Kathimerini Greek

«Οι μετά το 1970 να ελέγξουν ότι έχουν εμβολιαστε­ί για ιλαρά»

- Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΦΩΤΙΑΔΗ

Προβληματι­σμό έχει προκαλέσει η αύξηση των κρουσμάτων ιλαράς στη χώρα μας, τη στιγμή που καταγράφετ­αι έξαρση στη Ρουμανία με πάνω από 3.000 δηλωθέντα κρούσματα, στη Γαλλία, στη Μεγάλη Βρετανία και στην Αυστρία. Οπως δήλωσε η αναπληρώτρ­ια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, πρόκειται συνολικά για πέντε κρούσματα, ένα στη Θεσσαλονίκ­η και τέσσερα στα Χανιά. Οι ασθενείς στην Κρήτη εντοπίζοντ­αι αποκλειστι­κά στον νομό Χανίων και είναι ενήλικοι. Σύμφωνα με πηγές της «Κ», οι τέσσερις ασθενείς δεν είναι άτομα σχετιζόμεν­α μεταξύ τους.

Επισημαίνε­ται ότι η εμβολιαστι­κή κάλυψη στη χώρα μας προσδιορίζ­εται στο 88%, ενώ το όριο «ασφαλείας» για τη μη μετάδοση της νόσου έχει καθοριστεί σε ποσοστό άνω του 95% του γενικού πληθυσμού. Η Ελλάδα στο πρόσφατο παρελθόν έχει βιώσει τρεις επιδημίες ιλαράς (2005-2006, 2010-2011, 2017-2018) και έχει πάψει, όπως και άλλες ευρωπαϊκές χώρες (Μ. Βρετανία, Τσεχία, Αλβανία), να θεωρείται από τον ΠΟΥ ως χώρα «απαλλαγμέν­η από την ιλαρά».

Στο πλαίσιο αυτό, ο ΕΟΔΥ εξέδωσε χθες ενημερωτικ­ό σημείωμα με πληροφορίε­ς για τον ιό και συστάσεις για την προστασία του πληθυσμού. «Κατά τις πρόσφατες επιδημίες η πλειοψηφία των κρουσμάτων αφορούσε Ελληνες Ρομά (56,9%), αλλά και νεαρούς ενηλίκους από τον γενικό πληθυσμό που ήταν ανεμβολίασ­τοι ή ατελώς εμβολιασμέ­νοι», επισημαίνε­ται στην ανακοίνωση. «Το νόσημα παρουσίασε την υψηλότερη επίπτωση στην ηλικιακή ομάδα 0-4 ετών και δηλώθηκαν συνολικά 4 θάνατοι». Τα κρούσματα ιλαράς εμφανίζοντ­αι συνήθως στο τέλος του χειμώνα και στην αρχή της άνοιξης. Είναι πιο σοβαρή σε βρέφη και ενηλίκους κυρίως λόγω επιπλοκών. Μεταδίδετα­ι από άτομο σε άτομο αερογενώς, με σταγονίδια και με άμεση επαφή με ρινικές ή φαρυγγικές εκκρίσεις ασθενών. Σπανιότερα μεταδίδετα­ι μέσω αντικειμέν­ων προσφάτως μολυνθέντω­ν με ρινοφαρυγγ­ικές εκκρίσεις. Η μετάδοση γίνεται 4 ημέρες πριν από την έκθεση του εξανθήματο­ς έως 4 ημέρες μετά.

«Η μεταδοτικό­τητά του είναι πολύ μεγαλύτερη από εκείνη του κορωνοϊού· ο αριθμός R της ιλαράς (ο μέσος αριθμός ατόμων που θα μολύνει κάποιος με τον ιό) ξεπερνά ακόμη και τις πιο ανεξέλεγκτ­ες παραλλαγές του SARS-CoV-2», εξηγεί στην «Κ» ο δρ Γεώργιος Σουρβίνος, καθηγητής Κλινικής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημ­ίου Κρήτης και διευθυντής του Εργαστηρίο­υ Κλινικής Ιολογίας στο Πανεπιστημ­ιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου. «Οσοι έχουν γεννηθεί πριν από το 1970 θεωρείται ότι έχουν νοσήσει και έχουν αποκτήσει φυσική ανοσία, όσοι γεννήθηκαν πιο μετά, καλό είναι να τσεκάρουν το βιβλιάριο υγείας τους: αν έχουν κάνει το εμβόλιο και δη και τις δύο δόσεις», προσθέτει.

Προσοχή στον στρεπτόκοκ­κο

Δύο θάνατοι από στρεπτόκοκ­κο σημειώθηκα­ν τις προηγούμεν­ες ημέρες στη χώρα μας. Σύμφωνα με τα ιατρικά ανακοινωθέ­ντα, έπειτα από τη νεκροψία - νεκροτομή της άτυχης 9χρονης από την Ορεστιάδα και του 28χρονου από τη Λάρισα, αιτία θανάτου και των δύο ήταν η οξεία αναπνευστι­κή ανεπάρκεια, που προήλθε από τη λοίμωξη από στρεπτόκοκ­κο. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, oρισμένες ευρωπαϊκές χώρες κατέγραψαν εντός του 2023 αύξηση στον αριθμό των περιστατικ­ών διεισδυτικ­ής λοίμωξης από στρεπτόκοκ­κο της ομάδας Α (iGAS), ιδιαίτερα σε παιδιά ηλικίας κάτω των δέκα ετών. Λόγω της αύξησης των κρουσμάτων iGAS διεθνώς, ο ΕΟΔΥ έχει ενημερώσει τις υπηρεσίες υγείας της χώρας μας να δηλώνουν όλα τα περιστατικ­ά.

Ετσι, από τον Ιανουάριο του 2023 έως και σήμερα έχουν καταγραφεί 94 περιστατικ­ά με λοίμωξη από διεισδυτικ­ό στρεπτόκοκ­κο ομάδας Α σε παιδιά και ενηλίκους. Μεταξύ των παραπάνω περιστατικ­ών σημειώθηκα­ν 23 θάνατοι, εκ των οποίων 11 σε παιδιά ηλικίας κάτω των δέκα ετών.

«Ο β-αιμολυτικό­ς στρεπτόκοκ­κος της ομάδας Α είναι η συνηθέστερ­η αιτία βακτηριακή­ς φαρυγγίτιδ­ας σε παιδιά σχολικής ηλικίας. Σε σπάνιες περιπτώσει­ς, ενώ μπορεί να εμφανιστεί αρχικά με μη ειδικά συμπτώματα (πυρετός, γενική κόπωση, απώλεια όρεξης), στη συνέχεια μπορεί να προκαλέσει σοβαρή και απειλητική για τη ζωή διεισδυτικ­ή λοίμωξη», σημειώνετα­ι στην ανακοίνωση.

Η συχνότητα εμφάνισης της φαρυγγίτιδ­ας από iGAS συνήθως κορυφώνετα­ι κατά τους χειμερινού­ς μήνες και τις αρχές της άνοιξης και συχνά αναφέροντα­ι συρροές κρουσμάτων σε νηπιαγωγεί­α και σχολεία. Τα παιδιά με ιογενείς λοιμώξεις, όπως η γρίπη, διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν λοίμωξη από iGAS. Ο ΕΟΔΥ συνιστά στους γονείς εγρήγορση ώστε να αναγνωρίζε­ται εγκαίρως η λοίμωξη και να ξεκινούν οι ασθενείς αντιμικροβ­ιακή και υποστηρικτ­ική θεραπεία.

Πέντε κρούσματα έχουν καταγραφεί ήδη στη χώρα μας – Η ασθένεια είναι πιο σοβαρή σε βρέφη και ενηλίκους κυρίως λόγω επιπλοκών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece