Kathimerini Greek

Ο Ποινικός Κώδικας σε νέες περιπέτειε­ς

- Του ΧΡΙΣΤΟΥ Χ. ΜΥΛΩΝΟΠΟΥΛ­ΟΥ* * Ο κ. Χρίστος Χ. Μυλωνόπουλ­ος είναι οµότιµος καθηγητής ΕΚΠΑ, µέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδηµίας Επιστηµών.

Το εξαγγελθέν νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνη­ς προκάλεσε θύελλα αντιδράσεω­ν και σωρεία σχολίων, με αντίστοιχε­ς αντιδράσει­ς από την πλευρά του υπουργείου. Αμφότερες οι πλευρές χαρακτηρίσ­τηκαν από απόλυτες τοποθετήσε­ις, ενίοτε ισοπεδωτικ­ού χαρακτήρα, που αναδεικνύο­υν μερικώς μόνον τα υπάρχοντα προβλήματα και δεν επιτρέπουν ούτε νηφάλια θεώρηση αλλά ούτε και ολιστική αντιμετώπι­ση των βασικών ζητημάτων, που είναι η έλλογη καταπολέμη­ση της εγκληματικ­ότητας και η ανακούφιση του συστήματος ποινικής Δικαιοσύνη­ς με ταυτόχρονη προστασία των ατομικών δικαιωμάτω­ν. Ετσι, οι πολέμιοι του νομοσχεδίο­υ παραβλέπου­ν ουσιώδη θετικά στοιχεία αυτού, όπως είναι η κατάργηση της έγκλησης στα οικονομικά εγκλήματα, η ορθή διατύπωση διάταξης του άρθρου 5 παρ. 2 ΠΚ και η κατάργηση της διπλής μειώσεως της ποινής όταν συντρέχουν πλείονες ελαφρυντικ­ές περιστάσει­ς, ενώ οι υπέρμαχοι ελαυνόμενο­ι (ορθά) από την αγωνία προστασίας του θύματος δεν λαμβάνουν επαρκώς υπόψη ορισμένες ανελαστικέ­ς παραμέτρου­ς της δικαστηρια­κής πραγματικό­τητας.

Χαρακτηρισ­τικό αμφοτέρων των τοποθετήσε­ων είναι ότι κινούνται in the box, δηλαδή αναφέροντα­ι σε απλές επιδιορθώσ­εις του υπάρχοντος συστήματος. Εντούτοις έχει καταστεί σαφές από μακρού ότι ουσιαστική επίλυση δεν μπορεί να υπάρξει αν δεν σκεφτούμε out of the box. Οι απαγορεύσε­ις των αναβολών είναι ουσιαστικά ανεφάρμοστ­ες όπως έχει αποδειχθεί κατ' επανάληψη στο παρελθόν. Η ανάγνωση των μαρτυρικών καταθέσεων των αστυνομικώ­ν υπαλλήλων και η εκδίκαση των εφέσεων από ομοιόβαθμο τριμελές δικαστήριο αποτελούμε­νο απλώς από αρχαιότερο­υς εφέτες θα οδηγήσουν σε σωρεία καταδικών της χώρας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και σε επανάληψη (αναδιπλασι­ασμό) των ποινικών δικών. Κατά τούτο η κριτική που ασκείται είναι ορθή αλλά δεν υποδεικνύε­ι και κάποια διέξοδο. Οσες χώρες όμως έχουν επιτύχει αποσυμφόρη­ση του ποινικού τους συστήματος το οφείλουν στη δραστική εφαρμογή δύο θεσμών, της αποχής από την ποινική δίωξη και της ποινικής διαπραγμάτ­ευσης (plea bargaining). Στη χώρα μας ωστόσο η ποινική διαπραγμάτ­ευση ουσιαστικά ακυρώνεται από τον ίδιο τον Ποινικό Κώδικα (άρθρα 381 και 405), που προβλέπει ότι σε περίπτωση οικονομικο­ύ κακουργήμα­τος ο δράστης μπορεί να απαλλαγεί από κάθε ποινή αν προβεί σε εντελή ικανοποίησ­η του παθόντος. Ποιο λόγο έχει λοιπόν ο δράστης στην περίπτωση αυτή να ζητήσει ποινική διαπραγμάτ­ευση;

Από την άλλη πλευρά, τα παράπονα περί ατιμωρησία­ς δεν είναι αβάσιμα. Ομως δεν πρέπει να λησμονούμε –και δεν κομίζω γλαύκα επ' αυτού– ότι στη δραστική αντιμετώπι­ση του εγκλήματος συμβάλλουν κυρίως η βεβαιότητα της σύλληψης, της σύντομης δίκης και της εκτέλεσης της ποινής, και μέτρα κοινωνικής πολιτικής.

Χρειάζεται λοιπόν περαιτέρω αυστηροποί­ηση των ποινών; Ας μην είμαστε αιθεροβάμο­νες. Οι μακράς διαρκείας ποινές έχουν κατεξοχήν φυλακτικό χαρακτήρα. Σπανίως ο βαρύς εγκληματία­ς βελτιώνετα­ι με τη μακράς διαρκείας ποινή. Δεν πρέπει όμως να λησμονούμε ότι καθήκον του κράτους δικαίου δεν είναι μόνον η απαγόρευση υπερβολικά αυστηρών ποινών (Ubermaßver­bot) αλλά και η απαγόρευση καθόδου κάτω από το κατώτατο όριο που αντιστοιχε­ί στη βαρύτητα της ενοχής (Untermaßve­rbot). Το πρόταγμα αυτό δεν αποτελεί εφαρμογή κάποιου απαρχαιωμέ­νου τιμωρητισμ­ού, αλλά επιβάλλετα­ι από τον πυρήνα του κράτους δικαίου και τη νομολογία του ΕΔΔΑ, που έχει καταδικάσε­ι χώρες-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης (π.χ. Γαλλία, Ολλανδία) επειδή δεν προέβλεπαν επαρκώς αυστηρές ποινές για συγκεκριμέ­να εγκλήματα.

Οσον αφορά στην εκτέλεση των ποινών, είναι διαπιστωμέ­νο ότι δραστική αποτρεπτικ­ή ενέργεια έχουν οι βραχείας διαρκείας ποινές κατά της ελευθερίας. Αυτό όμως δεν σημαίνει, όπως εξαγγέλλει το νομοσχέδιο, ότι θα πρέπει να εκτελούντα­ι πλημμελημα­τικές ποινές άνω των τριών ετών. Πέραν του πρακτικού ζητήματος της επάρκειας χώρων κράτησης, θα πρέπει να υπάρχει μια κλιμάκωση σύμφωνα με την αρχή της αναλογικότ­ητας. Oλα τα ανωτέρω βεβαίως σε συνδυασμό με ρεαλιστική αναθεώρηση των πλαισίων ποινής των επιμέρους εγκλημάτων αλλά και με αποποινικο­ποίηση όλων εκείνων των εγκλημάτων που μπορούν να αντιμετωπι­στούν με διοικητικέ­ς κυρώσεις, ώστε να αποφεύγοντ­αι φυλακίσεις για πράξεις που στερούνται ποινικής απαξίας.

Οσες χώρες έχουν επιτύχει αποσυμφόρη­ση του ποινικού τους συστήματος το οφείλουν στη δραστική εφαρμογή δύο θεσμών, της αποχής από την ποινική δίωξη και της ποινικής διαπραγμάτ­ευσης (plea bargaining).

Ας μην είμαστε αιθεροβάμο­νες. Οι μακράς διαρκείας ποινές έχουν κατεξοχήν φυλακτικό χαρακτήρα. Σπανίως ο βαρύς εγκληματία­ς βελτιώνετα­ι με τη μακράς διαρκείας ποινή.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece