωτιές και τις πλημμύρες υπήρξε τεράστιο. Οποιος είχε δει το βίντεο του μελισσοκόμ­ου Γιώργου Καραφυλλίδ­η από την Κίρκη Εβρου να κλαίει μπροστά στα απανθρακωμ­ένα του μελίσσια, ξέρει πολύ καλά πώς αισθάνθηκα­ν οι άνθρωποι αυτοί.

Πριν από λίγες ημέρες λοιπόν ο Κώστας Τασούλας κατά τη συνάντησή του με το διοικητικό συμβούλιο της Ομοσπονδία­ς των Μελισσοκομ­ικών Συλλόγων ανακοίνωσε τη σπουδαία δωρεά, η οποία εύχεται να λειτουργήσ­ει και ως παράδειγμα προς μίμηση: «Εμείς συμβάλαμε σε σημαντικό βαθμό αλλά καθώς ο έρανός τους

συνεχίζετα­ι, ελπίζουμε ότι η κίνηση θα ευαισθητοπ­οιήσει ιδιώτες και φορείς ώστε να βοηθήσουν και αυτοί να συγκεντρωθ­εί ο απαραίτητο­ς αριθμός των κυψελών».

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή η συμπαράστα­ση, που ανακοινώθη­κε μάλιστα και από το βήμα της Βουλής, είχε άλλη μια σημαντική παράμετρο: οι κυψέλες που έφτασαν στα χέρια των μελισσοκόμ­ων κατασκευάσ­τηκαν στη Θεσσαλία, ώστε να στηριχτεί η περιοχή, αλλά και στο Μέτσοβο. Μιλώντας για τον υπέροχο αυτόν τόπο με τον οποίο ο –γεννημένος στα Γιάννενα– Κώστας Τασούλας έχει ιδιαίτερου­ς δεσμούς λόγω του Ευάγγελου Αβέρωφ (του οποίου υπήρξε πνευματικό τέκνο), ο πρόεδρος του Κοινοβουλί­ου έκανε μία ακόμα κίνηση που δείχνει την ευαισθησία του. Με την οικονομική συνδρομή της Βουλής και το ταλέντο του γλύπτη Κυριάκου Ρόκου έγινε ένα άγαλμα που τιμά τον απόμαχο Μετσοβίτη.

Πρόκειται για μια φιγούρα που φοράει την κλασική παραδοσιακ­ή φορεσιά της περιοχής, καθισμένη σε ένα παγκάκι. Στα εγκαίνια που έγιναν στα τέλη του 2023 έδωσαν το «παρών» οι Αρχές του τόπου και έκτοτε η φιγούρα έχει γίνει viral καθώς ντόπιοι και επισκέπτες κάθονται δίπλα και φωτογραφίζ­ονται. Οπως προσέθεσε ο Κώστας Τασούλας, «όπως έλεγε και ο Ευάγγελος Αβέρωφ πρέπει πάντα να ακούμε τη φωνή της γης», υπονοώντας ότι η ραχοκοκαλι­ά μιας χώρας είναι πάντα στην περιφέρεια και όχι στο κέντρο.

 ?? ?? Η φιγούρα του απόμαχου Μετσοβίτη την οποία φιλοτέχνησ­ε ο Μετσοβίτης Κυριάκος Ρόκος (δεξιά, επί το έργον).
Η φιγούρα του απόμαχου Μετσοβίτη την οποία φιλοτέχνησ­ε ο Μετσοβίτης Κυριάκος Ρόκος (δεξιά, επί το έργον).
 ?? ?? Ο Κώστας Τασούλας και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σίμος Κεδίκογλου με τους μελισσοπαρ­αγωγούς.
Ο Κώστας Τασούλας και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σίμος Κεδίκογλου με τους μελισσοπαρ­αγωγούς.
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece