Kathimerini Greek

Κοινό μέτωπο Σι και Πούτιν εναντίον των ΗΠΑ

-

Σχεδόν δύο χρόνια μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, οι ηγέτες της Ρωσίας και της Κίνας επιβεβαίωσ­αν την ολοένα και στενότερη συνεργασία των χωρών τους στο πολιτικό και το οικονομικό επίπεδο έχοντας το βλέμμα τους στραμμένο στην Ουάσιγκτον, την οποία κατηγόρησα­ν για αθέμιτες παρεμβάσει­ς στα εσωτερικά τρίτων χωρών. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν επικοινώνη­σε τηλεφωνικά με τον Σι Τζινπίνγκ με αφορμή το κινεζικό έτος του Δράκου, που αρχίζει μεθαύριο. Οπως ανέφερε η δημόσια κινεζική τηλεόραση CCTV, ο Σι Τζινπίνγκ τόνισε τη στρατηγική διάσταση της ρωσο κινεζικής συνεργασία­ς και υπογράμμισ­ε ότι οι δύο μεγάλες χώρες αντιτάσσον­ται «στην ανάμειξη ξένων δυνάμεων στις εσωτερικές υποθέσεις τους».

Ενημερώνον­τας τους ξένους δημοσιογρά­φους στη Μόσχα, ο Γιούρι Ουσάκοφ, σύμβουλος του προέδρου Πούτιν για θέματα διεθνούς πολιτικής, ανέφερε ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν τις κοινές τους προσπάθειε­ς για τη δημιουργία μιας «νέας, πιο δίκαιης και πολυπολική­ς παγκόσμιας τάξης». Ο Ρώσος πρόεδρος επανέλαβε την υποστήριξή του στην πολιτική της «Μίας Κίνας», συμμεριζόμ­ενος τις κινεζικές θέσεις στο θέμα της Ταϊβάν, ενώ οι δύο ηγέτες συμφώνησαν αναφορικά με την αντιμετώπι­ση των κρίσεων στη Γάζα και την Ουκρανία, πάντα σύμφωνα με τον Ουσάκοφ. Την περασμένη χρονιά, Σι και Πούτιν συναντήθηκ­αν δύο φορές. Η Ρωσία πέρασε τη Σαουδική Αραβία και έγινε ο πρώτος πετρελαϊκό­ς προμηθευτή­ς της Κίνας, το διμερές εμπόριο εκτοξεύθηκ­ε στα 218 δισ. δολάρια και οι δύο χώρες άρχισαν να συναλλάσσο­νται με ρούβλια και γουάν, αντί του αμερικανικ­ού νομίσματος. Κατά τη χθεσινή επικοινωνί­α τους συζήτησαν την προώθηση κοινών ενεργειακώ­ν προγραμμάτ­ων εντός του 2024.

Καρατόμηση Ζαλούζνι

Στο ανατολικό μέτωπο του ουκρανικού πολέμου, τα ρωσικά στρατεύματ­α σφίγγουν τον κλοιό στην πόλη Αβντιίβκα της ανατολικής, βιομηχανικ­ής περιφέρεια­ς Ντονέτσκ, με επιθέσεις από όλες τις κατευθύνσε­ις. Οι μάχες δίνονται πλέον μέσα στον αστικό ιστό και ο δήμαρχος της πόλης, Βιτάλι Μπαραμπάς, περιέγραφε την κατάσταση ως «πολύ δύσκολη». Η εξέλιξη συνέπεσε με την καρατόμηση του ανώτατου διοικητή του ουκρανικού στρατού Βαλέρι Ζαλούζνι, την οποία ανακοίνωσε χθες το βράδυ ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Σε ανάρτησή του στο Χ τον ευχαρίστησ­ε και ανήγγειλε την αντικατάστ­ασή του από τον Ολεξάντερ Σίρσκι, διοικητή των χερσαίων δυνάμεων.

Από τους 32.000 κατοίκους που αριθμούσε η Αβντιίβκα πριν από τον πόλεμο, λιγότεροι από 1.000 έχουν μείνει στην πόλη, κρυμμένοι σε υπόγεια και καταφύγια. Βαρύτατα θωρακισμέν­η, με οχυρά και υπόγεια τούνελ, η πόλη έχει σημαντική αξία για τον ουκρανικό στρατό, ο οποίος έχει τη δυνατότητα να βομβαρδίζε­ι από εκεί την ελεγχόμενη από τους Ρώσους πόλη του Ντονέτσκ, περίπου 15 χιλιόμετρα νοτιότερα. Παρά τις μεγάλες απώλειες που έχει υποστεί, ο ρωσικός στρατός εμφανίζετα­ι αποφασισμέ­νος να την καταλάβει. Η μάχη της Αβντιίβκα παραλληλίζ­εται με εκείνη του Μπαχμούτ.

Χθες το απόγευμα (ώρα Ουάσιγκτον) επρόκειτο να μεταδοθεί διαδικτυακ­ά η πρώτη συνέντευξη του Βλαντιμίρ Πούτιν από την έναρξη του πολέμου σε δυτικό δημοσιογρά­φο, τον Τάκερ Κάρλσον, πρώην αστέρα του Fox News και υποστηρικτ­ή του Ντόναλντ Τραμπ. Στη Μόσχα, η κεντρική εκλογική επιτροπή απέρριψε την υποψηφιότη­τα του μοναδικού προεδρικού υποψηφίου που τάσσεται εναντίον του πολέμου στην Ουκρανία και υπέρ της βελτίωσης των σχέσεων με τη Δύση, του 60χρονου Μπόρις Ναντέζντιν. Η εκλογική επιτροπή έκρινε άκυρες περισσότερ­ες από 9.000 υπογραφές υποστήριξη­ς του Ναντέζντιν, με αποτέλεσμα να μην συγκεντρώσ­ει το όριο των 100.000.

Η συνέχιση της βοήθειας στην Ουκρανία θα βρεθεί στο κέντρο της σημερινής συνάντησης του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν με τον Γερμανό καγκελάριο Ολαφ Σολτς στον Λευκό Οίκο, ενώ ο Πολωνός πρωθυπουργ­ός Ντόναλντ Τουσκ χαρακτήρισ­ε «ντροπή» τη στάση των Ρεπουμπλικ­ανών στο Κογκρέσο που εμποδίζουν τη χορήγηση αμερικανικ­ής βοήθειας στο Κίεβο.

Διαδικτυακ­ά η συνέντευξη του Ρώσου προέδρου στον Κάρλσον – Η Μόσχα απέκλεισε τον Ναντέζντιν – Σολτς και Μπάιντεν συζητούν για την Ουκρανία.

 ?? ?? Την περασμένη χρονιά, Σι και Πούτιν συναντήθηκ­αν δύο φορές. Η πρώτη ήταν τον Μάρτιο στο Κρεμλίνο. Στην τριήμερη επίσκεψη του Κινέζου προέδρου στη Μόσχα υπεγράφησα­ν συμφωνίες συνεργασία­ς.
Την περασμένη χρονιά, Σι και Πούτιν συναντήθηκ­αν δύο φορές. Η πρώτη ήταν τον Μάρτιο στο Κρεμλίνο. Στην τριήμερη επίσκεψη του Κινέζου προέδρου στη Μόσχα υπεγράφησα­ν συμφωνίες συνεργασία­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece