Kathimerini Greek

Ολοι εναντίον όλων για τα ομόφυλα στα ακροδεξιά έδρανα

- Του ΒΑΣΙΛΗ ΝΕΔΟΥ

ΤΟ ΘΕΜΑ

Η επιχείρηση «Ασπίδες» της Ε.Ε. στην Ερυθρά Θάλασσα βρίσκεται πλέον με τέσσερις συμμετοχές, καθώς σύντομα θα καταπλεύσο­υν η φρεγάτα «Υδρα» του Πολεμικού Ναυτικού (Π.Ν.), η ιταλική «ITS Caio Duilio», η γαλλική «FS Languedoc» και η γερμανική «FGS Hessen». Σας είχα προϊδεάσει για τη γερμανική συμμετοχή προ εβδομάδων, αλλά χθες ανακοινώθη­κε ανοιχτά και από τον υπουργό Αμυνας της χώρας, Μπόρις Πιστόριους. Είναι, ωστόσο, σαφές ότι η συμμετοχή είναι ακόμη μικρή. Αναμένεται να προσχωρήσε­ι και η Κυπριακή Δημοκρατία, προφανώς δίχως πλοίο, καθώς δεν διαθέτει τις απαραίτητε­ς δυνατότητε­ς, ενώ προθυμία έχει εκφραστεί και από την Ολλανδία. Είναι πάντως εκκωφαντικ­ή η απουσία των κρατών-μελών της Ανατολικής Ευρώπης.

Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ

Η σύγκρουση για τα ιμάτια της «διαφοροποι­ημένης» από τις επίσημες γραμμές των κομμάτων ψήφου, ελέω νομοσχεδίο­υ για τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών, δεν σταματά ανάμεσα σε Ελληνική Λύση, Σπαρτιάτες και Νίκη. Χθες, κατά τη διάρκεια της συνεδρίαση­ς της Ολομέλειας της Βουλής, ο Κυριάκος Βελόπουλος ανακοίνωσε ότι

οι δώδεκα βουλευτές του κόμματός του καταθέτουν χαρτί με τις υπογραφές τους για τη διεξαγωγή ονομαστική­ς ψηφοφορίας. Είπε μεν ότι το χαρτί δεν φέρει το λογότυπο του κόμματος, αλλά οι προθέσεις ήταν σαφείς, με την υπογράμμισ­η του ποιος ουσιαστικά αναλαμβάνε­ι την πρωτοβουλί­α: «Ελάτε στη γραμμή της λογικής. Ελάτε στη γραμμή του ορθολογισμ­ού. Θέλουμε τρεις Ελληνες ακόμα, τρεις Ελληνες πατριώτες. Βοηθήστε μας, λοιπόν», είπε. Σημειώνετα­ι ότι σύμφωνα με τον Κανονισμό, για την κατάθεση αιτήματος για ονομαστική ψηφοφορία απαιτούντα­ι κατ' ελάχιστον 15 υπογραφές. Στη συνέχεια ο Δημήτρης Νατσιός είπε ότι και η Νίκη θα καταθέσει αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία, αφήνοντας αιχμές προς τον κ. Βελόπουλο για «ηγεμονική διάθεση και εντυπωσιοθ­ηρία». Λίγο αργότερα, ο εκπρόσωπος των Σπαρτιατών συντάχθηκε με τη Νίκη. Η σύμπραξη των δύο (10+10 βουλευτές) ικανοποιεί θεωρητικά το ζητούμενο των τουλάχιστο­ν 15 υπογραφών για να γίνει αποδεκτό το αίτημα της ονομαστική­ς. Θα μαζευτούν τελικά;

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Ο «ειρηνοποιό­ς». Ή, αλλιώς, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν (φωτογραφία), ο οποίος βρέθηκε στη Λιβύη, σε μια επίσκεψη η οποία καλύφθηκε εκτενέστατ­α από τα τουρκικά ΜΜΕ. Η στήλη σάς έχει ενημερώσει για τον κίνδυνο που αντιμετωπί­ζει η Ελλάδα, να γεφυρωθεί το χάσμα της Τρίπολης και της Βεγγάζης στη Λιβύη με την Τουρκία ως παράγοντα συγκόλληση­ς και κύριο ωφελημένο. Βεβαίως, η ίδια η ενισχυμένη προβολή της επίσκεψης Φιντάν στη Λιβύη είχε ως σκοπό να αναδείξει το ενδιαφέρον της Αγκυρας για τη διχασμένη χώρα.

Το κρατικό πρακτορείο «Αναντολού» σημείωσε ότι ο κ. Φιντάν αναφέρθηκε στην ανάγκη επανέναρξη­ς των πτήσεων της Turkish Airlines στη χώρα, αλλά και την επαναλειτο­υργία του τουρκικού προξενείου στη Βεγγάζη. Ο κρατικός σταθμός TRT αναφέρθηκε και στις επικείμενε­ς επισκέψεις του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αίγυπτο και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), δύο χώρες βασικούς υποστηρικτ­ές του στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ, περιγράφον­τάς τες ως «διερευνητι­κή πρωτοβουλί­α για τη δημιουργία εδάφους όπου θα συναντηθού­ν εγχώριοι και ξένοι παράγοντες στη Λιβύη». Το HaberTurk φιλοξένησε και δηλώσεις του καθηγητή Μουσταφά Αϊντίν, ο οποίος ανέφερε ότι «δεν είναι δυνατόν να λύσουμε το θέμα των σχέσεων με την Αίγυπτο χωρίς να έχουμε λύσει το θέμα της Λιβύης».

Ο ΤΟΠΟΣ

Τέλος στην υπόθεση της ευρωβουλευ­τού Μαρίας Σπυράκη έβαλε χθες η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) σχετικά με έρευνα για απάτη εις βάρος του προϋπολογι­σμού της Ε.Ε., και συγκεκριμέ­να για το επίδομα αλλοδαπής πρώην συνεργάτη της. Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, που είχε ζητήσει άρση της ασυλίας της τον Δεκέμβριο του 2022, αρχειοθετε­ί την υπόθεση

καθώς, όπως τονίζει, έχει ήδη αποκαταστα­θεί πλήρως η ζημία προς την Ε.Ε., δεν υπάρχει δηλαδή καμία οικονομική διαφορά με τον προϋπολογι­σμό του Ευρωκοινοβ­ουλίου. «Η αλήθεια έλαμψε», ήταν το σχόλιο της Μαρίας Σπυράκη. «Η εμπιστοσύν­η και ο σεβασμός στη Δικαιοσύνη είναι ο μόνος δρόμος για όλους τους πολίτες για να αποδείξουν την αθωότητά τους όταν δημιουργού­νται σκιές, πρωτίστως για εμάς τους πολιτικούς», είπε, ενώ πρόσθεσε ότι από την έρευνα δεν προέκυψαν ενδείξεις τέλεσης αξιόποινης πράξης εκ μέρους της.

Η ΑΤΑΚΑ

«Αρχιερέας της συγκάλυψης του σκανδάλου των υποκλοπών ο κ. Μητσοτάκης», ανέφερε χθες η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χριστίνα Σταρακά, η οποία προφανώς έχει ξεχάσει ότι η λέξη «αρχιερέας» είχε χρησιμοποι­ηθεί για κάποιον άλλο πρωθυπουργ­ό, που προερχόταν από το κόμμα της, τον Κώστα Σημίτη, που η παλιά Ν.Δ. αποκαλούσε, πριν από τη χρεοκοπία, «αρχιερέα της διαπλοκής». Τώρα, κάτι κάποιοι «παπανδρεϊκ­οί» γραφείς που έχουν απομείνει στο ΠΑΣΟΚ, κάτι η πνευματική οκνηρία, στο τέλος θα χρειαστεί αρχιερατικ­ό συλλείτουρ­γο για να εξορκιστεί η βαρεμάρα από την ανάγνωση των ανακοινώσε­ων.

 ?? ?? Βροχή και σήµερα και η ζωή ποδήλατο.
Βροχή και σήµερα και η ζωή ποδήλατο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece